Egypte onthult de historische synagoge van Alexandrië na drie jaar renovatie

Plaatje hierboven: Mensen wonen de opening van de Eliyahu Hanavi-synagoge in Alexandrië, Egypte, vrijdag 10 januari 2020, drie jaar nadat de Egyptische regering begon met de renovaties van de synagoge oorspronkelijk gebouwd in 1354 [beeldbron: AP/Hamada Elrasam]

De Egyptische regering heropende vrijdag een historische synagoge in de stad Alexandrië, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 14de eeuw. De Eliyahu HaNavi-synagoge – gelegen in de mediterrane havenstad met een Joodse gemeenschap van meer dan 20.000 in het midden van de 20ste eeuw – onderging de afgelopen drie jaar een restauratieproces.

Opmerkend dat de synagoge ‘oorspronkelijk uit 14de eeuw’ was gedateerd, herinnerde lokale journalist Farid Y. Farid zich op Twitter dat het ook “gebombardeerd was tijdens de invasie van Napoleon in 1798 en op dezelfde site werd heropgebouwd in 1850”.

Minister van Egyptische Oudheden Khaled al-Anani en ongeveer 25 diplomaten sloten zich aan bij de leiders van de kleine Joodse gemeenschappen van Alexandrië en Caïro tijdens de ceremonie van vrijdag. De renovaties, die waren gefinancierd door de Egyptische regering, kostte 68 miljoen Egyptische pond ($ 4,23 miljoen).

Het Joodse Wereldcongres bracht hulde aan Egypte voor het behoud van de cultuur van zijn eens zo trotse Joodse gemeenschap. “De Joodse gemeenschap van Egypte heeft tegenwoordig minder dan 20 leden,” merkte de WJC op Twitter op. “Maar het rijke erfgoed van de Egyptische Joden wordt bewaard. In Alexandrië is de Eliyahu Hanavi-synagoge hersteld.

Voordat Israël in 1948 de onafhankelijkheid verklaarde, woonden ongeveer 75.000 joden in Egypte. Slechts een handjevol Joden woont tegenwoordig in Egypte. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zei enkele maanden geleden dat zijn regering synagogen zou bouwen en diensten zou verlenen aan de Joodse gemeenschap als er een heropleving van de gemeenschap in zijn land is.

Plaatje hierboven: De synagoge Eliyahu HaNavi in Alexandrië in de jaren 1930 … toen er nog Joden woonden in Egypte. Hieronder de bijna afgewerkte gerestaureerde synagoge op 9 augustus 2019, drie maanden voor de officiële opening. De 20 Joden die vandaag nog in Egypte wonen zijn gelukkig (dat ze nog leven) [beeldbron: Egypt Today]

Maar er is nog veel werk aan de winkel. Plaatje hieronder: De ruïne van de Maimonides Synagoge in 2010 in het oude stadscentrum van de Egyptische hoofdstad Cairo [beeldbron: CPN]


Bronnen:

♦ naar een artikelEgypt Reopens Historic Eliyahu HaNavi Synagogue in Alexandria” van 10 januari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelEgypt unveils historic Alexandria synagogue after three-year renovation” van 10 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Egypt’s president says he will provide synagogues if a Jewish community re-emerges there” van 25 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.