Iraans leger zegt dat het ‘onbedoeld’ Oekraïens vliegtuig neerhaalde waarbij 176 mensen omkwamen

Iran geeft toe dat het ‘onbedoeld’ het Oekraïense vliegtuig heeft neergeschoten, waarbij 176 Teheran werden gedood en zegt dat zijn leger het vliegtuig heeft neergehaald. De crash kwam uren na Iraanse raketaanval op Amerikaanse troepen in Irak.

De verklaring kwam op zaterdagochtend en gaf de schuld aan ‘menselijke fout’ voor het neerhalen. Vlucht PS752 geëxploiteerd door Ukrainian International Airlines (UIA),  werd tijdens het opstijgen aan de rand van Teheran beschoten met enkele raketten waarvan er minstens één zijn doel trof.

Het straalvliegtuig, een Boeing 737-800, maakte geen enkele kans en stortte vrijwel onmiddellijk neer kort nadat het was opgestegen van Iran’s luchthaven Imam Khomeini, aan de rand van Teheran richting Kiev.

Dat gebeurde slechts enkele uren nadat Iran een spervuur ​​van raketten lanceerde naar  Amerikaanse soldaten in Irak als vergelding voor het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Niemand raakte gewond bij de aanval hoewel Iran beweerde dat er 80 Amerikaanse soldaten werden gedood.

Iran ontkende verschillende dagen in alle toonaarden dat een raket het vliegtuig had neergehaald en zei dat dergelijke rapporten “psychologische oorlogvoering tegen Iran” waren. Iran weigerde ook de zwarte dozen (black boxes) af te geven aan de Amerikaanse en Canadese experten zeggende dat “ze zwaar beschadigd” waren.

Maar de bewijslast die werd aangebracht door Amerikaanse en Canadese inlichtingendiensten, was dusdanig verpletterend dat het leugenachtige Iraanse regime geen kant meer opkon en uiteindelijk moest toegeven dat de Iraanse luchtafweer wel degelijk het passagiersvliegtuig heeft neergehaald.

Dood aan Amerika!
Insiders zeggen thans dat de Iraanse legertop doelbewust de Boeing uit de lucht schoot. Het had vooraf info verkregen “dat er zich veel Amerikanen bevonden onder de passagiers ” en was uit op de vergelding voor generaal Soleimani die op donderdagavond van 2 januari 2020 werd geliquideerd door een Amerikaanse doelgerichte drone-aanval..

Die intentie tot vergelding was eerder al een dozijn keren aangekondigd. Tasnim Nieuws citeerde enkele uren voor de crash nog een commandant van Revolutionary Guards dat de IRGC  een zware aanslag plande op Amerikanen. Maar dat met die Boeing bleek dus een pijnlijke vergissing. Er zat geen enkele Amerikaan aan boord van de Boeing.

Het vliegtuig, op weg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, vervoerde volgens ambtenaren 167 passagiers en negen bemanningsleden uit verschillende landen, waaronder 82 Iraniërs, ten minste 63 Canadezen en 11 Oekraïners. Daarnaast werden eveneens gedood: 10 Zweden, 4 Afghanen, 4 Duitsers, 3 Fransen en 3 Britten… maar geen Amerikanen.

Het regime verklaarde dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval op het vliegtuig ‘onmiddellijk’ geconfronteerd zullen worden met militaire gerechtigheid.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Islamitische Republiek Iran Javid Zarif twitterde dat “een menselijke fout tijdens de crisis die werd veroorzaakt door Amerikaans ‘avonturisme’ tot de ramp heeft geleid“:

Hassan Rouhani, die sinds 3 augustus 2013 de president van Iran is, twitterde:


Bronnen:

♦ naar een artikelIran admits it ‘unintentionally’ shot down Ukrainian airliner, killing 176” van 11 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIran says it ‘unintentionally’ shot down a Ukrainian jetliner” van 10 januari 2020 op de site van Breitbart

♦ naar een artikelIran admits: Ukrainian plane brought down because of ‘human error’” en een artikelIran wants to handle black box data, after plane crash blamed on missile” van 11 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.