VS bestoken opnieuw Iraanse proxies in Bagdad: zes doden waaronder chef v/d Imam Ali Brigades

Plaatje hierboven: Het Trojaanse Leger van Iran in Irak zoals hierboven de sjiitische Popular Mobilization Forces. Iran steunt, financiert en bewapent elders vele proxies zoals in Jemen, Libanon, de Palestijnse gebieden, Syrië en Irak [beeldbron: Albawaba]

Vannacht hebben Amerikaanse soldaten opnieuw een aanval uitgevoerd tegen de door Iran gesteunde sjiitische Popular Mobilization Forces (PMU/PMF aka al-Ḥashd ash-Shaʿbī) nabij kamp Taji ten noorden van Bagdad in Irak. De Verenigde Staten echter ontkennen dat ze een drone aanval hebben uitgevoerd.

In die aanval werden zes terroristen gedood en drie anderen zwaar verwond. Daarbij zou ook de leider van de Imam Ali Brigades (Kata’ib al-Imam Ali), een strijdgroep die opereert onder de paraplu van de PMU, Shubul al-Zaidi, zijn uitgeschakeld. Twee van de drie voertuigen in het konvooi werden uitgebrand teruggevonden.

Proxy-oorlog
Eerder werd naast generaal Soleimani tevens Mohammed Redha al-Jabri geliquideerd, chef van de door Iran gesteunde sjiitische Popular Mobilization Forces en tevens Abu Mahdi al-Muhandi, de plaatsvervangende chef van de PMU/PMF.

Deze tweede aanval volgt enkele uren na de eliminatie van aarts-terrorist Qassem Soleimani, de commandant van de Iraanse extra-territoriale terreurgroep Quds Force en een van de machtigste figuren van het land.

Die organisatie werkt samen met terreurorganisaties zoals de Libanese Hezbollah, de Palestijnse terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) in de Gazastrook, de Houthis in Jemen en sjiitische milities in Irak, Syrië en Afghanistan.

De recente conflictronde in november 2019 (de 48 uur-durende Operation Black Belt van de IDF/IAF) werd door Israël enkel uitgevochten tegen de Islamitische Jihad die handelde op instructie en met steun van Iran’s big chief generaal Soleimani. Hamas bleef afzijdig zeer tegen de zin van generaal Soleimani.

Het Trump-effect
Sprekend vrijdag vanuit zijn resort in Florida in Mar-a-Lago, zei president Donald Trump dat de aanval die Soleimani doodde, werd bevolen om ‘een oorlog te stoppen’ en aanvallen op Amerikaans personeel te voorkomen:

Soleimani was van plan om sinistere aanvallen op Amerikaanse diplomaten en militair personeel uit te voeren, maar we betrapten hem op heterdaad en stopten hem. We hebben gisteravond actie ondernomen om een ​​oorlog te stoppen, we hebben geen actie ondernomen om een ​​oorlog te beginnen.

De Verenigde Staten hebben tevens 3.000 soldaten naar het Midden-Oosten gestuurd nadat duizenden terroristen de compound van de Amerikaanse ambassade in Bagdad hebben bestormd. Soldaten van de 82ste Airborne Division in Fort Bragg, North Carolina zijn reeds ter plaatse en vormen een aanvulling op ongeveer 700 soldaten van de 82ste Airborne die eerder deze week naar Koeweit zijn uitgezonden.

De VS is van plan de door Iran gesteunde Iraakse terreurgroep Asaib Ahl al-Haq, ook bekend als het Khazali Netwerk, die achter de aanval op de Amerikaanse ambassade zat, aan te wijzen als een buitenlandse terreurorganisatie. Ook de leider van de terreurgroep, Qais al-Khazali en zijn broer Laith al-Khazali, werden opgelijst als wereldwijde terroristen.

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo zei in de verklaring dat de terreurgroep en haar leiders die “geweld en terreur gebruiken om de inspanningen van het Iraanse regime om de Iraakse soevereiniteit te ondermijnen, te bekomen” wil verbieden om te voorkomen dat Amerikanen zaken met hen te doen en het tot een misdrijf wil maken om Asaib Ahl al-Haq te ondersteunen.


Bronnen:

♦ naar een artikelUS to designate Iran-backed Iraqi militia as a terror group – Pentagon deploys 3K troops to ME” en een artikel6 Muslim terrorists eliminated in another US strike on Iran-backed Iraqi terror group” van 4 januari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelUS airstrike north of Baghdad, six Imam Ali Brigades men, leader killed” van 4 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van James Laporta “Iraqi militia leader may be among six killed in another U.S. drone strike in Baghdad, Pentagon officials say” van 3 januari 2020 op de site van Newsweek

♦ naar een artikelUS denies carrying out airstrike on Iran-backed militia convoy near Baghdad” van 4 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “VS bestoken opnieuw Iraanse proxies in Bagdad: zes doden waaronder chef v/d Imam Ali Brigades

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.