Sefardische Opperrabijn niet mals voor Russische ‘niet-Joodse’ immigranten in Israël

District van Tel Aviv, 7 januari 2020. Aan het drukke kruispunt van Holon werd op dinsdag 7 januari in de Russische taal de antisemitische slogan ‘Hitler had gelijk’ graffiti gespoten. Die slogan verwijst dat Hitler met name gelijk had om zes miljoen Joden te vermoorden tijdens de Holocaust  [beeldbron: MAW]

De sefardische opperrabbijn van Israël ligt momenteel onder vuur omdat hij immigranten uit de voormalige Sovjetunie ‘communistische, religie-hatende’ heidenen noemde.

Op een rabbijnse conferentie in Jeruzalem vorige week, bekritiseerde rabbi Yitzhak Yosef de Israëlische wet van terugkeer voor het verlenen van burgerschap aan Russen die volgens de orthodoxe religieuze wet niet Joods zijn.

De rabbijn beschuldigde de staat van het opzettelijk uitnodigen van immigranten uit de voormalige Sovjetunie naar Israël in een poging de politieke macht van de orthodoxe chassidische gemeenschap te verzwakken.

Tien of honderdduizenden heidenen zijn naar Israël gekomen als gevolg van deze wet. Heidenen die op allerlei antireligieuze partijen stemmen,” zei Yosef.

Israëlische politici en progressieve religieuze leiders vroegen om aftreden van Josef, maar Josef zei in een verklaring aan de Israëlische media dat zijn woorden ‘verdraaid’ werden:

Ik was duidelijk en zeg nogmaals: naast de meerderheid van de welkome aliyah van honderdduizenden Joden uit de voormalige Sovjet-Unie … er is een minderheid van immigranten die volgens de Joodse wet niet Joods zijn, die kwam vanwege de wet van terugkeer. Tijdens mijn bezoeken in de afgelopen maand aan de bloeiende Joodse gemeenschappen in Rusland en Oekraïne, kreeg ik harde kritiek te verduren binnen die gemeenschappen met betrekking tot het brengen van velen die niet Joods zijn naar Israël.

Premier Benjamin Netanyahu noemde de opmerkingen van Yosef ‘schandalig’ en noemde “de immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie een enorme zegen zijn voor de staat Israël en het Joodse volk.

Yosef ’s opmerkingen werden ook bekritiseerd door de voorzitter van de Knesset, Yuli Edelstein, die in 1987 uit Oekraïne emigreerde, alsook door Yisrael Beiteinu partijleider Avigdor Liberman, die emigreerde uit Moldavië. De partij van Liberman is het politieke huis van veel Sovjet-immigranten.

Plaatje hierboven: De Sefardische Opperrabbijn Yitzhak Yosef leest premier Netanyahu de Levieten, tijdens een ceremonie naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de terreuraanslag van 1992 op de Israëlische ambassade in Buenos Aires, op het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem op 6 maart 2017 [beeldbron: Yaakov Cohen/TOI]

Russische Joden
De Russen in Israël zijn etnische Russische burgers die immigranten zijn naar Israël uit etnische Russische gemeenschappen van de Sovjetunie en post-Sovjetstaten, en hun nakomelingen. Ze zijn meestal leden van gemengde families, meer specifiek, Halachisch beschouwd zijn het meestal niet-Joodse leden van Joodse gezinnen die in Israël wonen.

Een paar stammen af ​​van Russische Subbotnik-families, die de afgelopen eeuw naar Israël zijn gemigreerd. Mensen van volledige of gedeeltelijke etnische Russische afkomst tellen ongeveer 300.000 van de Israëlische bevolking van de immigranten uit de Sovjetunie en post-Sovjetstaten, en het aantal Russische paspoorthouders dat in Israël woont loopt in de honderdduizenden.

De meeste etnische Russische mensen in Israël hebben het volledige Israëlische staatsburgerschap en zijn op alle niveaus betrokken bij de economie van het land.

Eén van de bekendste Russische Joden is bijvoorbeeld Natan Sharansky die onlangs werd bekroond met de prijs van de Genesis Prize Foundation. Sharansky was een Joodse Refusenik, productief leider in de Sovjet-joodse emigratiebeweging en een voormalig Israëlische politicus. Natan Sharansky, geboren in Donetsk, Oekraïne in 1948 als Anatoly Borisovich, zal worden geëerd in Jeruzalem op 18 juni 2020.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Israel’s Sephardic chief rabbi calls former Soviet immigrants ‘religion-hating gentiles’” van 7 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Eli Nahum “‘Hitler was right’ graffiti in Israel” van 7 januari 2020 op de site van Monitoring Antisemitism Worldwide (MAW)

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Chief Rabbi under fire for comments on non-Jewish immigration to Israel” van 7 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPM chides chief rabbi for maligning Soviet immigrants, MKs call for his ouster” van 7 januari 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

Een gedachte over “Sefardische Opperrabijn niet mals voor Russische ‘niet-Joodse’ immigranten in Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.