Joodse begraafplaats ontheiligd en zwaar beschadigd in Shumen, Bulgarije

In de Bulgaarse stad Shumen werd op woensdag 15 januari ’20 de joodse begraafplaats ontheiligd en beschadigd. Joodse grafstenen werden stuk geslagen terwijl het hekken werden vernield.

Dat gebeurde reeds herhaalde keren, inclusief een antisemitisch incident dat plaatsvond in 2008 waarbij de site werd vernield. Tegelijkertijd werden de daders aangehouden en werd een gerechtelijk bevel gegeven om deel te nemen aan een antisemitisme educatief programma.

Shumen (ook geromaniseerd als Shoumen of Šumen) is de tiende grootste stad in Bulgarije en de administratieve en economische hoofdstad van de provincie Shumen, in het oosten van het land. In Shumen bevindt zich de grootste moskee in Bulgarije en de tweede grootste op de Balkan, de Sherif Halil Pasha-moskee, beter bekend als de Tombul (of Tumbul) moskee.

De regionale Organisatie van de Joden in BulgarijeShalom‘, nam contact op met het regionale parket na het zware vandalisme, dat blijkbaar, vanwege de keuze van het doelwit om de daden uit te voeren, te wijten is aan antisemitische motieven.

We hopen dat de verantwoordelijke autoriteiten de daders zullen vinden en ervoor zullen zorgen dat dergelijke acties in de toekomst niet meer gebeuren“, schreef de organisatie aan het parket. Dit is niet de eerste keer dat een dergelijke corruptie op de joodse begraafplaats heeft plaatsgevonden in Shumen.

Jacob Haguel, de voorzitter van de Wereldzionistische Organisatie, sprak de Bulgaarse regering toe: “Om de verachtelijke daad onmiddellijk te onderzoeken en de beschuldigde te vervolgen, moet het antisemitisme worden gestopt!

Joden in Bulgarije
Joden zijn sinds vóór de 2de eeuw na Chr. continu aanwezig in historische Bulgaarse landen en hebben vaak een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bulgarije. Aan de vooravond van de Holocaust woonden er ca. 48.565 Joden in Bulgarije (cijfers 1934).

Na de oorlog vertrok het grootste deel van de Joodse bevolking naar Israël, waardoor er vandaag nog slechts ongeveer duizend Joden in Bulgarije wonen. Tegenwoordig telt de Joods Bulgaarse gemeenschap in Israël zowat 75.000 leden), terwijl het moderne Bulgarije nog steeds een bescheiden joodse bevolking herbergt (1.101 Joden volgens een schatting uit 2011).

De stad Shumen is een thuis voor de Joodse gemeenschap in Bulgarije sinds de 19de eeuw. Tijdens de Ottomaanse overheersing, en ten tijde van de Joodse begraafplaats die ongeveer 200 jaar oud is, getuigt deze van het langlevende erfgoed van de Joden, hoewel het voordien een andere en oude begraafplaats was.

Plaatjes hieronder: Op 3 maart 2010, de Internationale Dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie en een week voor de Joodse Pasen (Pesach), plunderden vandalen het gebouw van de Joodse school Dimcho Debelyanov in Sofia en bekladde de gevel met Hebreeuwse en Engels-talige graffiti. Het gebouw werd bekrast met swastika’s en slogans die agressieve aanvallen op het beleid van de staat Israël uitdrukken. Het schoolbestuur gelooft sterk dat dit een psychologische agressie is, niet alleen tegen de staat Israël, maar ook tegen kinderen van joodse afkomst [beeldbron: Shalom]


Bronnen:

♦ naar een artikelA Jewish cemetery was vandalized in Bulgaria” van 18 januari 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelOutrage as Jewish graves vandalised in Bulgaria’s town of Shoumen” van 16 januari 2020 op de site van The Sofia Globe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.