Netflix zendt serie uit over vermoorde Argentijnse officier van justitie Alberto Nisman die AMIA bomaanslag onderzocht

Plaatje hierboven: Een Joodse man stapt over het puin na de aanslag op het Joodse centrum Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) in Buenos Aires op 18 juli 1994 waarbij 85 mensen omkwamen en honderden gewonde vielen [beeldbron: AFP/Ali Burafi]

Netflix zendt momenteel een nieuwe documentaireserie uit over de dood van Alberto Nisman (1963-2015), een joodse officier van justitie in Argentinië, die in 2015 werd vermoord in afwachting van zijn getuigenis over de Iraanse activiteiten daar.

De documentaire “De officier van justitie, de president en de spion” (The Prosecutor, the President and the Spy), die vorige week online ging, verkent het werk van Nisman om banden te onderzoeken tussen Iran en Argentijnse politici in de aanslag op het Joodse centrum AMIA in Buenos Aires in 1994 waarbij 85 mensen omkwamen en honderden gewonden.

Die vreselijke bomaanslag is de dodelijkste terroristische aanslag in Argentinië tot nu toe. Argentinië is de thuisbasis van een Joodse gemeenschap van 230.000 mensen, de grootste in Latijns-Amerika en de zesde in de wereld buiten Israël.

In een interview met Agencia Judía de Noticias – of AJN, een Spaanstalig Joods nieuwsagentschap – onthulde Yitzhak Aviran, de Israëlische ambassadeur in Argentinië van 1993-2000, dat veel van de betrokkenen doorheen de jaren door Israël werden geliquideerd. “De grote meerderheid van de verantwoordelijken zijn niet langer op deze wereld, en we hebben het zelf gedaan”, zei aldus Aviran exact 6 jaar geleden.

In de eerste van zes afleveringen dient Nisman als een biografie van de man die wordt beschreven als een ‘spraakzaam’ en ‘obsessief’, een pitbull van een officier van justitie die opgroeide in een arme Joodse gemeenschap in Buenos Aires en zich ijverig opwerkte doorheen het juridische systeem van het land. Anderen noemen hem natuurlijk narcistisch en ‘gedreven door ambitie’.

De serie fungeert ook als een gedetailleerde presentatie van gerechtelijke procedures, beginnend met het onderzoek van 1997 naar de grote vragen achter het bombardement.

Regisseur Justin Webster interviewt sleutelfiguren en journalisten die het verhaal diepgaand contextualiseren, de chasmische politieke kloof beschrijven onder Fernandez de Kirchner, optreden als getuige van personages, vertroebelen of het verhaal verduidelijken van een man wiens dood niet kan voorkomen dat hij gepolitiseerd wordt.

Nisman zei dat Hezbollah verantwoordelijk was voor de aanval. Later beschuldigde hij voormalig president Cristina Fernández de Kirchner, die nu vice-president is, en andere ambtenaren van het illegaal helpen verdoezelen van de betrokkenheid van Iran in ruil voor commerciële voordelen voor Argentinië, volgens Reuters.

Het lichaam van Nisman werd gevonden op 18 januari 2015, uren voordat hij bewijs moest overleggen ter ondersteuning van zijn claim. Zijn dood werd veroordeeld als een waarschijnlijke zelfmoord, maar een Argentijns federaal hof van beroep ontdekte later dat hij werd vermoord. Kirchner, die in 2017 werd aangeklaagd in verband met de vermeende verdoezeling van de betrokkenheid van Iran bij de bomaanslag, ontkent enig wangedrag.

De nieuwe serie, die Nismans dood onderzoekt zonder zijn eigen conclusies te trekken, bevat interviews met tal van sleutelfiguren, waaronder de overleden minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman, die joods was, en de huidige president, Alberto Fernández.

Trailer: The Prosecutor, the President and the Spy


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Netflix airs series on murdered Argentine prosecutor Alberto Nisman” van 3 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van John Serba “Stream It Or Skip It: ‘Nisman: The Prosecutor, the President, and the Spy’ on Netflix, a Fascinating Documentary Series About an As-Yet-Unsolved Death” van 3 januari 2020 op de site van Decider

♦ naar een artikel van Alan Grabinsky “Rescued twice: The archive that survived the Holocaust and the AMIA attack – On the 25th anniversary of the deadly bombing of the Buenos Aires Jewish community center, volunteers recall rescuing a precious piece of history from the rubble” van 17 juli 2019 en een artikelIsrael has killed perpetrators of 1994 Buenos Aires bombing, says ex-envoy” van 3 januari 2014 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.