UNRWA chef: 2020 wordt een ‘moeilijk’ jaar met bezuinigingen op fondsen en Israëlische druk

Het chef ad-interim van het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt, beschuldigde op donderdag pro-Israëlische groepen ervan te lobbyen bij de buitenlandse parlementen om donaties te stoppen, terwijl het zelf nog steeds worstelt om te herstellen van de verliezen van Amerikaanse financiering in 2018.

De Brit Christian Saunders zei in een interview met Reuters in zijn kantoor in Gaza, dat Israël de diensten van de Verenigde Naties voor hulp en werken (UNRWA) voor Palestijnen in bezet Oost-Jeruzalem wil vervangen door die van haar eigen land.

UNRWA kampt sinds 2018 met budgettaire problemen, toen de Verenigde Staten, de grootste donor, haar jaarlijkse hulp van 360 miljoen dollar stopte. De Verenigde Staten en Israël hebben UNRWA beide beschuldigd van wanbeheer en anti-Israëlische opruiing. Afgelopen november nam UNRWA commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl ontslag na een onderzoek naar beschuldigingen van wangedrag.

In het interview zei Saunders, nu waarnemend commissaris-generaal, dat het onderzoek van het U.N. Office of Internal Oversight Services compleet was en secretaris-generaal Antonio Guterres had bevestigd dat er geen sprake was van corruptie of misbruik van middelen. Saunders zei dat het onderzoek wanbeheer in verband met human resources en misbruik van gezag had ontdekt, en dat grote donoren, die financiering hadden ingehouden tijdens het onderzoek, bijdragen hebben hervat.

Saunders zei dat hij ervan overtuigd was dat UNRWA genoeg geld had voor ten minste het eerste kwartaal van 2020, maar hij verwachtte dat het een ‘nog moeilijker’ jaar zou worden dan vorig jaar. Hij voegde eraan toe dat ze de VS niet hadden overgehaald om van mening te veranderen over financiering.

“We zijn betrokken bij de VS, we zullen met hen blijven samenwerken in de hoop dat zij UNRWA zullen zien als een betrouwbare partner die steun verdient,” zei Saunders in het interview. Saunders zei aanvankelijk dat Israël en de Verenigde Staten ‘pleitten voor de financiering van UNRWA in de Europese parlementen en elders’, maar verduidelijkte later in een verklaring dat hij verwees naar pro-Israëlgroepen.

Hij zei dat UNRWA ‘geen reden had om te geloven dat de VS bezig waren met lobbyen om te stoppen met de financiering van het agentschap.’ Hij zei dat UNRWA ‘met name de druk in Oost-Jeruzalem’ voelde, en zei dat Israël bezig was met het bouwen van scholen en instellingen ‘om te concurreren’ met het agentschap en te stoppen om daar te werken. “Het belangrijkste om te onthouden is dat UNRWA een mandaat heeft van de (U.N.) Algemene Vergadering, van de rest van de wereld, de lidstaten, om diensten te verlenen aan Palestijnse vluchtelingen in Oost-Jeruzalem,” zei Saunders.

Israël beschouwt heel Jeruzalem, inclusief het oostelijke deel dat langs de Westelijke Jordaanoever werd veroverd in de oorlog in het Midden-Oosten in 1967, als zijn ‘ondeelbare hoofdstad’. Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad is van een staat die ze willen vestigen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Vorige maand heeft de VN Algemene Vergadering het mandaat van UNRWA met nog eens drie jaar verlengd. Het agentschap helpt meer dan 5 miljoen geregistreerde vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, evenals in Jordanië, Libanon en Syrië.

Plaatje hierboven: Het kantoor van UNRWA in ‘Oost’-Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikelUNRWA head: 2020 to be a ‘difficult’ year with fund cuts, Israeli pressure” van 16 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelChristian Saunders replaces Pierre Krahenbuhl as head of UN agency” van 6 november 2019 op de site van Agence Europe

♦ een artikel op deze blogBurgemeester van Jeruzalem wil UNRWA-kantoor in Israël’s hoofdstad opdoeken” van 5 september 2018

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Jerusalem Mayor: ‘I’m removing UNRWA from Jerusalem’” van 4 september 2018 en een artikel van Dalit Halevi “PA blasts Jerusalem Mayor’s plan to expel UNRWA” van 5 september 2018 en een artikel van Tzvi Lev “Barkat vows to expel UNRWA from Jerusalem” van 3 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Netanyahu: UNRWA harms Palestinian refugees, should close down” van 2 september 2018 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “UNRWA chef: 2020 wordt een ‘moeilijk’ jaar met bezuinigingen op fondsen en Israëlische druk

  1. Wanneer word deze corrupte organisatie eindelijk eens opgeheven zodat de Arabische palestijnen eindelijk een kans in het leven krijgen i.p.v. speelbal te blijven van de politiek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.