Massale protesten in Iran na farce met Oekraïense Boeing; repressie slaat weer toe; Europa zwijgt

Iraniërs verzamelden zich zaterdag in de straten van Teheran om het aftreden te eisen van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei nadat het leger openlijk had toegeven dat het een burgerlijk vliegtuig van Oekraïne International Airlines met opzet had neergehaald met enkele grond-naar-lucht raketten kort nadat het was opgestegen vanaf de luchthaven van Teheran en waarbij alle 176 inzittenden werden gedood.

Insiders zeggen thans dat de Iraanse legertop doelbewust de Boeing uit de lucht schoot. Het had vooraf info verkregen “dat er zich veel Amerikanen bevonden onder de passagiers” aan boord van Vlucht PS752 geëxploiteerd door Ukrainian International Airlines (UIA). Iran was uit op vergelding voor generaal Soleimani die op donderdagavond van 2 januari 2020 werd geliquideerd door een Amerikaanse doelgerichte drone-aanval.

Een pijnlijke vergissing van de Iraanse luchtafweer zo bleek want er zat geen enkele Amerikaan aan boord van de Oekraïense Boeing. Een complete maar wel dodelijke flater. Het is duidelijk dat Iran (voorlopig althans en zolang het kan) de volledige waarheid blijft achterhouden.

Onder andere slogans schreeuwden demonstranten “dood aan leugenaars”, “dood aan de Islamitische Republiek” en “Khamenei is een moordenaar”. Ze schreeuwden ook “We willen vrijheid”en “weg met het leugenachtige regime”. Op Twitter gepubliceerde video’s toonden honderden mensen die aan de Amir Kabir Universiteit van Teheran demonstreerden en schreeuwden: “Opperbevelhebber [Khamenei] neemt ontslag, neemt ontslag.”

Plaatje hierboven: Iraanse studenten demonstreren na een eerbetoon aan de slachtoffers van een crash van Ukraine International Airlines, voor de Amirkabir Universiteit in Teheran, op zaterdag 11 januari 2020. De politie verspreidde later studenten die zongen wat werden gezien als ‘radicale’ slogans. Honderden mensen protesteerden zaterdag in verschillende steden in Iran nadat het leger had toegegeven ten onrechte een civiel Oekraïens vliegtuig neer te schieten [beeldbron: VOA]

De Iraanse media hebben gemeld dat de Britse ambassadeur in Iran, Robert Macaire, werd gearresteerd en verhoord door het Iraanse revolutionaire bewakerskorps. Hij werd vastgehouden op verdenking van het organiseren, uitlokken en leiden van radicale acties. “De arrestatie van onze ambassadeur in Teheran zonder reden of uitleg is een flagrante schending van het internationale recht,’ zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Macaire werd na een korte tijd vrijgelaten, aldus het rapport.

Video: Studenten schreeuwen om de dood van de dictator in Teheran, 11 januari 2020

Iran heeft momenteel ook de toegang tot het internet geblokkeerd. Dat belette de Amerikaanse president Donald Trump niet om op zaterdag twee tweets te richten aan het Iraanse volk om zijn steun te betuigen, dat massaal de straat was opgetrokken in Teheran. De tweets werden gepubliceerd in het Engels en het Farsi:

Tijdens de vorige massale protesten in Iran werden ongeveer 1500 mensen gedood tijdens minder dan twee weken van ‘onrust’ die begon op 15 november 2019. Het cijfer van de dodentol, dat aan Reuters werd verstrekt door drie Iraanse ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omvatte ten minste 17 tieners en ongeveer 400 vrouwen. De Europese hypocrisie berucht om haar houding inzake de crisis in Iran zweeg in alle talen over de voortdurende schending van de mensenrechten in Iran.

De Farce van Ali Khamenei na het paniekvoetbal van zijn legerstaf
die farce kostte wel aan 176 mensen het leven…

Plaatje hierboven: Petrov-Vodkin’s theaterstuk: ‘Farce’. In het theater is een farce een komedie die erop gericht is het publiek te entertainen door situaties die zeer overdreven, extravagant en dus onwaarschijnlijk zijn. Farce wordt ook gekenmerkt door fysieke humor, het gebruik van opzettelijke absurditeit of onzin en breed gestileerde uitvoeringen. Het speelt zich ook vaak af op één bepaalde locatie, waar alle gebeurtenissen plaatsvinden. Farces zijn geschreven voor het podium en de film. [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van William A. Jacobson “Iran still hiding something about airline shootdown” van 11 januari 2020 op de site van Legal Insurrection (LI)

♦ naar een artikelUK Ambassador to Iran arrested during protests in Tehran” van 12 januari 2020 en een artikelWatch: Iranians protest after IRGC admits shooting down Ukraine Airlines plane” van 11 januari 202O op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIranian Protests Reported After IRGC Admits Responsibility for Downed Plane” van 11 januari 2020 op de site van Voice of America (VOA)

♦ naar een artikelProtests and condemnation after Iran admits downing Ukrainian plane” van 12 januari 2020 op de site van Reuters

♦ naar een artikelHundreds protest against regime in Tehran after Iran admits it shot down plane” van 11 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hanna Levi Julian “US Warns Iran ‘World is Watching’ as Security Forces Try to Suppress Protests with Violence” en een artikelUK Ambassador to Iran Arrested in Tehran, Later Released” van 12 januari 2020 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Massale protesten in Iran na farce met Oekraïense Boeing; repressie slaat weer toe; Europa zwijgt

 1. Europa zwijgt!
  Natuurlijk zwijgt ze ….Europa heeft niets te vertellen.

  Europa houd zich krampachtig vast aan een mislukte financiele deal met Iran die niets met vrijheid & veiligheid te maken heeft.

  West/Noord Europa blijven vastberaden vast in hun anti Trump houding want zijn succes laat hun onbeduidendheid zien.

  Europa houd zich bezig met het ‘onbetamelijke’ taal & twitter gebruik van de US President, terwijl hij intussen hiermee de wereld heeft veranderd én veiliger gemaakt.

  Europa weet dat de US president zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt…….dit in contrast met de eigen EU doctrine.

  Europa laat zien wat ze is….een papieren tijger die er niet voor terugdeinst haar bondgenoten een mes in de rug te steken om te zeulen met haar vijanden in de hoop dat ze dan zelf buiten schot zal blijven.

  Europa heeft nog stééds niet begrepen dat dit scenario niet werkt.

  De Amerikaanse president straft zijn vijanden en beloont zijn bondgenoten……en dit scenario blijkt te werken.

  Like

 2. Gewoon Iran totaal isoleren, dus helemaal geen zaken doen met Iran. Ook alle vluchten naar Iran stopzetten en geen enkele Iraanse luchtvaartmaatschappij meer toelaten op buitenlandse luchthavens.
  Amerika kan zich beter gaan voorbereiden om bij de volgende confrontatie het Iraanse nucleaire programma volledig te vernietigen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.