Vrouwelijke tankcommandanten starten petitie om vrouwen te recruteren voor IDF-pantserkorpsen

Osnat Levi en Noga Shina, de eerste vrouwelijke tankcommandanten in de geschiedenis van de IDF en die werden getraind in een pilootprogramma om vrouwen in pantser te integreren, en Afik Shema, een van de officieren die hun training begeleidden, dienden vanochtend een petitie in tegen minister van Defensie Naftali Bennett en chef-staf Aviv Kochavi.

Volgens een rapport van Galei Tzahal eiste Levi in ​​het verzoekschrift dat de rechters de minister van Defensie en de stafchef bevelen om vrouwen te recruteren voor de gepantserde gevechsteenheden. Dit is de tweede petitie over dit onderwerp, na september jongstleden hebben de jonge vrouwen Ohr Abramson en Maayan Halberstadt een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof om te eisen dat zij gevechtsposities in het pantserkorps mogen innemen.

Na een eerste fase waarin verschillende vrouwelijke tankexploitanten werden opgeleid om in de strijd te dienen, besloot stafchef Kochavi geen vrouwen meer te werven voor de gepantserde korpsen. Het argument van het leger was dat in dit stadium de integratie van vrouwen in pantsering de toewijzing vereist van vele middelen die het leger niet kan investeren.

In een interview stelde Osnat Levy: “Ik pakte [tank-]granaten op en mijn vrienden tilden ook granaten op, en we waren goed en zelfs beter dan de mannen, echt zonder enige twijfel.” Verwacht wordt dat stafchef Kochavi de komende dagen na het verzoekschrift van de twee zal besluiten of vrouwen worden toegelaten tot het korps en formeel reageren op het Hooggerechtshof.

Begin februari vindt de eerste zitting van deze petitie plaats in het Hooggerechtshof. Studies hebben aangetoond dat een bijzonder hoog percentage vrouwen die in gevechtsrollen dienden, tijdens hun dienst lichamelijk letsel opliepen en de rest van hun leven zullen lijden aan gescheurde knieschijven, stressfracturen in het bekken, baarmoederverzakking en meer.

Eén studie gaf aan dat een volle 46% van de vrouwelijke soldaten tijdens hun eerste trainingsperiode gewond raakte, tegenover 25% bij de mannen. Een derde van de vrouwen in het onderzoek raakte meer dan eens gewond. De verwondingen omvatten gescheurde ligamenten, verstuikingen, kniepijn, rugpijn en stressfracturen.

Deze laatste kwamen veel vaker voor bij vrouwen en troffen slechts 2% van de mannen maar 8% van de vrouwen. De IDF-woordvoerder zei: ‘Er is nog geen beslissing genomen over de integratie of niet-opname van vrouwelijke tankjagers in grensbeschermingsmissies; deze kwestie zal later worden beslist.’

Israëlische Merkava tanks


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Female tank commanders petition to recruit women to armor” van 2 januari 2020 op de site van Arutz Sheva