In navolging van Polen stelt Litouwen een controversiële Holocaustwet voor

Plaatje hierboven: Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Polen keurde vorig jaar een controversiële Holocaustwet goed die scherpe internationale kritiek aantrok en zijn relaties met Israël, de Verenigde Staten en Joodse groepen over de hele wereld beschadigde.

Velen vreesden de wet, die retoriek verbood Polen te beschuldigen van medeplichtigheid aan nazi-misdaden – aangezien de nazi’s Polen bezetten, beweren Poolse leiders – het onderwijs en historisch onderzoek van de genocide zou belemmeren.

Die zorgen en problemen zijn niet verdwenen in het jaar sinds Polen de wetgeving heeft aangenomen. Ondanks verschillende pogingen om de strijdbijl te begraven, trok de Poolse president Andrzej Duda vorige week zich terug uit een groot Holocaust-herdenkingsevenement in Jeruzalem.

Sommige historici en overlevenden zeggen dat de Poolse wetgeving andere Europese landen met veel meer sinistere Holocaust-records heeft aangemoedigd om te proberen hun eigen deelname aan de genocide wit te wassen.

Litouwse collaboratie
Een van die landen is Litouwen, waar de nazi-medeplichtigheid wijdverbreid was en een belangrijke reden waarom ongeveer 95 procent van de 250.000 Joden van het land werd weggevaagd, volgens grote internationale onderzoeksinstellingen over de Holocaust.

In een poging dat verhaal tegen te gaan, heeft een Litouwse wetgever voor de regerende partij van premier Saulius Skvernelis vorige maand aangekondigd dat een commissie die hij leidt wetgeving opstelt die verklaart dat noch Litouwen noch zijn leiders hebben deelgenomen aan de Holocaust. “De Litouwse staat nam niet deel aan de Holocaust omdat het bezet was, net zoals de Litouwse natie niet kon deelnemen aan de Holocaust omdat het tot slaaf was gemaakt”, zei de wetgever, Arunas Gumuliauskas.

Voor Rosa Bloch, een 91-jarige overlevende van het getto van Kaunas of Kovno, zijn de beweringen “zo duidelijk vals en schandalig dat het alleen het resultaat van de Poolse wetgeving had kunnen zijn“, vertelde ze aan het Jewish Telegraphic Agency. “De Litouwers zagen dat het werkte voor de Polen, dus gingen ze ook door,” zei Bloch.

De Litouwse druk is misschien meer verontrustend voor Bloch dan de Poolse “omdat de Litouwers actieve en wrede partners waren in de Holocaust. Er is geen Litouwse Jood in leven die geen familieleden aan Litouwse moordenaars heeft verloren,” zei ze.

De causaliteit die Bloch en vele anderen zien tussen de wet in Polen en de wetgeving die in Litouwen wordt overwogen, is moeilijk vast te stellen, maar de projecten zijn duidelijk met elkaar verbonden.

In september organiseerde Gumuliauskas een ontmoeting met Poolse wetgevers over historische herinneringen, verwijzend naar wat hij beschreef als een gemeenschappelijke uitdaging. “Vandaag, wanneer de Litouws-Poolse relaties goed zijn, proberen derden ons over de kop te slaan door het prisma van historisch geheugen te gebruiken,” zei hij in een interview over de bijeenkomst.

Gumuliauskas heeft de derde partijen niet genoemd. De bijeenkomst, voegde hij eraan toe, was om ‘samenwerking tussen historici van beide landen bij het nastreven van gemeenschappelijke doelen’ te bevorderen. Wat ook de exacte relatie is tussen de Poolse en Litouwse drang tot vrijstelling – Gumuliauskas reageerde niet op de vraag van JTA hierover – ze maken deel uit van een bredere inspanning van Oost-Europese landen om het slachtofferschap van hun bevolking te benadrukken en beweringen van medeplichtigheid in de Holocaust tegen te spreken of te verminderen.

Terwijl West-Europese samenlevingen in toenemende mate hun verantwoordelijkheid nemen voor de vervolging van hun Joden, is het tegenovergestelde gebeurd in Oost-Europese landen, waar onderwijs over de Holocaust grotendeels afwezig was of ontbrak onder het communisme.

Velen in Oost-Europa verontschuldigen tegenwoordig de samenwerking van hun landgenoten met nazi-Duitsland als ‘gericht op het bereiken van onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie’ in plaats van het doden van joden, vertelde Michael Berenbaum, een voormalige directeur van het onderzoeksinstituut van het Holocaust Museum, aan JTA. Hij zei ook dat de Poolse wet politici in andere landen ‘aanmoedigde’ om vergelijkbare wetgeving te zoeken.


Bronnen:

♦ naar een artikelLithuania moves toward Holocaust denial law to whitewash complicity in Nazi crimes” van 15 januari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Following Poland’s lead, Lithuania proposes a controversial Holocaust law” van 14 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelFollowing Poland’s lead, Lithuania proposes controversial Holocaust law” van 15 januari 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

2 gedachtes over “In navolging van Polen stelt Litouwen een controversiële Holocaustwet voor

 1. Hier bewijs van Pools medeplichtigheid aan grof antisemitisme in de jaren 1940:

  1941 – https://www.rd.nl/boeken/een-verzwegen-pogrom-in-polen-1.1386070
  300 tot 1600 Joodse inwoners kwamen om nadat ze werden bijeengedreven in een schuur die in brand werd gestoken. De daders waren niet de Duitse bezetters, maar de Poolse dorpsgenoten…Het kwam in het oosten van Polen tot zo’n dertig pogroms, waaronder die in Jedwabne.

  1946 – https://www.yadvashem.org/holocaust/this-month/july/1946.html
  …een massale uitbraak van geweld tegen de Joodse gemeenschap in Kielce, gepleegd door de politie, soldaten en een boze menigte.

  Like

Reacties zijn gesloten.