Groot-Brittannië heeft heel Hezbollah opgelijst als een verboden terreurgroep

Het Britse ministerie van Financiën heeft vrijdag bekendgemaakt dat het de hele Hezbollah-organisatie heeft toegevoegd aan de lijst van verboden terroristische organisaties. Het ministerie richtte zich eerder alleen op de militaire vleugel van de Libanese sjiitische organisatie, maar heeft nu de hele groep opgelijst nadat de regering het afgelopen maart tot terroristische organisatie had aangewezen.

De wijziging vereist dat een persoon of instelling in Groot-Brittannië met rekeningen of financiële diensten verbonden aan Hezbollah deze opschort of anders vervolgd wordt. De groep had “publiekelijk een onderscheid tussen zijn militaire en politieke vleugels ontkend”, zei de Schatkist in een bericht op haar website en geciteerd door AFP.

“De groep in haar geheel wordt beoordeeld als betrokken bij terrorisme en werd in maart 2019 verboden als een terroristische organisatie in het VK,” voegde ze eraan toe. “Deze lijst bevat de Militaire Vleugel, de Jihadraad en alle eenheden die aan hem rapporteren, inclusief de Externe Veiligheidsorganisatie.” “Het VK blijft zich inzetten voor de stabiliteit van Libanon en de regio, en we blijven nauw samenwerken met onze Libanese partners,” voegde de woordvoerder toe.

In 2013 heeft de Europese Unie de militaire vleugel van Hezbollah op de zwarte lijst gezet als een terroristische organisatie, terwijl de politieke arm van de groep niet op de zwarte lijst is geplaatst. Verschillende EU-leden plaatsen de hele groep echter op de zwarte lijst als een terroristische organisatie.

Het Britse besluit om de hele groep aan te wijzen, volgde waarschuwingen van parlementsleden op dat het VK een vals onderscheid had gemaakt door de militaire vleugel van Hezbollah te verbieden, maar niet de politieke kant ervan. Door deze maas in de Britse wet konden deelnemers aan de jaarlijkse Al-Quds-dag door centraal Londen marcheren om met de Hezbollah-vlag te zwaaien, waarop een aanvalsgeweer als logo prijkt.

Het Duitse parlement heeft onlangs een niet-bindende resolutie goedgekeurd waarin de Duitse regering wordt opgeroepen om “een activiteitenverbod tegen Hezbollah uit te vaardigen om geen enkele activiteit in Duitsland door vertegenwoordigers van de organisatie te tolereren, hetgeen in strijd is met het beginsel van internationale overeenstemming.” Minister  Niels Annen zei in augustus dat zijn land de leiding van Groot-Brittannië niet zal volgen en enkel Hezbollah’s politieke arm zal verbieden, met het argument dat de sjiitische moslimorganisatie een relevante factor in de Libanese samenleving bleef.

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo drong zaterdag alle landen aan om Hezbollah aan te wijzen als een terroristische organisatie. De oproep van Pompeo kwam via een tweet die werd geplaatst een dag nadat het Britse ministerie van Financiën had aangekondigd dat het de hele Hezbollah-organisatie, inclusief haar politieke arm, had toegevoegd aan de lijst van terroristische groeperingen die konden worden bevroren.

“Op dit vijfjarig jubileum van de dood van aanklager Alberto Nisman herinneren we ons de aanval van het Joodse centrum in 1994 in Buenos Aires en zijn onvermoeibare inspanningen om de daders voor het gerecht te brengen. We roepen alle landen op om Hezbollah aan te wijzen als de terroristische organisatie die het is ‘, schreef Pompeo, in een verwijzing naar de Joodse advocaat die stierf twee dagen nadat hij de voormalige Argentijnse president Cristina Kirchner beschuldigde van een cover-up bij de bomaanslag in 1994, die wordt toegeschreven aan Hezbollah.

Minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz verwelkomde eveneens het Britse besluit om heel Hezbollah op de zwarte lijst te plaatsen en zei: “Ik juich de Britse regering toe voor haar besluit om alle Hezbollah-organisaties, inclusief het politieke echelon, op te nemen onder de wetgeving die het mogelijk maakt al zijn activa te bevriezen als een terroristische organisatie. Dit is een geweldige prestatie voor de staat Israël in de strijd tegen Iran en zijn proxies in de regio, voornamelijk Hezbollah.


Bronnen:

♦ naar een artikelPompeo: All countries should blacklist Hezbollah” van 19 januari 2020 en een artikelBritain adds all of Hezbollah to list of terrorist organizations” van 17 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.