Oekraïne zegt tegen Israël dat het zich niet mag moeien met het vereren van nazi-collaborateurs

Plaatje hierboven: Ambassadeur van Israël in Oekraïne Joel Lion beschreef de rehabilatie van nationalistische helden als een “historische gruwel voor de Joden.“ Nazi-collaborateurs Stepan Bandera, Roman Shukhevych en Andryi Melnyk worden gezien als “helden die vochten voor de onafhankelijkheid van Oekraïne“, maar “wij zien ze als de moordenaars van de Joden“, zei Lion

Een Oekraïense diplomaat zei tegen Israël om het debat over de eer van nazi-medewerkers te beëindigen. De interventie van donderdag door Gennady Nadolenko, hoofd van de diplomatieke missie van Oekraïne in Tel Aviv, weerspiegelt een escalatie in het meningsverschil tussen Israël en Oekraïne over de kwestie.

Het onderwerp houdt verband met ‘interne kwesties van de Oekraïense politiek‘ en de protesten van Israël erover zijn ‘contraproductief’, vertelde Nadolenko aan Israëlische diplomaten, volgens de nieuwe site Jewish.ru.

Vorige week schreven de Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Joel Lion, en zijn Poolse tegenhanger Bartosz Cichocki ambtenaren een open brief waarin ze de door de overheid gesponsorde eer veroordeelden van Stepan Bandera en Andryi Melnyk, twee collaborateurs van het Derde Rijk.

De twee hebben eerder over het onderwerp geschreven. In 2018 schreef Lion dat hij geschokt was door een eerdere daad van verering voor Bandera en zei: ‘Ik kan niet begrijpen hoe de verheerlijking van degenen die direct betrokken zijn bij vreselijke antisemitische misdaden helpt antisemitisme en vreemdelingenhaat te bestrijden.

Oekraïense diplomaten hadden eerder afgezien van publiekelijk commentaar op de protesten van Lion. De verering van nazi-collaborateurs, inclusief Joden-jagers, is een groeiend fenomeen in Oost-Europa, waar velen mensen hen als helden beschouwen omdat ze tegen de Russische overheersing vochten.

Maar weinig van Lion’s tegenhangers in die landen hebben zich zo krachtig en publiekelijk uitgesproken over deze kwestie.

Plaatje hierboven: Oekraïense notabelen begroeten aankomende Duitsers in West-Oekraïne in de zomer van 1941. De collaboratie van Oekraïne met de nazi’s was omvangrijk. Tegen het einde van 1942 had de SS alleen al in Reichskommissariat Oekraïne 238.000 Oekraïners in dienst. Duizenden Oekraïeners fungeerden als kampbewakers in de concentratiekampen en waren berucht om hun wreedheid jegens Joden [beeldbron: Wiki]

Oekraïne heeft een lange geschiedenis van veel Joodse pogroms en antisemitische aanvallen, en heeft een aantal ultra-rechtse politieke bewegingen en paramilitaire groepen, waarvan er een een Wolfsangel, een Duits symbool dat door de nazi’s wordt gebruikt, op het embleem heeft.

Maar het land koos dit jaar Joodse ex-komiek Volodymyr Zelensky als president. Voormalig premier Volodymyr Groysman, die tot dit jaar in functie is, is ook joods. Een peiling die vorig jaar werd gepubliceerd door Pew Research Center zei dat vijf procent van de Oekraïners Joden niet als landgenoten accepteren, een cijfer dat tot de laagste in Oost-Europa behoort.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukraine tells Israel to stay out of debate about honoring Nazi collaborators” van 10 januari 2020 op d esite van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.