Opmerkelijk: 1.200 Palestijnen uit ‘Oost-‘Jeruzalem kregen in 2019 het Israëlische staatsburgerschap

Ongeveer 1.200 Arabieren die in [Oost-] Jeruzalem wonen, ontvingen het Israëlische staatsburgerschap in 2019, een altijd hoog aantal sinds Israël de oostelijke helft van de stad in 1967 bevrijdde. Het aantal burgerschapsaanvragen (1.361) dat werd afgewezen, nam ook sterk toe in 2019.

Een besluit van het Hooggerechtshof van vorig jaar bekritiseerde de inefficiëntie in het systeem voor het aanvragen van burgerschap, wat de bevolking en immigratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken ertoe bracht de behandeling van aanvragen te versnellen.

Arabieren uit [Oost-] Jeruzalem ontvingen in 1967 een permanente verblijfsvergunning uit Israël en 95 procent van hen heeft nog steeds die status. Als permanente ingezetenen hebben ze geen paspoort en geen stemrecht bij Knesset-verkiezingen.

Ook kunnen ze hun uitkeringen van de sociale zekerheid alsook hun verblijfsvergunning verliezen als de staat vermoedt dat ze in werkelijkheid in de Arabische gebieden leven in plaats van in Israël of wanneer ze zich inlaten met terreuractiviteiten.

Elke Arabier uit [Oost-] Jeruzalem kan het staatsburgerschap aanvragen. Weinigen doen dat, vanwege de Arabische zorg dat het accepteren van burgerschap neerkomt op erkenning van het bestaansrecht van de Joodse staat.

De Bevolkingsautoriteit beroept zich op vele redenen om burgerschap te weigeren, waaronder onvoldoende kennis van het Hebreeuws, vermoedens dat het centrum van het leven van de aanvrager in de Arabische gebieden ligt of nauwe relaties met terroristen.

Liever Israël dan ‘Palestina’
Een peiling toonde aan dat een feitelijke meerderheid van deze Arabische mensen daadwerkelijk liever burgers van Israël zouden blijven dan van een Palestijnse staat. Uit de peiling blijkt dat slechts 30 procent zegt dat ze de voorkeur geven om staatsburgers te worden van Palestina als gevolg van een twee-staten-oplossing, terwijl 35 procent zei dat ze liever het Israëlische staatsburgerschap verkiezen.

De rest zei dat ze het niet weten of weigerden te antwoorden. Veertig procent zei dat ze zouden overwegen om naar een andere buurt te verhuizen om Israëlisch staatsburger te worden eerder dan Palestijns en 54 procent zei dat als hun buurt zou toegewezen worden aan Israël, zij niet naar Palestina zouden verhuizen.

De redenen voor deze houding liggen voor de hand en zijn zelfs gezond te noemen. Arabieren zeggen dat ze liever kiezen voor Israëlische banen, scholen, gezondheidszorg en sociale uitkeringen dan die van een Palestijnse staat – en hun nationalisme is niet sterk genoeg om deze voordelen opzij te zetten en te leven in een Arabisch land.

Sociale zekerheid
De Oost-Jeruzalemmers houden niet veel van Israël en zeggen dat ze lijden onder discriminatie. Maar ze lijken te houden van diegene die hen het meest te bieden heeft. Opmerkelijk is ook dat 56 procent toegaf dat ze tenminste één keer per week naar Israël reisden, 60 procent zei dat ze de toegang tot de stranden van de Middellandse Zee “zeer belangrijk” of “matig belangrijk” voor hen zijn.

“Het is duidelijk dat er een discrepantie is tussen enerzijds de houding van de mensen [in het gebied] en de ‘vanzelfsprekende’ aanname dat de Palestijnse wijken een deel zouden moeten worden van Palestina”, zegt Pollock, wiens werk gesponsord wordt door Pechter Middle-East peilingen en de Council on Foreign Relations. “Dat is niet wat de mensen feitelijk willen.”

Het is belangrijk op te merken dat de Palestijnen in Oost-Jeruzalem verschillen van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever of in de Gazastrook. Ze wonen aan de kant van Israël op de Westelijke Jordaanoever en bezitten ‘blauwe kaarten’ die hen toelaten toegang te krijgen tot de Israëlische arbeidsmarkt, gezondheidszorg en uitkeringen.

Velen behoren tot de middenklasse volgens Midden-Oosten normen – 44 procent van de ondervraagden had een gezinsinkomen van meer dan 1.000 euro per maand. In het algemeen, lijken ze op de Arabische burgers in Israël, waarvan ook in peilingen werd aangetoond dat ze hun voorkeur geven om in Israël te blijven leven en wonen eerder dan in een Palestijnse staat.

Plaatje hierboven: Israëlisch-Arabische meisjes: “Leven in Israël is meer ‘cool‘ dan in Palestina”. De Arabische meisjes genieten duidelijk meer vrijheid in Israël dan in de Palestijnse gebieden. Dan is de keuze gauw gemaakt… Hun seksegenoten – hieronder op het strand in de Gazastrook – proberen er het beste van te maken… moeilijk gaat ook.


Bronnen:

♦ naar een artikelAll-time high: Israel granted citizenship to 1,200 East Jerusalem Arabs in 2019” van 13 januari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelUnprecedented 1,200 East Jerusalem Palestinians got Israeli citizenship in 2019” van 13 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.