Saoedi-Arabië verwelkomt Israëlische toeristen; normalisering met Israël neemt een hoge vlucht

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, zei in oktober 2019 dat hij ‘niet-agressie’ -overeenkomsten zocht met de Golf-Arabische landen die het land niet formeel erkennen als een opmaat naar mogelijke toekomstige vredesovereenkomsten.

Katz wil met verschillende Arabische Golfstaten en leden van de Gulf Cooperation Council (GCC) – Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot een overeenkomst komen.

Details van het voorstel werden niet openbaar gemaakt, maar het markeert het laatste teken van Israëls drang om de banden met de Golf-Arabische staten te normaliseren met wie het geen formele diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Israëls bezetting van Palestina heeft al lang vredesakkoorden met Arabische landen voorkomen, maar de afgelopen maanden zijn er steeds meer tekenen van opwarming van de banden met de Golfstaten geweest vanwege de gemeenschappelijke vijandschap van de landen met Iran.

“Onlangs heb ik, met de steun van de Verenigde Staten, een politiek initiatief gepromoot om’ niet-agressieovereenkomsten ‘met de Arabische Golfstaten te ondertekenen,” schreef Katz op Twitter. “De historische stap zal een einde maken aan het conflict en civiele samenwerking mogelijk maken totdat vredesakkoorden worden ondertekend.”

Katz zei dat hij het initiatief had besproken met niet nader genoemde Arabische ministers van Buitenlandse Zaken en de uitgaande gezant Jason Greenblatt van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens het bijwonen van de Algemene Vergadering van de VN eind september.

Slechts twee Arabische landen – Jordanië en Egypte – hebben vredesverdragen met Israël, maar de afgelopen maanden zijn er duidelijke tekenen geweest van verbeterde betrekkingen met de Golfstaten. Vorig jaar waren getuige van verrassingsgesprekken tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Sman Qaboos van Oman in Muscat.

Achterdeurgesprekken tussen Israëlische en Emirati en Saoedische functionarissen zijn ook aangegeven, waarbij Saoedi-Arabië naar verluidt overweegt om Israëlisch aardgas te kopen.

Verenigde Arabische Emiraten
Israëlische toeristen zullen worden toegelaten tot de Verenigde Arabische Emiraten terwijl Dubai de 2020 World Expo organiseert, volgens de Israëlische media. De VAE, die al onder vuur ligt voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël, zal Israëlische burgers toelaten het land binnen te komen terwijl het gastheer is van het zes maanden durende evenement.

Er wordt gespeculeerd dat Israëli’s later permanent zullen worden toegelaten. “Israëlische autoriteiten en de autoriteiten van de VAE zijn al een tijdje in gesprek om degenen met Israëlische paspoorten de Expo in Dubai te laten bezoeken,” zei een bron binnen het managementteam van de Expo tegen de Israëlische nieuwsafzet Yedioth Ahronoth.

“Deze gesprekken vinden plaats omdat beide partijen de Expo willen zien uitgroeien tot de grootste tentoonstelling ter wereld, de VAE hebben enorm veel geld en aandacht in het evenement geïnvesteerd en ze willen ook dat Israëliërs worden verwelkomd.”

Een toeristische functionaris van Emirati onderschreef Israëliërs die de VAE betraden, en liet zelfs doorschemeren dat de Israëlische toestemming om het land binnen te komen zich voorbij de expo zal uitbreiden. “Ik geloof dat Israëli’s zelfs na de expo op bezoek zullen komen’, zei assistent-directeur van toerisme Mohamed Khater in het Ras al Khaimah-emiraat. Zelfs nu hebben we een paar Israëliërs die ons bezoeken en we zullen graag alle Israëlische toeristen ontvangen.

Bahrein
Iran en Hamas hebben de deelname van Israël aan een door de VS geleide maritieme veiligheidsbijeenkomst veroordeeld die zondag in Bahrein werd gehouden, temidden van toenemende normalisatie tussen de Joodse staat en de Golfstaten.

Het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Dana Benvenisti, woonde de werkgroep Maritieme en luchtvaartbeveiliging in Manama bij, in een zeldzaam geval van een Israëlische ambtenaar die Bahrein bezoekt.

Bahrein en Israël hebben geen formele diplomatieke betrekkingen, maar de Arabische Golfstaten en Israël normaliseren steeds meer relaties die samenwerken tegen een waargenomen dreiging van Iran. De Manama-conferentie is een vervolg op de door de VS geleide Midden-Oostenconferentie in februari 2019 in Warschau, die zich richtte op Iraanse invloed en vermeende sponsoring van terrorisme in de regio

Saoedi-Arabië
Bekijk het speciale rapport van Henrique Zimmermann voor i24NEWS uit de Arabische staat sinds het zijn deuren opende voor toeristen, inclusief Israëli’s


Bronnen:

♦ naar een artikelFor first time, Saudi Arabia welcomes Israeli tourists” van 13 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Shay Attias “Israeli Arabs Welcomed in Saudi Arabia: Diplomatic Breakthrough or Cynical Ploy?” van 13 oktober 2019 op de site van BESA

♦ naar een artikel van Martin Beck “Israel and the Arab Gulf: An Israeli-Saudi Alliance in the Making?” van 8 november 2019 op de site van E-International Relations

♦ naar een artikel Geoffrey Grider “Israel is reportedly negotiating with several Gulf states on a “non-aggression pact” between them as they face off against an increasingly emboldened Iran” van 5 oktober 2019 op de site van NTEB

♦ naar een artikelUAE can’t wait to welcome Israeli tourists ahead of World Expo” van 6 november 2019 en een artikelIsraeli official takes part in Bahrain anti-Iran maritime security conference amid increasing normalisation” van 21 oktober 2019 en een artikelIsraeli minister seeking US-backed ‘non-aggression pacts’ in latest sign of normalisation with Gulf Arab nations” van 6 oktober 2019 op de site van The New Arab

Een gedachte over “Saoedi-Arabië verwelkomt Israëlische toeristen; normalisering met Israël neemt een hoge vlucht

  1. Langzaam maar zeker wint het inzicht het van de obsessie.

    De Arabische landen komen langzaam maar zeker tot de conclusie dat het nahobbelen van de palestijnse haatcultuur hen niets positiefs oplevert.

    Europa heeft nu dit stokje van hen overgenomen!

    Het grootste obstakel is om de jarenlange hersenspoeling van de eigen bevolking terug te draaien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.