Het uitzonderlijke verhaal van de Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre-Velleman

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter. Één van de laatste overlevenden van kamp Ravensbrück is de thans 97-jarige Selma Velleman, aka Selma van de Perre. Zij schoof op 7 januari aan bij de Wereld Draait Door, om te vertellen over haar nieuwe boek. Mijn naam is Selma is een bundeling van herinneringen uit haar leven gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen.

Ze sloot zich aan bij het verzet en maakt ze deel uit van de TD-groep. Bij deze verzetsorganisatie en  onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land.maakt tijdens de oorlog.  “Ik reisde rond met een tas of koffer in de trein. Bonkaarten brengen naar onderduikadressen, geld afgeven voor de families die onderduikers opnamen, en allerlei illegale blaadjes verspreiden,” vertelde Selma.

Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar op 18 juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Kamp Ravensbrück nabij Fürstenberg in Sachsen, Duitsland, getransporteerd. Dit concentratiekamp was exclusief voorbehouden voor vrouwen waarvan ruim een vijfde Joods was (ca. 26.000 Joodse vrouwen).

Haar moeder en 15-jarig zusje zijn verraden en in Sobibor omgebracht. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Op 23 april 1945 wordt Ravensbrück door het Rode Leger bevrijd. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma Velleman.

Plaatje hierboven: Het monument “Vrouwen van Ravensbrück 1940-1945” op het Museumplein in Amsterdam. In het kamp hebben 153.000 mensen gevangen gezeten, hoofdzakelijk vrouwen en meisjes. Ze moesten dwangarbeid verrichten of werden gebruikt voor medische experimenten. Tienduizenden overleefden het kamp niet. Ravensbrück werd eind april 1945 door de Russen bevrijd. [beeldbron: Het Parool]

Kort na de oorlog vertrekt ze naar Londen. Ze werkt er voor de BBC Wereldomroep en leert er haar latere echtgenoot, de Belgische journalist Hugo van de Perre, kennen. Hij was zoon van de oprichter van de krant De Standaard. In 1955 trouwt ze met hem. Selma: “Ik heb het zo met hem getroffen. Ongelooflijk jammer dat hij veel te vroeg, in 1979, is gestorven.

Ook werkt ze jarenlang als buitenlandcorrespondent voor onder meer de AVRO/Televizier. In 1983 ontvangt Selma van de Perre het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis. Selma woont in Londen en heeft een zoon.

Met andere dolksteken moet zij leren leven. De eerste is dat de jodenvervolging in geen ander land in West-Europa zo efficiënt was geregeld als in Nederland. “Minstens driekwart van de joodse bevolking werd vermoord. Vergeet ook niet de kille ontvangst voor overlevenden bij terugkeer in Nederland. Niemand had nog belangstelling voor wat er met ons was gebeurd,” zei ze in een interview met het Algemeen Dagblad.

Een tweede dolksteek is het antisemitisme van nu. Selma: “Het neemt weer toe, het was hier in Groot-Brittannië zelfs een verkiezingsitem vanwege antisemitisme in de top van Labour. Het is afschuwelijk om te zien dat de haat groeit.”

Video: Selma van de Perre
Holocaust-overlevende en verzetsstrijder
(Special in De Wereld Draait Door – 7 januari 2020)


Bronnen:

♦ naar een artikelSelma van de Perre (97) doet nu pas haar verhaal over het concentratiekamp. ‘Ik gunde het de Duitsers niet dat ik doodging’” van 10 januari 2020 op de site van Trouw.nl

♦ naar een artikel van Esmee Hendriks “Selma van de Perre deelt haar herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog bij De Wereld Draait Door” van 8 januari 2020 op de site van Bol.com

♦ naar een artikel van Hans van Zon “Joodse Selma ligt na 75 jaar nog wakker: Dacht pa aan ons in z’n laatste secondes?” van 5 januari 2020 op de site van het Alegmeen Dagblad (AD)

Een gedachte over “Het uitzonderlijke verhaal van de Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre-Velleman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.