Netflix zendt Operation Finale uit over hoe Eichmann werd opgepakt in Argentinië en berecht in Israël

Netflix zendt momenteel het spannend drama Operation Finale uit van regisseur Chris Weitz die het waargebeurde verhaal vertelt van Mossad-agent Peter Malkin (vertolkt door Oscar Isaac) en zijn team, die heimelijk de nazi-crimineel de Duits-Oostenrijkse SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann (gespeeld door Ben Kingsley) hebben opgepakt die ondergedoken zat in Argentinië.

In de Argentijnse audio-opnames die gemaakt werden net vóór zijn gevangenneming biechtte Eichmann op:

Om eerlijk te zijn, heb ik nergens spijt van. Toen ik tot de conclusie kwam dat, om te doen wat de Joden werd aangedaan, noodzakelijk was, werkte ik met al het fanatisme [dat ik in mij had]. Ik zal lachend in mijn graf springen omdat het gevoel dat ik vijf miljoen mensen op mijn geweten heb, voor mij een bron is van buitengewone tevredenheid.

Operatie Finale toont Eichmann’s latere arrestatie en proces in Israël in 1961, waar hij uiteindelijk op 1 juni 1962 werd geëxecuteerd door ophanging in de Ramla gevangenis in Israël, voor zijn wrede misdaden. Enkele uren later werd het lichaam van Eichmann gecremeerd en zijn asse verstrooid in de Middellandse Zee, buiten de Israëlische territoriale wateren, door een patrouilleboot van de Israëlische marine.

Operation Finale
Het was laat in de herfst in Buenos Aires en Ricardo Klement was een gewone man die een gewoon leven leidde. Elke ochtend nam hij de bus naar zijn werk als voorman bij een Mercedes-Benz-fabriek en elke avond keerde hij terug naar zijn vrouw en twee kinderen in hun voorstedenhuis.

De luchtspiegeling die zijn eigenlijke bestaan ​​was, verbrijzelde op 11 mei 1960, toen hij op de grond werd gegooid, in de achterbank van een auto werd geschoven, vastgebonden, gekneveld en geblinddoekt, met de dood bedreigd en naar een veilig huis gereden voor ondervraging. Zijn ontvoerders voerden de missie in minder dan tien minuten uit, maar was maandenlang zorgvuldig gepland, escalerend eind maart, toen Klement’s ware identiteit als nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann werd bevestigd.

De gedurfde onderneming werd uitgevoerd door Israëlische inlichtingenfunctionarissen die namens de Israëlische regering handelden. Bang dat ze zouden worden gedwarsboomd door een tegen het fascisme aanleunend regime, vertelden ze de Argentijnse autoriteiten nooit over hun missie.

Eichmann, de ‘architect van de holocaust’, en “de man die treinen naar de doodskampen liet rijden” met miljoenen Joodse slachtoffers aan boord, len zou naar Israël worden gebracht om terecht te staan ​​voor 15 aanklachten omtrent oorlogsmisdaden tegen het joodse volk en tegen de mensheid. Een jaar later zou zijn proces op televisie de eerste keer zijn dat de omvang en verdorvenheid van nazi-wreedheden aan de hele wereld worden onthuld.

De gedurfde missie om Eichmann uit Argentinië te smokkelen wordt verteld in Operation Finale, een nieuwe film geregisseerd door Chris Weitz, die op 29 augustus in roulatie ging. De film bestrijkt de hele operatie, van het vinden van Klement en het bevestigen van zijn ware identiteit, door zijn gevangenneming, 11 -daags verhoor, retourvlucht naar Israël en de opening van het proces.

Operatie Finale is over het algemeen een rechttoe-rechtaan, ouderwets spionagekapitaal, doordrenkt met de kern van één man die levend thuiskomt om verantwoording af te leggen voor de misdaden van het Derde Rijk. Maar het zijn de scènes tussen Eichmann en Peter Malkin, een sluwe en toch humane Mossad-agent, die echt knetteren.

Om in Israël terecht te staan, had de rechtbank de handtekening van Eichmann’s toestemming nodig, en Malkin nam het op zich om het te krijgen via middelen die verder gaan dan intimidatie of marteling. Het is de poging van Malkin om Eichmann te begrijpen als meer dan een monster, ook al hebben de nazi’s zijn geliefde zus en haar kinderen vermoord, dat geeft Operational Finale zijn emotionele en psychologische kracht.

Video: Trailer Operation Finale (2018)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Patrick Sauer “The True Story of “Operation Finale” – Director Chris Weitz explores the 1960 hunt for Nazi war criminal Adolf Eichmann in the new feature film” van 28 augustus 2018 op de site van The Smithsonian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.