Extreem-rechtse Poolse president wil internationale Holocaustherdenking in Israël boycotten

Plaatje hierboven: Parade van de Poolse Holy Cross Mountains Brigade (Świętokrzyska Brigade) kort na de bevrijding in 1945. Polen bracht onlangs hulde aan deze Partizanengroep, een ondergrondse strijdmachttijdens WOII die tegen het einde van de oorlog samenwerkte met nazi-strijdkrachten in hun strijd tegen de communisten, die de controle over de natie oplegden.[beeldbron: Wyborcza]

De extreem-rechtse Poolse president Andrzej Duda zei dat hij een ceremonie zal boycotten ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het Poolse vernietigingskamp Auschwitz die later deze maand in Israël zal plaatsvinden, omdat hij niet is uitgenodigd om een ​​toespraak te houden.

“Als de [Poolse] president zal ik niet deelnemen aan het evenement dat zal plaatsvinden op 23 januari in Jeruzalem,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat hij niet goedkeurt dat vertegenwoordigers van Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten tijdens het evenement kunnen spreken, terwijl Polen dat niet kan.

Een andere reden, volgens lokale rapporten, is een verwachte toespraak van president Poetin, die de afgelopen maand een campagne tegen Polen heeft gelanceerd, en de Polen wees op hun verantwoordelijkheid over hun rol in de Tweede Wereldoorlog.

Poetin betoogde ondermeer dat collusie tussen westerse mogendheden en Adolf Hitler de weg heeft geëffend voor de Tweede Wereldoorlog. Noemde Polen een antisemitisch land dat de plannen van Hitler om de Europese joden te vernietigen verwelkomde.

“In wezen hebben ze samengewerkt met Hitler. Dit blijkt uit documenten, archiefdocumenten,” zei Poetin in een emotionele eindejaarstoespraak bij het ministerie van Defensie. De conferentie is op uitnodiging van president Reuven Rivlin, die Poetin heeft uitgenodigd als belangrijkste spreker op het evenement.

Het incident komt te midden van een golf van extreemrechts extremisme in Polen. De huidige ultra-nationalistische regering probeert de geschiedenis te herschrijven en enkele van de fundamentele vrijheden van vandaag in te perken, zoals de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting.

Vorig jaar stemden Poolse wetgevers voor het afzwakken van een Holocaust-negationismewet die de Verenigde Staten en Israël boos maakte, en verwijderden delen die gevangenisstraffen oplegden aan mensen die Polen’s actieve rol in nazi-wreedheden vermelden en het gebruik van zinnen zoals ‘Poolse vernietigingskampen’ om te verwijzen naar de Poolse vernietigingskampen, strafbaar maakt.

In januari 2019 kwam een ​​neonazistische Poolse nationalistische partij samen met andere antisemieten buiten het vernietigingskamp Auschwitz om te protesteren tegen de Poolse regering van de Internationale Holocaustherdenkingsdag.

Afgelopen september gaf de Poolse president Duda Israël de schuld voor het toenemende antisemitisme in Polen. Duda verwees naar opmerkingen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz. Katz citeerde eerder dit jaar voormalig premier Yitzhak Shamir en zei dat “Polen het antisemitisme meekrijgen met de moedermelk.”

Plaatje hierboven: Het nieuwe hoofd van het IPN vestiging in Opole, Thomas Greniuch, voormalige leider van de neofascistische Brygady Opolskiej ONR [beeldbron: Twitter]

De voormalige activist Tomasz Greniuch van de extreemrechtse nationalistische Poolse organisatie ONR, of het Nationale Radicale Kamp (Obóz Narodowo-Radykalny/ONR), werd in november 2019 benoemd tot hoofd van de afdeling van het Institute of National Remembrance in Opole, in het zuidwesten van Polen.

Het Instituut is een van de belangrijkste Poolse instellingen die zich bezighouden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het communisme. In zijn archieven staan ​​documenten waarin de misdaden van Polen tegen joden worden beschreven.

ONR is nu legaal actief, maar vóór de Tweede Wereldoorlog was het een verboden politieke partij omdat het antisemitische aanvallen op joden organiseerde, een boycot van joodse winkels, en pleitte voor de verdrijving van joden uit Polen, gemodelleerd naar nazi-activiteiten.

In antwoord op zijn controversiële benoeming zei Tomasz Greniuch (plaatje hierboven) in een interview vrijdag met Radio Opole dat hij tot deze organisatie had behoord, maar dat hij zijn tijd doorbracht in “zelfstudie en boeken lezen in plaats van naar discotheken te gaan.” Plaatje hieronder: Tomasz Greniuch bij de Brigade van Opole (ONR)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Katerzyna Markusz “Poland’s president will not attend Auschwitz commemoration event in Israel because he was not invited to speak” van 7 jaunari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelFar-right Polish president to boycott international Holocaust remembrance in Israel” van 7 januari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelPolish president to boycott international Holocaust remembrance in Israel” van 7 januari 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelIsraeli, German envoys take a stand against Putin’s claim Poland started WWII” van 30 december 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Extreem-rechtse Poolse president wil internationale Holocaustherdenking in Israël boycotten

  1. Blijft hij toch lekker thuis.

    Het besmeurde imago van zijn land dat hij obsessief probeert schoon te wassen is sowieso niet schoon te krijgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.