Archeologen vinden 2.000 jaar oude centrale markt in Jeruzalem’s Stad van David

Een zeldzame meettafel uit de Tweede Tempel periode werd onlangs ontdekt in de Stad van David. Aan de hand van deze ontdekking hebben de archeologen een oud Jeruzalem-plein kunnen identificeren als de 2.000 jaar oude centrale markt van de stad, volgens archeoloog Israel Antiquities Authority, Ari Levy.

In een gesprek met The Times of Israel op maandag zei Levy dat de stenen tafel toebehoorde aan de manager van de markt, of agoranomos, die de leiding had over de gewichten en maten van goederen die in de sjoek werden verhandeld. De meettafel werd gevonden in een breed geplaveid centraal plein dat nog steeds wordt opgegraven, naast tientallen stenen meetgewichten.

De som van de delen heeft de IAA-archeologen ertoe gebracht te concluderen dat dit deel van de Stepped Street, een geplaveid pelgrimspad van 2000 jaar oud dat de Siloam-poel verbindt met de Tempelberg, zou hebben gediend als de belangrijkste markt van het oude Jeruzalem. “De volume-standaardtabel die we hebben gevonden, evenals de steengewichten die in de buurt zijn ontdekt, ondersteunen de theorie dat dit de site was van enorme handelsactiviteit, en misschien kan dit wijzen op het bestaan ​​van een markt,” zei Levy in een persbericht.

Vandaag ligt het pad vijf meter dieper onder de grond. Archeologen en historici noemen de weg die wordt uitgegraven onder een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem de ‘Stepped Street’. In populairder taalgebruik wordt het het ‘pelgrimspad’ of de ‘pelgrimsroute’ genoemd. In totaal strekt het pad zich uit over ongeveer 600 meter lengte en is acht meter breed.

Aan weerszijden van de straat stonden winkels met waarschijnlijk twee verdiepingen hoog, zei Levy tijdens een recent bezoek daar. Het werd gebouwd in 20 na Chr. door de Romeinen en voltooid onder het bestuur van Pontius Pilatus in ongeveer 30 na Chr. Een recente studie van 100 munten verzameld onder bestrating op de site lijkt deze datering te bevestigen.

Maar de Romeinen, die Jeruzalem in 70 na Chr. vernietigden, bedekten al hun harde werk slechts 40 jaar later. De afgelopen tien jaar hebben archeologen in Jeruzalem het vuil en puin opgegraven dat de Romeinse straatstenen bedekt die bijna in nieuwstaat zijn. Onderweg hebben ze onnoemelijk veel artefacten ontdekt, zoals deze meettafel.

Slechts twee andere dergelijke meettafels zijn ontdekt in Israël: een in de jaren 1970 in de Joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem door Dr. Nahman Avigad en de tweede tijdens opgravingen in Shuafat in Noord-Jeruzalem in 2007 onder Dr. Rahel Bar-Natan. Hedendaagse meettafels zijn echter te vinden in stadscentra in het hele Romeinse rijk die hetzelfde meetsysteem gebruikten voor het volume van de vloeistoffen – waarschijnlijk olijfolie of wijn – zoals die gevonden werden in de vindplaats Stad van David”, zei Levy.

Het feit dat de meettafel van steen is, heeft niets te maken met de zuiverheid van de tempel, zei archeoloog Levy. Gevraagd naar wie deze marktmanager zou zijn geweest – Romeins of joods – lachte Levy en zei: “Tot we zijn identificatiekaart vinden, kunnen we het niet weten.”

Opgravingen in de Stad van David, Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “City of David archaeologists say 2,000-year-old central Jerusalem market found” van 6 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Archeologen vinden 2.000 jaar oude centrale markt in Jeruzalem’s Stad van David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.