Rivaliserende terreurgroep Al-Fatah demonstreert in de door Hamas bestuurde Gazastrook

Plaatje hierboven: Duizenden aanhangers van de Fatah-beweging van de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, hebben op woensdag 1 januari 2020 in de Gazastrook een zeldzame bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum van de partij [beeldbron: Mohammed Abed/AFP]

Zwaaiend met de gkende gele Fatah-vlaggen kwamen aanhangers van over het hele grondgebied bijeen in Gaza-stad om de beweging te vieren die werd gesticht door wijlen Yasser Arafat. Sommigen hielden foto’s van de twee voormalige en huidige politieke leiders. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza heeft toestemming gegeven voor de rally van woensdag, aldus een Hamas-leider.

Gaza wordt geregeerd door Hamas, die een bittere rivaliteit met Fatah heeft gehandhaafd. Hamas had hun verzoek om het evenement op een van de openbare pleinen of parken van de stad te organiseren, afgewezen en goedgekeurd voor een straat in Gaza-stad. Maar de menigte was zo groot dat enkele duizenden mensen hun weg vonden naar het nabijgelegen Saraya-plein, de locatie van het laatste massale jubileumfestival dat Hamas in januari 2013 toestond.

De terreurorganisatie Hamas greep de controle over Gaza door Abbas’s strijdkrachten in 2007 en de twee kanten zijn sindsdien verdeeld gebleven, met de door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Fatah en Hamas blijven bittere vijanden en herhaalde pogingen tot verzoening zijn mislukt.

Maar de afgelopen maanden hebben ze allebei beloofd nieuwe verkiezingen te houden. Het besluit van Hamas om de demonstratie van woensdag toe te staan ​​leek een gebaar van goede wil jegens Fatah. “Dit jaar is het jaar van Palestijnse eenheid en Fatah’s eenheid achter zijn leider Mahmoud Abbas,” zei Ahmed Hilles, de top Fatah-functionaris in Gaza.

Fatah probeerde de grote opkomst te portretteren als een weerspiegeling van zijn goede reputatie, hoewel de populariteit ervan de laatste jaren is gedaald. Abbas is er niet in geslaagd de controle over Gaza terug te krijgen of dichter bij zijn doel te komen om een ​​onafhankelijke Palestijnse staat op te richten.

De positie van Abbas werd verder geschaad en uitgehold en de Palestijnse leider schorste de uitbetaling van de salarissen van duizenden ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit in Gaza. De stap, bedoeld om extra druk uit te oefenen op de cash-vastgebonden Hamas-regering om voor zijn mensen te zorgen, mislukte en veroorzaakte woede jegens Abbas. Hilles beloofde te werken aan het herstel van de volledige betalingen aan de arbeiders. “Wij zijn één beweging en één volk”, zei hij.

Op dinsdag organiseerden duizenden Fatah-aanhangers die loyaal zijn aan Mohammed Dahlan, een voormalige sterke man van al-Fatah die nu een rivaal is van Abbas terwijl hij in ballingschap leeft, een soortgelijke bijeenkomst in het midden van de stad. Ondanks de uitdagingen, zeiden de deelnemers dat ze hopen dat Hamas hen elk jaar de verjaardag laat vieren. “We kwamen hier om iedereen te vertellen dat Fatah nog steeds gezond is”, zei Mohammed al-Raqagh, een supporter die de Palestijnse vlag om zijn lichaam drapeert.

Sinds 2006 zijn er geen Palestijnse verkiezingen gehouden, afgezien van lokale peilingen. Abbas heeft onlangs gestemd voor een stemming. Hamas riep op tot een presidentieel decreet waarin de verkiezingsdatum werd vastgesteld, maar Abbas zei dat hij wil dat Israël eerst garandeert dat de stemming in Oost-Jeruzalem kan plaatsvinden. ‘We zullen geen verkiezingen accepteren zonder Jeruzalem en zonder onze mensen … Jeruzalem is de hoofdstad van onze staat en het is niet te koop of te onderhandelen,’ zei Abbas in een toespraak uitgezonden op de Gaza-bijeenkomst.

Plaatje hierboven en onder: Rivalen in de terreur Hamas en Al Fatah in de clinch met elkaar in het voorjaar 2007 in Gaza City. Tijdens de militaire putsch vielen meer dan 600 doden… allemaal Palestijnen vermoord door andere Palestijnen


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas allows Fatah to hold rare anniversary march in Gaza” van 1 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Fares Akram “Hamas allows rival Fatah to mark anniversary in Gaza rally” van 1 januari 2020 op de site van City News 1130