Ayatollah Khamenei noemt Iran’s terreurleger IRGC ‘humanitaire organisatie met menselijke waarden’

De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft gezegd dat de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde als een ‘humanitaire organisatie met menselijke waarden’ moet worden beschouwd.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens het geven van de ochtendpreek op vrijdag. De revolutionaire gardes kunnen hun strijd over de grenzen van Iran heen voeren, zei de opperleider vrijdag in antwoord op de liquidatie van IRGC-generaal Soleimani door de VS en over de onrust in het land omtrent het ‘per ongeluk’ neerschieten van een passagiersvliegtuig.

In zijn eerste vrijdagse preek in acht jaar, vertelde Ayatollah Ali Khamenei ook dat duizenden Iraniërs die ‘Dood naar Amerika’ zongen dat Europese staten niet te vertrouwen waren nadat ze een nucleair akkoord geschilmechanisme hadden gelanceerd. Beschuldigend Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland van het dienen van Amerikaanse belangen, gebruikte Khamenei ferme retoriek om de Europese mogendheden te waarschuwen dat ze Iran niet op haar knieën zouden brengen, net zomin als de VS daartoe niet in staat was.

Hij voegde er echter aan toe dat Iran in principe bereid zou zijn om met iedereen te onderhandelen – behalve met de VS. “Het verzet moet doorgaan totdat de regio volledig is bevrijd van de tirannie van de vijand,” zei Khamenei in een verwijzing naar de Verenigde Staten die zijn oproep aan Amerikaanse troepen hernieuwde om buurland Irak en het bredere Midden-Oosten te verlaten.

De terugtrekking van Washington in 2018 uit de nucleaire deal van Teheran met wereldmachten en het opnieuw opleggen van Amerikaanse sancties heeft geleid tot een escalatie van spanningen gedurende enkele maanden die kort leidde tot een open conflict in januari. De Amerikaanse president Donald Trump beval de liquidatie van van Qassem Soleimani op 3 januari j.l., de commandant van de Quds Force, een eenheid van de Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor het uitbreiden van de invloed van Iran in het buitenland en bouwde regionale milities op die Washington de schuld heeft gegeven voor aanvallen op Amerikaanse troepen.

Iran reageerde met raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak op 8 januari, waarbij Amerikaanse soldaten werden verwond, hoewel niet gedood. Eerder beweerde Teheran dat hierbij 80 Amerikaanse soldaten werden gedood. Niet dus. “Het feit dat Iran de macht heeft om zo’n klap aan een wereldmacht te geven, toont de hand van God”, zei Khamenei in een verwijzing naar de stakingen, eraan toevoegend dat de moord op Soleimani de ‘terroristische aard van Washington’ aantoonde. “De Quds Force is een humanitaire organisatie met menselijke waarden die mensen in de hele regio beschermt,” zei Khamenei. “Ze zijn vechters zonder grenzen.”

In de gespannen nasleep van de raketten van Iran op Amerikaanse doelen, toen Iraanse troepen Amerikaanse represailles verwachtten, schoten de luchtafweer van de bewakers een Oekraïens passagiersvliegtuig ten onrechte neer. Het duurde dagen om de fout toe te geven, een vertraging die tot protesten in Iran leidde die soms tot een gewelddadig optreden leidde.

Trump stuurde tweets in het Farsi en Engels om de demonstranten te ondersteunen en kreeg een scherp antwoord van Khamenei. “Deze Amerikaanse clowns die liegen en zeggen dat ze aan de zijde van het Iraanse volk staan, moeten zien wie het Iraanse volk is”, zei Khamenei op vrijdag.

De Amerikaanse president Donald Trump bespotte vrijdag en waarschuwde Ayatollah Ali Khamenei nadat de Iraanse opperleider hem eerder op de dag een ‘clown’ noemde. “De zogenaamde ‘Supreme Leader’ van Iran, die de laatste tijd ‘niet zo Supreme’ is geweest, had een aantal nare dingen te zeggen over de Verenigde Staten en Europa,” schreef Trump op Twitter, blijkbaar verwijzend naar de toespraak van Khamenei. “Hun economie crasht en hun mensen lijden. Hij moet heel voorzichtig zijn met zijn woorden!” zei Trump.

Khamenei riep verder op tot nationale eenheid en zei dat de ‘vijanden’ van Iran, een term die gewoonlijk wordt gebruikt om te verwijzen naar de Verenigde Staten en hun bondgenoten, geprobeerd hadden het neerhalen van Vlucht 752 van Ukraine International Airlines te gebruiken om de aandacht af te leiden van het doden van Soleimani. Khamenei beschreef de crash als een zeer tragisch, zeer triest ongeluk en vroeg om stappen om ervoor te zorgen dat er geen herhaling was, maar beschuldigde zijn vijanden van het gebruik van de vliegtuigcrash als een middel om de revolutionaire gardes te verzwakken.

De begrafenis van Soleimani, lang afgeschilderd als een nationale held, maar door het Westen gezien als een meedogenloze tegenstander, had enorme aantallen Iraanse rouwenden op straat gebracht. Maar scènes van rouw om Soleimani werden gevolgd door vier dagen van protesten over de vliegtuigramp, toen demonstranten ‘Dood aan Khamenei’ zongen en ‘geestelijke leiders verdwalen.’

Om de demonstraties te onderdrukken, werd de oproerpolitie de straat opgestuurd, opgesteld buiten universiteiten die een focus vormden voor de protesten. Online videobeelden lieten zien dat demonstranten werden geslagen en neergeschoten, getuige de grote plassen bloeg op de straten.

De politie van Iran ontkende het schieten op demonstranten en zei dat officieren opdracht hadden gekregen terughoudend te zijn. Twee maanden geleden lanceerden de autoriteiten een bloedige onderdrukking van protesten die uitbarsten door brandstofprijsstijgingen, die gewone Iraniërs hebben gekwetst die nu al de druk voelen van Amerikaanse sancties.

Washington voerde sancties opnieuw in nadat het zich terugtrok uit het nucleaire pact van Teheran met wereldmachten. Sindsdien had Teheran zijn toezeggingen aan de deal teruggeschroefd, onder meer door te zeggen dat het zou stoppen met het naleven van limieten op uraniumverrijking.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben vervolgens een geschilmechanisme in de deal geïntroduceerd, dat een diplomatiek proces in gang zet dat kan leiden tot het opnieuw opleggen van VN-sancties. “Deze Europese landen zijn niet te vertrouwen. Zelfs hun onderhandelingen met Iran zijn vol misleiding”, zei Khamenei.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran’s Khamenei: IRGC Quds are humanitarian organization with human values” van 17 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelKhamenei calls Trump a clown who’ll betray Iranians, hails missile hits in Iraq” van 17 januari 2020 en een artikelTrump warns Khamenei to be ‘careful with his words’ following Tehran sermon” van 18 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Sara Van Poucke “Ayatollah Khamenei leidt uitzonderlijk vrijdaggebed in Teheran: ‘Trump is clown die Iraniërs zal verraden’” van 17 januari 2020 op de site van VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.