Holocaust-display van Nederlandse kunstenaar belicht stenen om vermoorde Joden te herdenken

Een Nederlandse kunstenaar installeert een lichtscherm ter herdenking van de Holocaust in 150 gemeenten voorafgaand aan de Internationale Holocaustherdenkingsdag op 27 januari 2020 aanstaande [beeldbron: Studio Roosegaarde]

Het ‘Levenslicht’-project van Daan Roosegaarde bevat donkere ruimtes met stenen die kort oplichten. Roosegaarde koos het thema van stenen omdat het een Joodse gewoonte is om ze op de grafstenen van hun geliefden te plaatsen, meldde de GIC-nieuwssite.

In 2005 hebben de Verenigde Naties 27 januari aangewezen als Internationale Holocaustherdenkingsdag omdat dat de dag was waarop het Rode Leger Auschwitz bevrijdde. De verjaardag van dit jaar is de 75ste sinds de bevrijding.

Het display licht de stenen telkens een paar seconden op, “symboliseert, zoals in het donker ademen, de levens weggenomen van de gemeenschap”, zegt Roosegaarde. Het display wordt geïnstalleerd in verschillende musea en openbare ruimtes, waaronder de synagoge in Groningen in het noorden van het land.

Ooit woonden er verschillende levendige provinciegemeenschappen, maar in het noorden van Nederland waren enkele van de meest methodische samenkomsten van joden, die deze congregaties tot op de dag van vandaag hebben uitgewist.

Van de bijna 3.000 Joodse inwoners van Groningen vóór de Holocaust overleefde slechts 150 of vijf procent de genocide, volgens de Volkskrant. De Groningse synagoge gebouwd in 1905-06 werkt tegenwoordig als een museum met een cadeauwinkel en functioneert slechts zelden als een plaats van aanbidding.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch artist’s Holocaust display shines light on stones to commemorate murdered Jews” van 10 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Bart Dirks “Daan Roosegaarde maakt tijdelijk Holocaust-monument met 104 duizend fluorescerende stenen” van 28 oktober 2019 op de site van De Volkskrant

♦ naar een artikelBeeldend kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een lichtkunstwerk ontworpen dat in januari volgend jaar in zoveel mogelijk gemeenten tegelijk tijdelijk te zien zal zijn” van 3 juni 2019 op de site van Bright.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.