Het geheime voorstel van een Arabische prins om de Westelijke Muur aan de Joden te verkopen

Plaatje hierboven: Enkele Joodse mannen staan aan de Klaagmuur aka Kotel in Jeruzalem. Het plaatje uit 1859 van biddende Joden aan de Klaagmuur, wordt algemeen aanzien als één van de oudste bestaande foto’s van de Klaagmuur die getrokken zijn in de prille jaren van de fotografie [beeldbron: Special Collections, Fine Arts Library, Harvard University. 1859]

Op 29 augustus 1929 liep Prins Mohamed Ali Pasha, de oom en toekomstige regent van koning Farouk van Egypte, de Britse ambassade in Istanboel binnen en bezorgde de Britse ambassadeur Sir George Clerk een brief. De brief was gericht aan de Britse Hoge Commissaris voor Palestina, Sir John Chancellor. De prins vroeg de klerk van de ambassadeur om de brief door te sturen naar de kanselier in Jeruzalem.

De prins had de brief geschreven en ondertekend minder dan een week na de schokkende slachtingen op 24 augustus 1929 in Hebron, na maanden van stijgende spanningen aan de Westelijke Muur (aka Klaagmuur of Kotel). De brief begon met het betreuren van het geweld, waarbij de prins hoop uitsprak dat de Arabieren en Joden hun verschillen vreedzaam konden regelen.

De prins bood toen een verbluffende suggestie aan:

Mijn voorstel voor een oplossing is dat het in plaats van vechten of onrechtvaardig handelen door de ene of de andere partij, het oneindig veel beter zou zijn om tot overeenstemming te komen. De moslims zijn misschien bereid om een ​​som geld te accepteren die hen zou helpen goed te doen voor de gemeenschap en omdat de Joden rijk zijn, als dit ding [de Klaagmuur] zo veel van hen verlangt, lijkt er geen reden waarom ze niet zouden betalen. Als dit zou kunnen gebeuren, zou dit dwang en mogelijk onrecht aan een van de partijen voorkomen. Ik ben er zeker van dat de moslims en Arabieren een klein bedrag zoals £ 10.000 of zelfs £ 20.000 niet zullen accepteren voor een zaak waarbij hun eer tot nu toe te maken heeft … Laat ze £ 100.000 geven en ik ben ervan overtuigd dat dit het verschil zou regelen.

Hoewel de brief niet specifiek melding maakt van een ‘verkoop’ van de muur, maakte Ali Pasha in zijn ontmoeting met ambassadeur Clerk duidelijk dat het verkopen van de muur precies zijn bedoeling was. Volgens Clerks gelijktijdige herinnering aan hun gesprek “‘legde Ali Pasha’ een suggestie voor die, dacht hij, een oplossing zou bieden voor de kwestie van de Klaagmuur in Jeruzalem; ‘in het bijzonder’ het idee van de Joden die de Muur kopen.” Maar Ambassadeur Clerk heeft de brief van Ali Pasha nooit doorgestuurd naar Hoge Commissaris Kanselier in Jeruzalem.

In plaats daarvan stuurde Clerk de brief van Ali Pasha rechtstreeks naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen, samen met een begeleidend briefje met zijn eigen opmerking dat “het idee van de Joden die de muur kopen al lang is overwogen en afgewezen, en recente gebeurtenissen lijken nauwelijks gunstig voor het idee van de moslims die zelfs een kostprijs van £ 100.000 accepteren, stel dat de Joden bereid waren dat bedrag aan te bieden”:

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Steven E. Zipperstein “Revealed: An Arab prince’s secret proposal to sell the Western Wall to the Jews” van 9 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Het geheime voorstel van een Arabische prins om de Westelijke Muur aan de Joden te verkopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.