Auschwitz en het nieuwe antisemitisme: herdenken is belangrijker dan ooit

Plaatje hierboven: Aankomst van Hongaarse Joden op het ‘Jodenperron’ (Judenrampe) van KZ Auschwitz-Birkenau op 26 mei 1944. De vrouw op de voorgrond is de Hongaarse Geza Lajtos uit Boedapest. Hier vond het eerste selectieproces plaats van zij die (nog even) mochten blijven leven en kreperen en de anderen die direct naar de gaskamers werden gezonden [beeldbron: Yad Vashem]

Hoewel wat Joden in de loop der eeuwen hebben geleden, onverbiddelijk monsterlijker kan zijn in zowel enormiteit als regelmaat dan alle andere mensen die worden geconfronteerd met genocidale vernietiging en geïnstitutionaliseerde raciale ontmenselijking, is er niets te winnen met enige vorm van competitie voor ultieme slachtofferschap.

Het zou niet onmogelijk moeten zijn om het lijden en de mishandeling van andere volkeren te erkennen en tegelijkertijd de vreselijke uniekheid van het industriële programma te erkennen om Joden van de aardbodem weg te vagen. Het grotere punt is echter verbondenheid.

De reden waarom mensen als Émile Zola de verdediging van Dreyfus en de strijd aangingen met de antisemitische Edouard Drumont – wiens acolieten en toegewijden op een bijzonder afschuwelijk moment in 1899 een breed scala aan ‘oplossingen’ voorstelden om de Joden van Frankrijk, inclusief het veranderen van hondenvoeding, vakken voor medische vivisectie en doelpraktijken voor artillerie – was dat Zola de integriteit van de republikeinse democratie zelf zag als afhankelijk van de behandeling van de Joden als volwaardige, patriottisch loyale burgers.

Dus ook nu is elke campagne tegen antisemitisme noodzakelijkerwijs een campagne voor de basisbeslissingen van de liberale democratie; Een consistentie van het principe waardoor Joden niet alleen verwanten zijn van andere mensen die genocide hebben geleden – Armeniërs, Bosniaks en Tutsi’s bijvoorbeeld – maar van degenen die momenteel lijden aan diefstal van burgerrechten vanwege hun ras of religie: de Oeigoeren, Rohingya , de weerloze kinderen van Latino voortvluchtigen tegen terreur en onteigening in hun huizen.

Wat is dan het doel van daden van herinnering zoals die zullen plaatsvinden in Auschwitz en Jeruzalem; voor wie zijn ze dan bedoeld? Om te beginnen, in het tijdperk van desinformatie wanneer ontkenning van de Holocaust gemeengoed is geworden en meer worden overgenomen door de demoniserende vervalsing van de Protocollen van de Wijzen van Zion door online toegang tot het smaad; In een tijd waarin de bewijskracht te kampen heeft met de bedwelming van kwaadaardig geloof; Op een moment dat degenen die zelf door de kwellende vuren zijn gegaan ons verlaten, is het essentieel dat de waarschuwende geschiedenis in de gedachten van de toekomst wordt geprint.

Maar dit moet niet alleen worden gedaan om de overlevenden en de miljoenen wier lichamen in rook werden veranderd, of wier botten nog steeds in de massakuilen van Oost-Europa liggen, te rechtvaardigen. Het moet ook worden gedaan, vooral in deze ellendige tijd van tribale krijsen, omwille van onze gemeenschappelijke mensheid. Als het verhaal het ergste vertegenwoordigt dat mensen kunnen doen, en niet opnieuw moeten doen, is het vertellen ook een bevestiging door gruwelijke fatsoen van de wederzijdse zorg en vriendelijkheid waartoe de mensheid nog in staat moet zijn.

Plaatje hierboven: Omdat de ovens het hoge aantal lijken (van Hongaarse Joden) in Auschwitz in augustus 1944 niet konden verwerken, werden de lijken van vergastte Joden soms in grote brandputten verbrand nabij Crematoria V door een hiertoe speciaal aangeduid Joods Sonderkommando [beeldbron: Wikimedia Commons]

Plaatje hierboven: Crematoria IV in KZ Auschwitz-Birkenau in de zomer van 1943. Op 7 oktober 1944 brak een opstand uit en verwoestten mannen van een Sonderkommando de Crematoria III en IV in het kamp. Overlevende Samuel Pisar getuigde: “Ik was ook getuige van een buitengewone heldendaad. Het Sonderkommando viel hun SS-bewakers aan, gooide ze in de ovens, stak gebouwen in brand en ontsnapte. Ze werden snel gevangen en geëxecuteerd, maar hun moed versterkte ons moreel” [beeldbron: Scrapbook pages]


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Simon Schama “Auschwitz and the new anti-Semitism” van 17 januari 2020 op de site van The Irish Times

Een gedachte over “Auschwitz en het nieuwe antisemitisme: herdenken is belangrijker dan ooit

  1. Herdenken is belangrijker dan ooit!

    Wat we vooral moeten ‘her-denken’ is ons geloof in de goedheid & beschaafdheid der mensheid.

    Als, 75 jaar na de moord op 6 miljoen onschuldige Joden door de Duitse Nazi’s & haar Westerse helpers, Jodenhaat, nu vermomt als legitieme humane politieke boodschap tegen het ‘boosaardige’ Zionisme……………dan moeten we inderdaad her-denken.

    Het leert ons dat na de Holocaust, O-Europeese pogroms, Spaanse Inquisitie, Westerse Jodenhaat ……..de ‘menselijke beschaving nog steeds in een diep dal zit.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.