Netanyahu: ‘Nederzettingen zullen in geen enkel vredesplan worden geëvacueerd’

Plaatje hierboven: Idyllisch plaatje van de Israëlische gemeente Karnei Shomron in “Area-C” in het westen van Samaria voorbij de Groene Lijn op 20 november 2009. Gesticht in 1977 wonen er thans ca. 7.500 Joodse mensen [beeldbron: Gili Yaari/Flash90]

“Nederzettingen zullen in geen enkel vredesplan worden geëvacueerd terwijl Benjamin Netanyahu premier is,” zo beloofde hij woensdag, te midden van gepraat dat de regering Trump haar vredesplan binnen enkele weken zou kunnen presenteren.

“Ik zal geen nederzettingen laten ontwortelen in enig diplomatiek plan. Dit idee van etnische zuivering … het zal niet gebeuren,” zei Netanyahu op de Kohelet Policy Forum’s conferentie over de Amerikaanse beslissing dat nederzettingen niet illegaal zijn.

Zijn opmerkingen kwamen naar voren, omdat diplomatieke bronnen zeggen dat de regering-Trump sterk overweegt haar plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen in de komende weken, vóór de Knesset-verkiezingen van 2 maart, vrij te geven.

“Er is een mogelijkheid. Ze ging open, maar kan zich ook weer sluiten,” zei Netanyahu, waarschuwend voor “zwak leiderschap” dat “klikt op ‘rewind‘”, in een duidelijke verwijzing naar zijn verkiezingsrivaal Blauw & Wit partijleider Benny Gantz.

Netanyahu lichtte het joodse recht toe om in Judea en Samaria te wonen, wijzend op de verankering ervan in juridische documenten van de San Remo-conferentie en de Volkenbond. éEr was geen Westelijke Jordaanoever los van de rest van het land,” zei Netanyahu. “Het werd gezien als het hart van het land. We hebben nooit ons recht verloren om in Judea en Samaria te wonen. Het enige dat we tijdelijk verloren, was de mogelijkheid om het recht uit te oefenen.”

Toen Israël terugkeerde naar de Westelijke Jordaanoever zei hij: “We zijn niet naar een vreemd land teruggekeerd. Dat is een vervorming van de geschiedenis. Joden woonden achtereenvolgens duizenden jaren in Jeruzalem en Hebron.” De ontwikkeling van nederzettingen kwam ten goede aan Joden en Arabieren, zei hij. “Zonder deze hebben ze geen economie. Ik zeg het triest, maar dat is de waarheid.”

Netanyahu bedankte de Amerikaanse president Donald Trump en staatssecretaris Mike Pompeo voor de verklaring (video hierboven) dat de nederzettingen niet illegaal zijn, zeggend dat ze opkwamen voor “gerechtigheid en de waarheid.”

En hij voegde eraan toe: “De verklaring van Pompeo over de Status van de steden [in Judea en Samaria] bevestigt de waarheid dat we geen vreemden zijn in ons land. In een duidelijk defensieve oorlog zijn we teruggekeerd … naar het land waar onze voorouders duizenden jaren geleden wortel hebben geschoten.”

Netanyahu zei dat de verklaring het juiste antwoord is op het plan van het Internationaal Strafhof om te onderzoeken of het Israël voor oorlog kan veroordelen voor ooorlogsmisdaden. “Dat zal ons helemaal niet afschrikken,” zei hij.

“In tegenstelling tot sommigen in Europa die denken dat de verklaring van Pompeo vrede op afstand brengt, denk ik dat het vrede zal bevorderen, omdat vrede gebaseerd moet zijn op waarheid, niet op leugens. Nederzettingen zijn niet de kern van het conflict. We staan ​​met rechtvaardigheid en de waarheid. Het is een grote strijd.”

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahov Harkov “Netanyahu: I won’t let settlements be uprooted in any diplomatic plan” van 8 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Dr. Asaf Romirowsky “Don’t Confuse Me With Facts. It’s Always About the ‘Occupation’” van 5 januari 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

♦ naar een artikel van Salo Aizenberg “Historic Palestine’ – A Misleading Anachronism” van 18 december 2019 op de site van Honest Reporting