Regeringspartij van Litouwen dient wetsvoorstel in dat de natie vrijpleit van Holocaust-misdaden

Plaatje hierboven: Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Vandaag kan ik bevestigen dat onze doelstelling, de oplossing van het Joodse probleem in Litouwen, is bereikt door Einsatzkommando 3. In Litouwen zijn geen Joden meer, behalve Joodse arbeiders en hun families” [SS-Standartenführer Karl Jäger vanuit Vilnius op 1 december 1941]

Een commissie van het Litouwse parlement stelt wetgeving op waarin wordt verklaard dat noch de Baltische natie noch haar leiders hebben deelgenomen aan de Holocaust,” zei een parlementslid die aan het wetsvoorstel werkte. Arūnas Gumuliauskas, voorzitter van de Freedom Fights en State Historical Memory Commission bij de Seimas, zei dit vorige maand tijdens een conferentie, meldde de nieuwssite van 15min.lt op 28 december 2019.

De Oost-Europese directeur van het Simon Wiesenthal Center, Efraim Zuroff, protesteerde tegen de geplande wetgeving, die het een ‘schande’ noemde en de “laatste fase van een lange poging om massale medeplichtigheid door Litouwers te vergoelijken” bij de moord op meer dan 95 procent van ongeveer 250.000 Joden die in Litouwen hadden gewoond toen de nazi’s binnenvielen in 1941.

De Wetsvoorstel zal worden getiteld ‘De Litouwse staat, die werd bezet in 1940-1990, nam niet deel aan de Holocaust,’ volgens Gumuliauskas. Hij is lid van de Litouwse Farmers and Greens Union-partij van premier Saulius Skvernelis.

De Litouwse staat heeft niet deelgenomen aan de Holocaust omdat deze bezet was, net zoals de Litouwse natie niet kon deelnemen aan de Holocaust omdat deze tot slaaf was gemaakt“, zei Gumuliauskas tijdens de conferentie. “Maar individuele vertegenwoordigers zijn duidelijk betrokken en het is aan de rechtbank om te beslissen.

Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum heeft een andere kijk op de Holocaust in Litouwen. “De Litouwers voerden gewelddadige rellen uit tegen de Joden“, schrijft het. “In juni en juli 1941 begonnen detachementen van Duitse Einsatzgruppen, samen met Litouwse hulpfunctionarissen, de Joden van Litouwen te vermoorden.

Zuroff zei dat hij hoopte dat “het gezond verstand zal zegevieren en de wetgeving wordt opgeheven.” In 2018 keurde Polen een soortgelijke controversiële wet goed waardoor het illegaal is om te suggereren dat Polen verantwoordelijk was voor nazi-wreedheden. De wet, waarvan de overtreding zou kunnen leiden tot maximaal drie jaar gevangenisstraf, werd van kracht in maart 2018.

De wet kreeg zware kritiek van de Israëlische regering, waarbij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook bezwaar maakte tegen het wetsvoorstel. Poolse oppositiepartijen bekritiseerden ook de wet en stelden voor het wetsvoorstel te wijzigen.

Plaatje hierboven: Massamoord in Ponary, Litouwen, juli 1941. Een groep Joodse mannen met kappen over hun hoofden worden door collaborerende milities in een grote put gedreven om daar te worden doodgeschoten. Hieronder: Een van de zes Ponary-moordputten waarin slachtoffers werden neergeschoten. Let op de oprit naar beneden en de groep mannen die werden gedwongen om kappen te dragen [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Lithuania’s ruling party drafting bill exonerating nation from Holocaust crimes” van 3 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.