Israëlische inlichtingen hielpen VS een handje bij liquidatie van Soleimani

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde zaterdag de nieuwe reeks Amerikaanse sancties die werden opgelegd aan sommige Iraanse industriële bedrijven en Iraanse functionarissen. “Helaas hebben de Amerikanen eenzijdig, illegaal en vruchteloos gedrag aangenomen en houden dat vol,” zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi.

De Amerikanen hebben die industriële sectoren gesanctioneerd die rechtstreeks verband houden met het dagelijkse leven van miljoenen mensen,” voegde hij eraan toe. Deze sancties onthullen verder het ‘vijandige’ beleid van de VS tegenover Iran, zei Mousavi, maar voegde eraan toe dat ze gedoemd zijn te mislukken.

Mohsen Rezaie, een commandant in de Revolutionaire Gardes van Iran, die tot de gesanctioneerden behoorde, verwierp later dit Amerikaanse maneuvre. “Het opleggen van sancties is symbolisch voor Amerika en voor mij omdat deze maatregel geen economische impact zal hebben en geen compensatie zal zijn voor (Iran’s) rakettenbarrière (tegen Amerikaanse doelen) en geen respect zal brengen voor Washington,’ tweette Rezaie. ‘Het is symbolisch voor mij … En ik ben er trots op dat ik gesanctioneerd ben door Amerika,” voegde hij eraan toe.

Mossad
Minister van Financiën Steven Mnuchin en staatssecretaris Mike Pompeo hebben vrijdag de sancties aangekondigd, die gericht zijn op acht hoge Iraanse functionarissen en bedrijven in de staalsector en andere sectoren. De aankondiging over de sancties komt drie dagen nadat Iran meer dan een dozijn ballistische raketten tegen Amerikaanse militaire en coalitietroepen in Irak lanceerde, als vergelding voor de Amerikaanse drone-aanval die vorige week de revolutionaire garde-generaal Qassem Soleimani in Bagdad heeft gedood.

Overigens werden de VS bij de liquidatie van Soleimani een handje geholpen door Israël. NBC News meldde dat de CIA precies wist wanneer een jet met Iraanse generaal Qassem Soleimani op weg was naar Bagdad voordat hij werd geëlimineerd en dat de Israëlische inlichtingendienst de details hielp bevestigen. Ondertussen meldde de New York Times dat premier Binyamin Netanyahu op de hoogte van de aanval werd gesteld voordat deze plaatsvond door staatssecretaris Mike Pompeo, in een telefoongesprek voordat Netanyahu vertrok op bezoek in Griekenland.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran condemns latest US sanctions” en een artikelReport: Israeli intelligence helped confirm Soleimani’s whereabouts” van 12 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.