Zware klap voor Iran: VS liquideren top-generaal Soleimani; Israël krijgt de schuld

Plaatje hierboven: Teheran, 29 december 2018. Ziyad Nakhalah (rechts), leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn gewapende militie de Al Quds Brigades, vergaderde met generaal Qassem Soleimani (links) aka The Shadow Commander, om samen plannen te smeden om Israël van de kaart te vegen [beeldbron: JCPA]

Qassem Soleimani, hoofd van de Quds Force van het Iraanse Revolutionaire Garde Corps (IRGC), werd donderdagavond uitgeschakeld in een Amerikaanse drone-aanval nabij de internationale luchthaven van Bagdad in Irak, bevestigde het Pentagon. Het belang van de Amerikaanse aanval tegen Qasem Soleimani kan niet genoeg worden benadrukt, omdat hij de militaire operaties van Iran in het Midden-Oosten uitvoerde en leidde.

Op direct bevel van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende defensieve actie ondernomen om Amerikaans personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani, het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde Corps-Quds Force, een door de VS aangewezen buitenlandse terroristische organisatie, te doden,” zei een verklaring van het Pentagon.

Het Islamitische Revolutionaire Garde Korps (IRGC) bevestigde ook de dood van Soleimani kort voor de verklaring van het Pentagon.

Een Amerikaanse functionaris vertelde Newsweek dat Mohammed Redha al-Jabri, hoofd van het protocol van de door Iran gesteunde sjiitische Popular Mobilization Forces (PMU) van Irak, ook de Iraakse Revolutionare Garde genoemd, alsook het plaatsvervangend hoofd van de PMU, Abu Mahdi al-Muhandis, ook werden uitgeschakeld in de aanval.

Eveneens uitgeschakeld is Naem Qasm, de vice-commandant en plaatsvervangend leider van Hezbollah geleid door Hassan Nasrallah, die bij de drone-aanval zou gedood zijn:

De Amerikaanse en de Israëlische vijand zijn verantwoordelijk voor het doden van de mujahideen Abu Mahdi al-Muhandis en Qassem Soleimani,” zei Ahmed al-Assadi, een woordvoerder van de populaire mobilisaties van Irak.

Na de eliminatie van Qassem Suleimani zal minister van Defensie Naftali Bennett deze vrijdagochtend een evaluatie uitvoeren van de situatie op de Kirya-basis in Tel Aviv, met de deelname van de stafchef en andere defensieambtenaren. De IDF-woordvoerder zei dat na een beoordeling werd besloten dat de Hermon-skisite op vrijdag niet voor bezoekers zou worden geopend. Er zijn geen aanvullende richtlijnen voor bewoners van de Golanhoogten en het gebied.

Eerder werd gemeld dat vier raketten een militaire basis raakten nabij het vliegveld in de Iraakse hoofdstad. Het Libanese Al-Mayadeen-netwerk, dat is aangesloten bij Hezbollah, rapporteerde dat de aanval werd uitgevoerd door Amerikaanse helikopters en dat Muhammad Raza al-Jabari, een hoge functionaris in de door Iran gesteunde sjiitische milities, tijdens de aanval werd gedood.

Iraakse paramilitaire groepen, geciteerd door het persbureau Reuters, zeiden dat vijf van hun leden en twee ‘gasten’ werden gedood in een luchtaanval op hun voertuigen op de luchthaven. De militie-leden verwelkomden ‘belangrijke gasten’ op de luchthaven van Bagdad die werden gereden in twee militie-voertuigen die werden geraakt door twee raketten, aldus de militie-bronnen. Iraakse media meldden dat sirenes werden geactiveerd op de luchthaven, die na het incident werd afgesloten. Er wordt ook gemeld dat de raketten de achterkant van de basis raken.

Het incident komt temidden van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de afgelopen dagen. Zondag lanceerden de VS luchtaanvallen tegen de Kataib Hezbollah-militie in Irak aan het begin van de week. De aanvallen waren een reactie op de moord op een Amerikaanse civiele aannemer bij een raketaanval van vrijdag op een Iraakse militaire basis.

Op dinsdag belegerden de Iraakse militanten de Amerikaanse ambassade in Bagdad, stichten branden en sloegen beveiligingscamera’s stuk voordat ze hun weg naar de compound dwongen. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde Iran ervan het gewelddadige protest te orkestreren. Iran verwierp de aantijgingen.

Na de aanval op de ambassade kondigde het Pentagon aan dat ongeveer 750 extra troepen onmiddellijk naar het Midden-Oosten zouden worden gestuurd. Terwijl Trump dreigde dat Iran een ‘grote prijs’ zou betalen voor de aanval van de ambassade, zei hij later dat hij niet geloofde dat een oorlog met Iran in het verschiet ligt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Top Iranian commander eliminated in Iraq” van 3 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelQasem Soleimani killed in Baghdad Airport, Pentagon, IRGC confirm” van 3 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jackson Richman “IRGC Quds Force commander Soleimani killed in US airstrike” van 3 januari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Zware klap voor Iran: VS liquideren top-generaal Soleimani; Israël krijgt de schuld

 1. WOW!!!!!!!!

  Dit is het beste nieuws voor het Midden Oosten.

  Deze ultra gevaarlijke militaire slang uitgeschakeld zorgt ervoor dat Nasrallah/Hezbollah opnieuw begrijpt waarom hij in zijn bunker zit.

  Het toont maar weer dat Trump de beste president is voor het vrije Westen en het belaagde Midden Oosten.

  Met hem is er geen gekloot & eindeloos gezwets….maar actie!

  Hoe jammer is het dan dat de EU kabouters dit nog steeds niet snappen en liever Iran en “palestina” steunen en deze US President steeds in de rug vallen met hun achterbakse acties.

  Trump laat zien dat je met Amerika niet kan sollen. Laat dit een les zijn voor de EU “bondgenoten”.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.