Ghaani, opvolger van Soleimani, mag achter de schermen Hamas en Islamitische Jihad in Gaza leiden

De opvolger van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, de 62-jarige generaal Esmail Ghaani (rechts), belooft meer van hetzelfde als zijn voorganger generaal Soleimani (links).

Ghaani uitte op vrijdag, meteen na zijn aanstelling als hoofd van de afdeling buitenlandse operaties van de Revolutionaire Garde, reeds nieuwe dreigementen tegen de VS: “Wees geduldig. U zult binnenkort overal in het hele Midden-Oosten de lijken van Amerikanen zien liggen“, bezweerde Ghaani.

De Opperste Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, benoemde gisteren generaal Ghaani als de opvolger van Soleimani en zei: “Na het martelaarschap van de glorieuze generaal Haj Qassem Soleimani, benoem ik brigadegeneraal Esmail Ghaani als de commandant van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde.”

De VS liquideerden op vrijdag Soleimani tijdens een luchtaanval in Bagdad, zeggend dat de machtige commandant van de Quds-strijd een belangrijke campagne van geweld tegen de Verenigde Staten plande. Volgens een bericht van Het Laatste Nieuws stond generaal Qassem Soleimani op het punt om een aanval te laten uitvoeren door zijn sjiitische Iraakse proxies, die honderden Amerikaanse levens had kunnen kosten.

Midden oktober 2019 ontmoette generaal Qassem Soleimani in een villa op de oevers van de Tigris in Bagdad, uitkijkend op de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad, zijn Iraakse sjiitische militiemedestanders waaronder zijn grootste bondgenoot in Irak, de eveneens gedode Abu Mahdi al-Muhandis. Hij vertelde hen dat ze meer aanslagen moesten uitvoeren tegen Amerikaanse doelen in het land. Wapens zouden ze zonder problemen van Iran krijgen. Bedoeling van de aanslagen: het protest tegen de Iraanse invloed in Irak de kop indrukken, aldus HLN.

Ghaani werd door Khamenei beschreven als een van de ‘meest gedecoreerde commandanten’ van de Gardes tijdens de oorlog tussen Iran en Irak in 1980-88. Hij is ongeveer twee decennia plaatsvervangend commandant van de strijdmacht geweest. “De orders voor de [Quds] Force blijven precies zoals ze waren tijdens het leiderschap van martelaar Soleimani,” zei de opperste leider.

Generaal Ghaani, de vice-commandant van de Quds Force, leidde tot op vandaag de divisie die primair verantwoordelijk is voor extraterritoriale militaire en clandestiene operaties en komt nu aan het hoofd te staan van deze Iraanse militaire strijdmacht aka terreurorganisatie.

Als plaatsvervanger hield Ghaani toezicht op financiële uitbetalingen aan paramilitaire groepen, waaronder Hezbollah en een wapenverzending bedoeld voor Gambia die in oktober 2010 in Nigeria werd onderschept.

Op 27 maart 2012 werd Ghaani door de Amerikaanse afdeling van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) aan de Specially Designated Nationals and Blocked Persons (SDN) -lijst (aka Most Wanted Persons) toegevoegd, zijn activa bevroren en transacties met Amerikaanse entiteiten verboden.

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismail Haniyeh op 12 februari 2012 in Teheran. Op visite bij zijn baas in Iran, Ayatollah Ali Khamenei, om meer geld, wapens en logistieke steun te verkrijgen. “Wij zullen Israël nooit erkennen,” zei Haniyeh tegen zijn gulle sponsor. “Onze steun [aan Palestina] is een religieuze plicht en een menselijke verantwoordelijkheid,” schreef Khamenei op 4 april 2018 aan zijn pupil [beeldbron: Saeb Press]

De Qassam Brigades (Hamas) rouwen intussen om de dood van generaal Soleimani:

Terwijl de leider Hajj Qassem Soleimani bloedt, herinneren we ons zijn biografie en zijn grote en brede rol in de richting van Palestina en steun voor het verzet, omdat hij veel van zijn inspanningen concentreerde op het werken aan de ondergang van de zionistische entiteit en haar synagoge op het land van Palestina. Hajj Qassim werkte aan alle vormen van ondersteuning te bieden aan het verzet om de zionistische vijand te confronteren, omdat zijn grote rol op dit pad hem tot een ​​groot doelwit maakte voor Amerika en de zionistische vijand, de bron van het kwaad in de hele regio, en we zijn er zeker van dat het bloed van Haj Qassem Soleimani een vloek zal zijn over de moordenaars en de zionistische bezetting.

De recente conflictronde in november 2019 (de 48 uur-durende Operation Black Belt van de IDF/IAF) werd door Israël enkel uitgevochten tegen de Islamitische Jihad die handelde op instructie en met steun van Iran’s big chief generaal Soleimani. Hamas bleef afzijdig zeer tegen de zin van generaal Soleimani.

Ghaani mag voortaan de Palestijnse terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad in ‘goede’ banen leiden:


Bronnen:

♦ naar een artikelSoleimani successor promises ‘bodies of Americans’ across the Middle East” van 4 januari 2020 op de site van The Times of Israel