Ongeveer 30 Oekraïeners in de clinch met de Joden van Uman, 4 Joden lichtgewond

Plaatje hierboven: Joden worden afgebeeld die de bedevaart maken naar het graf van Rabbi Nachman van Breslov in Uman, Oekraïne [beeldbron: J-Post]

Vier Joden raakten lichtgewond in de Oekraïense stad Uman in een gewelddadige woordenwisseling met een groep niet-joodse inwoners. Het incident gebeurde vrijdagavond, meldde JewishNews.com.ua zondag.

Er brak geweld uit tussen de vier Joden en maar liefst 30 mannen, waarvan sommigen zwaaien met messen en baseballclubs, aldus het rapport. Het incident begon als een geschil tussen een joodse persoon en een niet-joodse inwoner.

Beide partijen riepen vrienden op en volgens het rapport volgde een vechtpartij. De politie werd gebeld en arriveerde ter plaatse. In het rapport stond niet of ze mensen gearresteerd hadden.

Een jood die de sabbat in Uman doorbracht, vertelde aan Kikar Sjabbat:

Ik ben teruggekeerd uit de kloiz en ik zie dat ze elke Jood slaan die ‘durfde’ naar hen te kijken of een woord tegen hen te zeggen. Het begon met een onbeduidend geschil tussen een van de lokale Oekraïners en een Jood. De Oekraïener die bij het geschil betrokken was, riep zijn antisemitische vrienden om Joden te slaan. De politie verscheen ter plaatse maar stak geen vinger uit om de Joden te helpen. Ze stonden er gewoon bij en keken naar wat er gebeurde, terwijl de Joden in elkaar werden geslagen. Wat ze deden was voorkomen dat de tientallen schurken de tziun binnengingen.

Ongeveer 40.000 Joden uit Israël en daarbuiten komen elk jaar in de herfst naar Uman voor het Joodse Nieuwjaar. Ze verzamelen zich daar omdat het de begraafplaats is van Rabbi Nachman (1772-1810), een 18de-eeuwse beroemdheid en oprichter van de Breslov chassidische beweging.

Uman heeft ook een permanente joodse bevolking van enkele honderden mensen, bijna allemaal uit Israël. Wrijving tussen de niet-joodse bevolking van Uman en de joodse lokale bevolking en toeristen heeft geleid tot meerdere gevallen van geweld, waarvan sommige antisemitisch.

Shlomi Elisha, directeur van ‘Shemira Ukraine‘, vertelde Kikar Shabbos: “Vanwege de vele incidenten in de afgelopen maanden financieren we een commando-eenheid die ons en onze straten zal beschermen tegen de Oekraïense misdadigers. We verwachten niks meer van de Oekraïense autoriteiten.

Massacre van Joden in Uman in 1768
Uman is onder Joden berucht voor een bloedbad dat plaatsbond in 1768. Tussen 14 en 17 juni 1768 werd Uman (toen deel van het Koninkrijk Polen) belegerd door de Haidmakas (vrije kozakken) en viel de stad in handen van de kozakkenleider Maksym Zalizniak, ondanks een moedige verdediging waarin de Joden ook een actieve rol speelden.

De tragedie kwam na het verraad van commandant Mladanovitch, die, om het leven van de Polen te sparen, de Joden verraadde. Het resultaat is een gewelddadig bloedbad waarbij ook Mladanovitch zelf wordt vermoord.

De Joden verzamelden zich in de synagogen. Onder leiding van Leib Shargorodski en Moses Menaker proberen zij zichzelf te verdedigen, maar ze worden vernietigd door kanonvuur. De meeste van de overgebleven Joden in de stad werden vervolgens gedood. Volgens schattingen lag het aantal afgeslachte Polen en joden op ca. 20.000.

Plaatje hierboven en onder: Het bloedbad inUman van juni 1768. De Joodse bevolking wordt afgeslacht door de Kozakkenleider Maksym Zalizniak, en zijn vrije Kozakken, ondanks een moedige verdediging waarin de Joden ook een actieve rol speelden [beeldbron: Shevchenko’s beeld van joden in ‘Haidmakas’]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “4 Jews injured in brawl with locals in Uman, Ukraine” van 12 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelPogrom in Uman over Shabbos: Ukrainian Thugs Attack Jews, 4 Evacuated To Hospitals” van 11 januari 2020 op de site van The Yeshiva World

♦ naar een artikelAbout 30 Ukrainians rampage, beat Jews in Uman; Witnesses describe ‘pogrom’ as 30 men attack Jewish worshipers near grave of Rebbe Nachman” van 12 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Aaron Reich en Leon Sverdlov “Jewish representatives, Ukrainian authorities deny ‘pogrom’ in Uman; Early reports described a nightmarish situation with Ukrainians running throughout the city armed with knives and clubs looking for Jews” van 13 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post