Israël’s wapenfabriek Rafael voltooit serie tests met raketwerper SPIKE SR Precision Guided Missile

Plaatje hierboven: Een vrouwelijke soldaat van de IDF toont hoe een Spike SR anti-tank geleide raketwerper moet worden gehanteerd [beeldbron: The Algemeiner]

Het Israëlische defensiebedrijf Rafael Advanced Defense Systems heeft eerder deze maand een reeks tests uitgevoerd op de SPIKE SR-precisiegeleide raket.

Tijdens de tests die werden uitgevoerd in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël, raakten operators met succes doelen op 2000 meter afstand, wat een uitstekend afstandsbereik aantoont voor verbeterde overlevingskansen, dodelijkheid en een indrukwekkend pantserdoordringingsvermogen. Dit bereik wordt voorheen alleen bereikt door zwaardere anti-tank geleide raketten (ATGM’s).

SPIKE SR (Short Range) is een 3de generatie man-draagbare elektro-optische vuurvuur ​​met korte afstand en een geleide raket ontworpen voor schouderlancering door infanterie of Special Forces. Met een gewicht van slechts 10 kg is dit de kleinste, lichtste variant van de SPIKE-raketfamilie.

SPIKE SR, speciaal ontworpen voor het manoeuvreren van de strijdkrachten als een draagbare, volledig wegwerpmunitie, heeft een krachtige High Explosive Anti-Tank (HEAT) kernkop, met een frontale voorloper voor het vrijmaken van Explosive Reactive Armor (ERA) tegels.

De geavanceerde zoektechnologie van de raket (dag / nacht), inclusief ongekoelde IIR, hoge-resolutie CCD en een geoptimaliseerde tracker is afgestemd op de behoeften van infanterietroepen in verschillende operationele en omgevingscenario’s.

Een bijzonder voordeel van de SPIKE SR is het lage gewicht in combinatie met het korte tijdsinterval van inschakelen tot operationele gereedheid (minder dan 30 sec), perfect voor doelen met een klein inschakelvenster.

We zijn erg trots op deze kleine raket, die even dodelijk bleek te zijn als andere grote kaliberraketten, met een grote behendigheid voor de soldaat vanwege zijn lichtgewicht, en zijn vermogen om snel te handelen binnen zes seconden na koude start, snel betrokken -bewegende doelen, veelgevraagde capaciteiten in de oorlog van vandaag”, zegt Gal Papier, directeur Marketing & Business Development bij Rafael’s Directoraat Precision Tactical Weapon Systems.

Volgens een Jerusalem Post-rapport hebben de Israel Defense Forces (IDF) in 2018 duizenden speciaal aangepaste Spike SR-raketwerpers voor hun infanterietroepen gekocht, met een verlaagd gewicht van 40% om grotere troepen in het veld te bieden tijdens landmanoeuvres.

De SPIKE-familie is nu operationeel in 34 landen, waaronder NAVO-leden, met meer dan 33.000 rondes geproduceerd en geleverd en maar liefst 45 verschillende platforms geïntegreerd, waaronder aanvalshelikopters, grondvoertuigen, marineschepen en meer.

Video: SPIKE SR Missile weapon system demo (2019)


Bronnen:

♦ naar een artikelWATCH: Israel’s New Ultralight Missile Pierces Armor” van 14 januari 2020 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israel Develops New Lightweight Armor-Piercing Missile” van 13 januari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelRafael Completes Series of Tests on SPIKE SR Precision Guided Missile” van 13 januari 2020 en een artikelPhilippine Navy Test-Fires Spike ER Missile System from Multi-Purpose Assault Craft” van 11 augustus 2018 op de site van Def Post