Teheran boos op Hamas omdat het Islamitische Jihad ‘in de steek liet’ tijdens laatste conflict

De Tehran Times, de officiële Engelstalige media van de ‘Islamitische Revolutie’ in Iran, heeft een artikel waarin Hamas wordt aangevallen omdat het tijdens de laatste escalatie in Gaza tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) aan de kant is blijven staan.

Het feit dat de PIJ in november l.l. de klus alleen heeft moeten klaren – en wellicht mede daardoor snel het onderspit moest delven tegen de Israëlische IDF – zint Teheran duidelijk niet. De Tehran Times schrijft:

De stilte van Hamas in november tijdens de agressie van het zionisme in november, waarbij leiders van de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook en Damascus werden gedood, suggereert bepaalde gedachten over het conformisme en de apathie van de regerende partij in de Gazastrook. Dit gaat niet over geheime overeenkomsten tussen de indringers en Hamas, maar eerder over een geheime alliantie tegen de leidende Palestijnse strijdkrachten die proberen de kolonialisten te bestrijden. Hoe anders zijn een aantal feiten uit te leggen, zoals de niet-inmenging van de militaire vleugel van Hamas – de Al-Qassam Brigades – in de strijd tegen de zionisten, aan de kant van de Al-Quds Brigades (militaire vleugel van de Palestijn Islamitische Jihad)? Van zijn kant verliest Hamas geleidelijk zijn geloofwaardigheid in Gaza als gevolg van het afzien van direct verzet tegen de vijand, en het weggaan uit Iran te midden van crisissen in Syrië, Irak en Jemen, naar het kamp van de vijanden van de Islamitische Republiek.

Er lijken stilaan barsten te komen in de eens zo bloeiende alliantie tussen Hamas en Iran. Tenslotte zouden de Iraanse media Hamas niet zo rechtstreeks aanvallen, tenzij dit een ernstige breuk was. Deze sectie is interessant:

PIJ speelt een van de belangrijkste rollen in het buitenlands beleid van Teheran, de Palestijnse verzetsbeweging is ideologisch verbonden met de Islamitische Republiek Iran en in veel vectoren van haar beleidscoördinaten met de IRGC. Hamas vertoonde eerder anti-Iraans gedrag door de beweging van Al-Sabirin in Gaza te verbieden. Al-Sabirin is een PIJ-afgescheiden organisatie die zich positioneert als ‘volgers van de ideeën van de martelaar Fathi Shakaki’ met vertrouwen in Iran. Afhankelijkheid van Qatar, het onvermogen om de situatie strategisch te beoordelen, de geleidelijke ideologische degradatie en de afwezigheid van een neiging om zich te ontwikkelen, transformeert de eens levendige islamitische verzetsbeweging [Hamas] geleidelijk in een bleke schaduw van zichzelf. Hamas bekritiseert vaak Fatah, maar in zijn politieke bewegingen lijkt het steeds meer op zijn oude tegenstanders.

Niets van dit alles is nieuwe informatie, maar de Europese mogendheden (en Amerikaanse Democratische kandidaten) die nog steeds proberen samen te werken met Iran moeten worden gedwongen te antwoorden waarom ze willen samenwerken met een natie die openlijk opschept over zijn banden met terroristische organisaties.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Iranian media: “Islamic Jihad plays a key role in Tehran’s foreign policy” van 1 januari 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Damir Nazarov “Did Hamas and Zionism secretly line up against Iran’s allies in Gaza?” van 1 januari 2020 op de site van Tehran Times