In 2019 vroegen en kregen ca. 2400 Palestijnen uit Gaza asiel in België; Hamas is tevreden

Plaatje hierboven: Jonge gezonde mannen, voornamelijk afkomstig uit Syrië en ‘Palestina’, schuiven aan bij het aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken te Brussel. De voorhoede zo blijkt. Hun families komen later over via de Belgische wet op gezinshereniging. In het geval van de Palestijnen is dat slechts een formaliteit  [beeldbron: Het Nieuwsblad]

In ons land werden vorig jaar net geen 28.000 asielaanvragen ingediend, het hoogste aantal sinds de asielcrisis in 2015. In dat jaar waren er 44.760 aanvragen, maar de jaren nadien schommelde dat cijfer tussen 18.000 en 23.500.

Het totaal aantal aanvragen in 2019 staat volgens het CGVS op 27.742. Meer dan de helft van hen komt uit moslimlanden waaronder Afghanen (3.500), Syriërs (3.000), Palestijnen (2.407), Irak (1.500), Turkije (1.077) en Iran (776).

Een jaar geleden verstrengde het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) het beleid rond asielaanvragen van Palestijnen uit de Gazastrook. Voortaan zouden Palestijnse asielzoekers uit Gaza niet meer standaard worden erkend als vluchteling, zo leerde een bericht op de website van VRT NWS.

Hamas’ represssie in Gaza
Hoewel verboden door artikel 13 van de basiswet van Palestina, melden bronnen over het ‘wijdverbreide’ gebruik van foltering dat straffeloos gepleegd wordt door de Hamas-autoriteiten in de Gazastrook, die door USDOS worden beschreven als ‘systematisch’. Volgens Human Rights Watch, Palestijnse veiligheidstroepen gebruikten ‘routinematig’ foltering tegen gevangenen.

In 2018 rapporteerde het Palestijnse Centrum voor de Rechten van de Mens (PCHR), een onafhankelijke Palestijnse mensenrechtenorganisatie, over gevallen van fysiek en psychologisch misbruik gepleegd tegen ‘personen die verdacht worden van het plegen van strafbare feiten, tegen degenen die veiligheidsverdenkingen opwerpen, politieke rivalen, enz.

De gearresteerden werden aangeklaagd volgens verschillende wetten, waaronder “schade toebrengen aan de revolutionaire eenheid”, “sektarische strijd” en “belediging van hogere autoriteiten”.

Hamas’ executies
Op 22 augustus 2014 executeerden de militanten van Hamas 18 Palestijnen die ervan verdacht werden samen te werken met Israël. Zeven mensen werden publiekelijk geëxecuteerd buiten een moskee in centraal Gaza, na vrijdagmiddaggebeden, en nog eens 11 vermoedelijke medewerkers werden ’s morgens in een verlaten politiebureau in Gaza neergeschoten.

Naar verluidt heeft Hamas andere ‘medewerkers’ gewaarschuwd dat de groep ‘ook hen zou vinden en uitvoeren’. 12 In februari 2017 werd een militaire rechtbank in Gaza ter dood veroordeeld tot zes Palestijnen wegens vermeende samenwerking met Israël.

Op 6 april 2017 werd Hamas geëxecuteerd door op een oefenterrein in een politiecomplex drie ‘Israëlische medewerkers’ te beschuldigen op beschuldiging van ‘verraad en Samenzwering met buitenlandse partijen ‘.

Op 3 december 2018 werd gemeld dat zes ‘Palestijnse spionnen’ door Hamas ter dood waren veroordeeld. De Israëlische ngo B’Tselem heeft verschillende bronnen geraadpleegd en liet weten dat Hamas-rechtbanken in 2017 16 doodvonnissen hebben uitgesproken (met 3 executies), 13 in 2018 (met 0 executies) en 2 in 2019 (tot 16 juli – 0 executies). Tussen 2007 en 2018 heeft Hamas 28 Palestijnen geëxecuteerd, de meeste voor ‘hulp aan Israël’, zoals gemeld door DW.

Nep-asielzoekers
Echter niet alle Palestijnen die ons land bereiken vragen hier asiel aan. “Een Palestijnse transmigrant moet voor de Brugse rechter verschijnen omdat hij in 2017 de oversteek maakte over het Kanaal richting Engeland, maar keerde nadien terug om in een Brussels restaurant in het zwart te gaan werken. Echter, begin dit jaar werd hij opnieuw opgepakt in de haven van Zeebrugge. Hij riskeert daarvoor nu 9 maanden cel en 800 euro boete,” berichtte de krant HLN.

De jongere en ontwikkelde bevolking van Gaza verlaat de Strook op zoek naar een betere toekomst in Europa en riskeert hun leven op een gevaarlijke reis door Afrikaanse landen. De verraderlijke reis, die in Gaza ‘de reis van de dood‘ wordt genoemd, is erg duur en bedragen lopen op tot meer dan $ 10.000 voor de trip die meerdere maanden in beslag kan nemen, inclusief ontmoetingen met gewapende bendes en riskante deals met smokkelaars.

Bovendien is niet duidelijk hoeveel van de Syrische asielzoekers, momenteel de grootste groep, er zich overwegend staatloze Palestijnen bevinden, omdat Syrië haar vluchtelingen van 1948 en duizenden nakomelingen, nooit heeft willen nationaliseren noch integreren. Syrische Palestijnen worden al decennialang in Syrië behandeld als tweede- en zelfs derderangsburgers. Een grove schending van de mensenrechten waar in het Westen nooit iemand aanstoot aan heeft genomen.


Bronnen:

♦ naar een artikelMeer asielzoekers, minder erkenningen” van 13 januari 2020 en een artikel2019 was goed voor nieuwe piek in asielaanvragen: “Het wordt problematisch als dat aantal blijft stijgen”” van 11 januari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Marjan Temmerman “Vorig jaar weer meer nieuwe asielzoekers en toch minder dossiers behandeld” van 13 januari 2020 en een artikel van Catherine De Bock (Oxfam-Solidariteit) “Meer Palestijnse vluchtelingen terugsturen naar de Gazastrook is onverantwoord” van 29 november 2019 op de site van VRT NWS

♦ een artikel op deze blog “Asielcrisis: België haalt momenteel dagelijks 200 Palestijnen uit Gaza binnen” een artikel “Belgisch minister De Block wil Palestijnse nep-asielzoekers terugsturen naar Gaza” van 18 december 2018 en een artikel “België gooit de poorten wagenwijd open voor Palestijnse ‘asielzoekers’ uit Gaza en Westbank” van 27 november 2018 en een artikel “Toevloed van Palestijnse vluchtelingen in België; erkenning nagenoeg 100%” van 26 november 2018 en een artikel “Soepel apart asielbeleid voor Palestijnen lokt vooral Gazanen naar België” van 8 september 2018

♦ naar een artikelQuery response on the State of Palestine: Persecution by Hamas of alleged spies” van 30 oktober 2019 op de site van European Asylum Support Office (EASO)

♦ naar een artikelAsielstatistieken overzicht 2019: Stijging van het aantal verzoeken om bescherming in België, maar ook in andere EU landen” van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS)

Een gedachte over “In 2019 vroegen en kregen ca. 2400 Palestijnen uit Gaza asiel in België; Hamas is tevreden

  1. Ook Israel vind het allemaal prima en wenst ze een heerlijk leven toe.
    Dit zal zéker lukken als we ons straatbeeld bekijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.