De ene ethnische zuivering is de andere niet; eeuwige Jodenhaat verduistert de geesten

Zoals veel nationale en etnische conflicten overal ter wereld, leidde het Arabisch-Israelische conflict tot ‘etnische zuiveringenin verschillende gradaties, waarvan merkwaardigerwijs slechts een deel nog steeds belangstelling krijgt, nl. het deel van de gevluchte annex verdreven Arabieren uit het gebied dat Israël werd.

Een kleiner aantal Joden werd gelijktijdig volledig verdreven uit de gebieden die onder Jordaanse en Egyptische controle kwamen, en nadien ontvluchten vele honderdduizenden Joden uit de Arabische landen, hoogstwaarschijnlijk meer dan er Arabieren gevlucht waren.

Het voornaamste verschil is dat de Joodse vluchtelingen een nieuw thuis kregen en daar een nieuw leven konden opbouwen, terwijl de Arabische vluchtelingen tot schande van de internationale gemeenschap in kampen werden gehouden als speelbal en politiek wapen tegen Israël.

Twee aparte vluchtelingenorganisaties
De Verenigde Naties houden er twee aparte vluchtelingenorganisaties op na. Vreemd, erg vreemd zelfs. De ene organisatie van de VN helpt de vluchtelingen zich te hervestigen (de UNHCR, voor alle vluchtelingen van de wereld samen) terwijl een andere aparte organisatie van de VN (de UNRWA, alléén voor Palestijnen) haar groep vluchtelingen al zeven decennia in het luchtledige blijft houden. Wat is er aan de hand met die zeepbel van de UNRWA?

De UNRWA, een nevenorganisatie van de Verenigde Naties, werd in 1950 opgericht om zich te ontfermen over het lot van de Palestijnse vluchtelingen die na het einde van Israël ’s Onafhankelijkheidsoorlog 1947-1949 tussen wal en schip kwamen te liggen. De UNRWA was aanvankelijk bedoeld als een tijdelijke organisatie, maar zeven decennia later blijft de steun aan de Palestijnen maar doorgaan.

Als er volgens cijfers van UNRWA zelf in 1948 ca. 850.000 Palestijnse vluchtelingen waren (het werkelijke cijfer ligt veel lager), hoe kan het dan dat 70 jaar later die groep vluchtelingen is aangegroeid tot meer dan 5 miljoen en tegen het einde van deze eeuw misschien met 50 miljoen?

Hier komt de aap uit de mouw. De Palestijnen werden enkele jaren na de oprichting, door de VN bedacht met een eeuwigdurende vluchtelingenstatus, die tot het einde der tijden wordt doorgegeven van vader op zoon. Dat is de enige vluchtelingengroep waarvoor een dergelijke exclusieve status bestaat. Waarom? Daarom.

Omdat de VN het Palestijnse vluchtelingenprobleem om politieke motieven [lees: Israël vernietigen] in stand blijft houden, eerder dan dit ‘probleem’ op te lossen:

[…] de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische vluchtelingen leven of sterven. [Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Wouter Brasse “Etnische zuivering in Palestina” van 29 januari 2011 op de site van Israël & Palestijnen Nieuws Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.