De Messias kwam naar Tel Aviv, kreeg een pak ransel en werd in een cel opgesloten door de politie

Voor diegenen die wachten op de wederkomst van de Messias, zouden moeten beseffen dat deze misschien niet overal welkom zou zijn. Vraag het maar aan Arkady Vimgok Hayakar (plaatje hierboven), een cultusfiguur die jarenlang door de straten van Tel Aviv wandelde met een rood gewaad en beweerde dat hij de Messias is.

Messias Arkady werd begin oktober door de politie gearresteerd vanwege een aankomend televisieprogramma dat beweert dat hij zijn volgelingen misbruikt en de leider is van een cultus. Hij werd gearresteerd door de politie nadat verslaggever Nesli Barda in haar nieuwe Keshet-programma Israel’s Dangerous Cults had vastgelegd hoe hij volgelingen rekruteert.

Het is niet bekend wanneer en waar Hayakar ‘het licht’ zag, maar een flinke dosis alcohol in combinatie met een coctail van de gekende geest verruimende middelen, kan soms wonderen doen. Wat zeg ik? Mirakels! Hayakar wordt er thans van verdacht spirituele zoekers te werven voor een aan hem toegewijde cultus. Hij werd in verband gebracht met verschillende gevallen van financiële uitbuiting en zelfs de dood.

Over Hayakar of zijn filosofie is niet veel bekend. Volgens de beschikbare rapporten op Israëlische media lijkt hij geen coherente filosofie of ideologie te hebben. Hij staat op de website van het Israëlische Centrum voor Cultslachtoffers – naast Scientology, Rabbi Eliezer Berland en Rabbi Adam Sinai – als culten om op hun hoede te zijn.

Plaatje hierboven: Arkady Hayakar, aka de Messias van Tel Aviv, laat zich altijd omringen door schoon volk. Zoals gebruikelijk krijgen zijn studenten les op de Olijfberg in Jeruzalem. En wie dat wenst kan ’s nachts ‘bijlessen’ volgen in zijn nederige tent… [beeldbron: FB-Hayakar]

Hoewel Israël een wet heeft tegen het actief prediken voor religieuze bekering, van joodse mensen tot een ander geloof of van iemand anders die zijn of haar religie verandert, is er geen duidelijk juridisch onderscheid in wat een cultus, een sekte of een spirituele studiegroep is.

Moderne orthodoxe joden kunnen bijvoorbeeld sommige Chassidische rechtbanken beschouwen als cultus of zelfs verkeerd in hun begrip van de joodse cultuur, maar in een vrije samenleving probeert niemand te betwisten hoe mensen hun religieuze overtuigingen uiten.

Rabbi Eliezer Berland zou naar verluidt terminaal zieke mensen beloven dat hij hen zou kunnen genezen voor grote bedragen, die zij betaalden en nooit terugkregen. Maar het is onduidelijk of dat een misdaad is, omdat mensen het recht hebben om te geloven wat ze leuk vinden en met hun geld doen wat ze willen. Rabbi Adam Sinai gebruikt naar verluidt zijn inzichten uit de joodse mystiek om een ​​cultus rondom zichzelf te cultiveren.

Het meest gewelddadige incident in Israël tot nu toe waarbij sekten betrokken zijn, is een gewapende patstelling uit 1994 die door aanhangers van Rabbi Uzi Meshulam tegen de politie is genomen. Meshulam, die beweerde dat het Israëlische establishment betrokken was bij de ontvoering van Mizrahi-kinderen en deze  aan Europese Joden gaf voor adoptie in de vroege jaren van het land, werd samen met 11 van zijn studenten gearresteerd. In het huis waar ze zich enkele weken hadden gebarricadeerd, werden geweren en bommen gevonden. Een van zijn volgelingen, Shlomo Asulim, werd doodgeschoten toen de politie het huis binnenviel.

Het volgende jaar stierven 12 mensen en raakten meer dan duizend gewond bij een sarin-gasaanval in de Tokyo Subway. De aanval werd uitgevoerd door leden van Aum Shinrikyo. De oprichter van de cultus, Shoko Ashara, werd samen met zes van zijn groepsleden geëxecuteerd door het Japanse rechtssysteem in 2018 voor zijn betrokkenheid bij deze daad van binnenlandse terreur.

Video: Arkady Hayakar, aka de Messias, in Tel Aviv


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “The Messiah came to Tel Aviv, was beaten and arrested by police” van 30 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jay Michaelson “Israel’s Cult Crackdown Could Snare Yoga, Rabbis, and Meditation” van 13 april 2017 op de site van The Daily Beast

Een gedachte over “De Messias kwam naar Tel Aviv, kreeg een pak ransel en werd in een cel opgesloten door de politie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.