Europese Unie wil – tegen beter weten in – absoluut nucleair akkoord met Iran behouden

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zei na afloop van de vergadering in Brussel dat de Europese Unie niet ingaat op de eis van Trump dat Europese landen ook uit het nucleair akkoord met Iran zal stappen. “Ja, we verschillen hierin van mening met Amerika”, zei Goffin volgens VRT NWS.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken en de NAVO-secretaris-generaal waren in Brussel bijeen voor een spoedvergadering waarin van hen werd verwacht dat zij hun steun voor de nucleaire deal met Iran herhalen. Ondanks oproepen van de Amerikaanse president Donald Trump om de deal te doorbreken, die bedoeld is om te voorkomen dat Iran atoomwapens krijgt, blijft de Europese Unie zich inzetten voor het verdrag te midden van een escalatie van spanningen in de regio.

Iran sloot het akkoord in 2015 met de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China. Het is echter beschadigd door het besluit van Trump om het in 2018 eenzijdig in de steek te laten, en legde Iran daarentegen harde sancties op die de Iraanse economie ernstige schade toebrachten.

In een telefoongesprek met de Iraanse president Hassan Rouhani bevestigde de Britse premier Boris Johnson ook zijn steun voor het verdrag, en de EU-topdiplomaat, Josep Borrell, zei deze week dat de deal ‘vandaag belangrijker dan ooit‘ is. Borrell heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif uitgenodigd voor besprekingen in Brussel, maar een datum voor zijn bezoek moet nog worden vastgelegd.

Europa heeft dus geen oren naar een vastberaden standpunt op dit kritieke moment kan nuttig zijn als onderdeel van de inspanningen om Iran terug te brengen naar de nucleaire onderhandelingstafel onder voorwaarden die acceptabeler zijn voor de VS en voor de regionale bondgenoten van Trump, inclusief Israël.

Uiteindelijk is het niet het vocale crescendo van bedreigingen en tegenbedreigingen. Het is de noodzaak om gefocust te blijven op de belangrijkste uitdaging: het militaire nucleaire project van Iran.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Samuel Petrequin “EU foreign ministers gather in Brussels to salvage Iran nuclear deal” van 10 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jeroen Reygaert “Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen absoluut nucleaire deal met Iran behouden” van 10 januari 2020 op de site van VRT NWS

4 gedachtes over “Europese Unie wil – tegen beter weten in – absoluut nucleair akkoord met Iran behouden

 1. Europa wordt rechtstreeks aangestuurd uit het rijk der duisternis !!Een ziekelijk clubje psychopaten die zich leiders mogen noemen !!

  Like

 2. Ze snappen blijkbaar niet dat wanneer ze als één verenigd blok achter hun échte bondgenoot Amerika staan, i.p.v. de échte vijand Iran….ze zouden beginnen met iets positiefs bij te dragen, voor zichzelf maar ook voor de mensen in Iran die wél vrijheid & democratie zoeken..

  Maar je kan op Europa bouwen dat ze altijd aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan, hun vrienden een mes in de rug duwen, hun vijanden beschermen en wanneer het dan mis gaat (wat het altijd doet)……..anderen de kastanjes uit het vuur laat halen!

  Geliked door 1 persoon

 3. De EU is de komische act geworden in hun eigen show.

  Ze zwalken tussen alle partijen, geven onzinnige commentaren en steunen de foute personen…….zijn écht niet meer te helpen.

  Het tragische is dat iedereen dit ziet & begrijpt….behalve de hoofdrolspelers.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.