Antisemitisme is een symptoom en vertelt veel meer over Jodenhaters dan over Joden zelves

Plaatje hierboven: Henry Ford, een vooraanstaand lid van de Amerikaanse Democraten, beroemd autobouwer en oprichter van het Ford Motor imperium, stond vooraan in het verspreiden van de valse geruchten over een joodse samenzwering. Ford was de meest invloedrijke antisemiet in het eerste kwart van de 20ste eeuw en daarna. Zijn antisemitische boek, The International Jew, werd een bestseller in vele delen van de wereld [beeldbron: The Times]

Amerika maakt een sociale en culturele crisis door. Antisemitisme is een van de symptomen. Jaren geleden concludeerde de Israëlische historicus Shulamit Volkov dat antisemitisme het best kan worden begrepen als een ‘culturele code’.

Hoewel antisemitisme joden tot slachtoffer maakt, onthult het feitelijk veel minder over hen dan over de cultuur die hen omringt en stigmatiseert. Volkov haalde haar bewijs uit het Duitsland van het einde van de 19de eeuw, waar, volgens haar, antisemitisme ‘diende als een code, een signaal voor een veel groter en belangrijker politiek en cultureel fenomeen.’

Maar haar argument is even goed van toepassing op het hedendaagse Amerika, waar de heropleving van antisemitisme eveneens een weerspiegeling is van diepe sociale en culturele spanningen. Historisch gezien hebben haatzaaiers en samenzweringstheoretici zich herhaaldelijk op outgroepen gericht in tijden van intense sociale en culturele stress in de Verenigde Staten.

In het tweede kwart van de 19de eeuw, toen het aantal Joden in het land nog klein was, droegen vrijmetselaars, katholieken en mormonen het grootste deel van de publieke vijandigheid en odium. De vergelijkende review van wijlen historicus David Brion Davis over de haatliteratuur die destijds werd geproduceerd, suggereerde dat “de auteurs problemen van persoonlijke veiligheid en aanpassing aan verbijsterende sociale verandering hebben vereenvoudigd.” Vele Amerikanen, concludeerde hij, “hebben eenheid en betekenis gevonden door samen te werken tegen denkbeeldige samenzweringen.”

Terwijl de sociale spanningen weer toenamen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, werd de joodse gemeenschap, die nu meer dan 150.000 mensen telt, het slachtoffer van dezelfde neigingen. Eén krant veroordeelde de hele ‘koppige generatie’ van de ‘Kinderen van Israël’ als verbonden supporters, hoewel de meerderheid van de ongeveer 150.000 joden van de natie de Unie daadwerkelijk steunden.

Sommigen gaven de Joden ook de schuld voor veel van de andere kwaden die verband houden met oorlog – smokkel, speculatie, prijsuitstorting, oplichting, en het produceren van ‘slechte’ koopwaar voor het leger. Inderdaad, ‘Joden’ kwamen om de slechtste kwalen van het kapitalisme in oorlogstijd te personifiëren. Dit helpt te verklaren waarom generaal Ulysses S. Grant in 1862 ‘joden als klasse’ uit zijn oorlogsgebied wilde verdrijven, een bevel dat Abraham Lincoln gelukkig terugdraaide.

In de late 19e eeuw, toen massale immigratie, verstedelijking en snelle industrialisatie Amerika transformeerden, resulteerde de sociale stress opnieuw in het slachtoffer worden van joden. De term ‘antisemitisme’, bedacht door Wilhelm Marr in Duitsland, kwam toen uit in de Amerikaanse taal. In 1877 sloot het beroemde Grand Union-hotel in Saratoga, New York, bankier Joseph Seligman uit, een van de meest gerespecteerde Joodse figuren van het land. “In de toekomst mogen geen Israëlieten meer in dit hotel stoppen”, kondigde rechter Henry Hilton, de nieuwe eigenaar van de Grand Union, aan.

Binnen een paar jaar werden ‘Joden als klasse’ zelfs op Coney Island in New York onwelkom verklaard en sociale discriminatie van Joden werd in het hele land gemeengoed. “De voorziene hotelhouder vermijdt het contact van de Hebreeuwse portemonnee,” meldde een artikel uit 1881 met de titel “Joodse verbanning in Amerika”. “Het kleine kind op school vindt geen ruimte voor de Jood in het spel in de pauze … In sociale en professionele clubs wordt de “Jood” uitgebannen.

Drie grote groepen Amerikanen richtten zich op Joden in de late 19de eeuw: agrarische rebellen haalde de populistische beweging in, patricische intellectuelen in het oosten en de stedelijke armen van drukke steden. Duidelijke verschillen onderscheidden deze boeren in Kansas, intellectuelen uit Cambridge en arbeiders in Manhattan van elkaar, maar allen beschouwden de Jood als de oorzaak van hun ongeluk.

Nogmaals, antisemitisme onthult veel meer over de angsten en voorgevoelens van de Amerikaanse samenleving dan over joden. Na de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikanen gedesillusioneerd raakten met internationalisme, bang voor de bolsjewistische ondermijning en bang waren dat buitenlanders de waarden en tradities van de natie zouden corrumperen, vermenigvuldigden manifestaties van antisemitisme zich.

Veel ervan droeg de imprimatur van een nationale held, automaker Henry Ford. In zijn krant, de Dearborn Independent, en in boeken getiteld The International Jew, beschreef hij een wereldwijde joodse samenzwering gebaseerd op de beruchte antisemitische vervalsing bekend als The Protocols of the Elders of Zion. De kwalen die hij projecteerde – het ontrafelen van familiebanden, nieuwe stijlen in kleding en muziek, veranderende seksuele mores, Hollywood’s ‘wulpse sfeer’ en het ‘smerige tij’ dat over het theater veegt – onthullen weinig over echte Amerikaanse Joden, maar veel over Ford zelf en de gebroken cultuur van de jaren 1920.

Een eeuw later, met antisemitisme terug op de voorpagina, tonen deze vele historische voorbeelden van Amerikanen die zich richten op Joden en andere out-groepen tijdens periodes van intense sociale en culturele spanning het belang aan van het onderscheiden van symptomen van ziekten. Amerika heeft eerder crisisperioden meegemaakt en joden in Amerika zijn al eerder het slachtoffer geworden. In beide gevallen was antisemitisme het symptoom van grotere sociale kwalen en onthulde het meer over de staat van de Amerikaanse samenleving dan over joden.

Er zijn manieren om de symptomen van sociale stress te verlichten: politie, onderwijs, waakzaamheid en dergelijke. Om de structuur van de Amerikaanse samenleving voor de lange termijn te herstellen, is echter nieuw leiderschap en een hernieuwde inzet voor gedeelde waarden nodig.

Plaatje hierboven: The International Jew is een boek geschreven door Henry Ford, oprichter van de Ford Motor Company en auteur van een reeks antisemitische en racistische boeken en artikelen. Ford liet dit boek verschijnen op 500.000 exemplaren en verdelen over de hele Verenigde Staten begin jaren 1920. In 1922 werd het boek in het Duits vertaald en beïnvloedde Baldur von Schirach, een van de nazi-kopstukken en leider van de Hitler Jugend. Op het proces van Nuerenberg in 1946 beweerde Von Schirach dat de wortels van zijn antisemitisme te vinden waren in de lezingen van The International Jew van Henry Ford. Ford is ook niet toevallig de enige Amerikaan die genoemd wordt in Adolf Hitler’s Mein Kampf


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jonathan D. Sarna “Anti-Semitism is a symptom – Hate-mongers emerge during times of intense social and cultural stress, revealing more about America’s underlying maladies than about Jews” van 1 januari 2020 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Antisemitisme is een symptoom en vertelt veel meer over Jodenhaters dan over Joden zelves

 1. Iets wat ik al jaren beweer.

  Jodenhaat gaat over de haters, niet over Joden.

  Jodenhaters zijn individuen met een ziekelijke afwijking, een diepliggende frustratie, een ontembare jaloersheid, een onherstelbare domheid, een fatale ignorantie en een ongepaste grootheidswaan etc.etc.etc.

  Met andere woorden…… een weeffout in hun DNA!

  Like

 2. Respect voor de joodse manier van denken.
  1.030 keer verbannen worden en altijd ligt het aan de ander.

  Dat zullen we dan maar aannemen.
  Feit blijft dat samenleven niet mogelijk blijkt.

  Like

 3. “Respect voor de Joodse manier van denken”.

  Dat zouden meer mensen moeten doen en zich laten helpen want dan zou misschien ook hun vasthoudende stompzinnigheid te minimaliseren zijn.

  Met andere woorden….de weeffout herstellen via de oude & intelligente Joodse manier van denken.

  Ik zou deze raad maar aannemen…..de wereld zou er een stuk beter van worden.

  Like

Reacties zijn gesloten.