EU geeft bijna 1 miljoen euros aan het behoud van Joodse begraafplaatsen

Plaatje hierboven: Grafzerken op de oude Joodse begraafplaats in Trybunalski Piotrkow, West-Mazovië, Polen die herinnert aan de Joden van Piotrków (1629-1943). Op 5 september 1939 bezetten de Duitsers de stad. In die tijd waren er 10.000 Joden. In oktober 1945 waren er nog 370 joden overgebleven. Vandaag zijn er geen Joden meer in Piotrków [beeldbron: Witold Skrypczak]

De Europese Unie heeft $ 1,1 miljoen toegewezen voor het in kaart brengen en behouden van Joodse begraafplaatsen. De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de unie, kondigde vorige week haar besluit aan om de financiering uit te breiden tot het European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF).

De groep maakt gebruik van innovatieve hulpmiddelen, variërend van het in kaart brengen van drones tot archieven van nazi-luchtfotografie, om te behouden wat de Raad van Europa in 2012 zei ‘kwetsbare’ sites te zijn. Sinds de oprichting van de groep in 2015 met een Duitse overheidssubsidie ​​heeft het tientallen Joodse begraafplaatsen in zeven Midden- en Oost-Europese landen helpen beschermen.

ESJF heeft in 2019 ook 1500 begraafplaatsen en massagraven onderzocht in Griekenland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne en Slowakije. Met de nieuwe financiering kan het nog eens 1500 van dergelijke locaties in Kroatië, Georgië, Hongarije en Polen, onder andere in andere landen, onderzoeken en afbakenen.

De komende 18 maanden zal het project worden uitgevoerd met de hulp van twee joodse groepen, Centropa en de Stichting voor joods erfgoed, en helpt om ‘de lokale betrokkenheid bij ons collectieve doel om dit vitale erfgoed te beschermen te vergroten’, zei Philip Carmel, CEO van ESJF in een verklaring.

Plaatje hierboven: Vrijwilligers werken aan het schoonmaken van een Joodse begraafplaats in Warschau, Polen, op zondag 14 april 2013 [beeldbron: AP/Czarek Sokolowski]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “EU gives $1.1 million toward preserving Jewish burial sites” van 10 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogEuropese Unie financiert project om Joodse begraafplaatsen in Oost-Europa in kaart te brengen” van 11 januari 2019 en een artikelNazi luchtfoto’s van WOII helpen om Joodse begraafplaatsen op te sporen en beschermen” van 30 september 2018 en een artikelErnstige situatie: de inspanning om de Joodse begraafplaatsen van Oost-Europa te redden” van 18 september 2018

Een gedachte over “EU geeft bijna 1 miljoen euros aan het behoud van Joodse begraafplaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.