Het herstellen van synagogen betekent dat u nooit hoeft te zeggen dat het u spijt

Met veel (teveel) poeha werd vorige week de grootste synagoge in het Midden-Oosten heropend in Alexandrië, Egypte. Ongeveer 300 gasten, waaronder de Egyptische minister voor Oudheden en Toerisme Khaled al-Anany, waren aanwezig voor de feestelijke gelegenheid.

Het evenement haalde de krantenkoppen van het Verenigd Koninkrijk tot in China – maar alleen de Jerusalem Post wees erop dat er slechts drie joden aanwezig waren. Acht Joden leven nu in een land dat er ooit 80.000 tot 100.000 had.

(In Egypte geboren joden en Israëlische diplomaten plannen hun eigen viering volgende maand, maar deze bezoekers zullen na het feest terugkeren naar hun huizen in Israël, Europa en de Verenigde Staten.)

De Eliyahu Hanavi-synagoge zal nooit meer Joodse bruiloften of Bar Mitswa’s hosten, noch zal het ooit een minyan verzamelen. Het zal niet meer zijn dan een museum voor een uitgestorven gemeenschap en een plichtmatige toeristische stop.

De media-aandacht voor het evenement was typerend voor een trend die de restauratie van Joodse gebouwen in landen met niet meer dan een handvol Joden aanmoedigt als een of andere manier die een indicatie is van pluralisme en tolerantie in de Arabische wereld.

Zelfs Joden vallen voor de fantasie, dankbaar voor de minste erkenning dat leden van de Stam ooit in deze landen woonden. “Ik ben erg trots op wat mijn land heeft gedaan, en het symboliseert het samenleven – vandaag de dag is er geen verschil tussen de Egyptische moslim, de christelijke en de Egyptische jood,” zei Magda Haroun, leider van de Cairo-gemeenschap van twee joden. “Het is een erkenning dat we hier altijd zijn geweest en dat we aan veel dingen hebben bijgedragen, net als alle andere Egyptenaren.

Geen enkele journalist die het restauratieverhaal vertelde, vroeg zich af waarom een ​​eens-glorieuze gemeenschap is teruggebracht tot acht zielen in Caïro en Alexandrië, waarvan de jongste (Magda zelf) 67 is. “Bijna allen vertrokken na de oprichting van Israël in 1948 en Tijdens daaropvolgende conflicten tussen de twee landen,” meldde The London Times.

(Toch heeft Egypte ook andere niet-Egyptenaren uitgestoten zoals Grieken, Italianen, Maltezen, Armeniërs.)

Geen woord over de nabije oorzaken van de joodse uittocht: bomaanslagen op de Joodse wijk van Caïro, overnachtingen en maanden en jaren doorgebracht in bedorven gevangenissen voor Geen andere misdaad dan joods zijn, marteling en verkrachting van joden gevangengenomen in 1967 als ‘Israëlische krijgsgevangenen’.

De Egyptische restaurateurs deden een magnifiek werk bij Eliyahu Hanavi en legden zelfs een glazen vloer over de overblijfselen van een eerdere synagoge die ze tijdens hun werk ontdekten. Het ministerie van Oudheden en Toerisme ondernam het $ 4 miljoen-project na de ineenstorting van een deel van de vrouwengalerij en een trap drie jaar geleden.

Vier miljoen dollar is een kleine prijs voor etnische zuivering. Onlangs verklaarde de Egyptische president Abdul Fattah el-Sisi zijn voornemen om $ 71 miljoen uit te geven aan het restaureren van Joodse sites, maar de opdracht was haastig opnieuw gedefinieerd om de reparatie van Koptische, Islamitische, Faraonische en Romeinse, evenals Joodse sites, op te nemen, opdat niemand zou vragen waarom

Veel van de schaarse rijkdommen van dit land worden doorgesluisd om het erfgoed van zijn vroegere vijanden te behouden. Het is zeker beter om Joodse erfgoedsites in Arabische landen te behouden dan om ze in onbruik te laten raken of om te vormen voor andere doeleinden, zoals overal in de Arabische wereld is gebeurd.

Maar el-Sisi wil laten zien dat hij de controle heeft. Hij wees buiten het aanbod van hulp en financiering van Joodse individuen en organisaties af. Als Joden terugkomen om in Egypte te wonen, heeft hij beloofd, zal Egypte voor hen synagogen bouwen. Joods gemeenschappelijk bezit in Egypte wordt beschouwd als onderdeel van het nationale erfgoed.

Alleen de Egyptische regering is verantwoordelijk, net zoals voor het behoud van het graf van Toetanchamon. Joden zullen geen input meer hebben en de laatste banden van Egypte met zijn verbannen Joden zullen verbroken worden. Dit nationalisatiebeleid strekt zich uit tot de sluipende toe-eigening van roerende goederen die meer dan een eeuw oud zijn, zoals Thora-rollen en bibliotheken.

Deze worden nu geregistreerd als ‘beschermd’. Maar geen Joodse schrijver of archivaris blijft in Egypte om deze schatten te beheren en te onderhouden. Het meest vervelend van allemaal, de gemeentelijke archieven, essentieel voor het vaststellen van de identiteit van een Jood, waar hij ook ter wereld is, zijn uitgeroepen tot antiquiteiten.

Ze blijven buiten bereik; Egyptische joden kunnen niet eens fotokopieën maken. Vier miljoen dollar is een kleine prijs voor etnische zuivering. Je hoeft je nooit te verontschuldigen. Herstel een paar gebouwen die door hun eigenaars zijn verlaten en verzamel de toeristische inkomsten. Het is een win-win situatie.

Plaatje hierboven: Mensen wonen de opening van de Eliyahu Hanavi-synagoge in Alexandrië, Egypte, vrijdag 10 januari 2020, drie jaar nadat de Egyptische regering begon met de renovaties van de synagoge oorspronkelijk gebouwd in 1354 [beeldbron: AP/Hamada Elrasam]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lyn Julius “Restoring synagogues means never having to say you’re sorry” van 15 januari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ een artikel op deze blogEgypte onthult de historische synagoge van Alexandrië na drie jaar renovatie” van 12 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.