Israëlische, Duitse gezanten verzetten zich tegen Poetin’s bewering dat Polen WOII is begonnen

Plaatje hierboven: De As van het Kwaad in het M-O. Van links naar rechts Syrisch president Bashar Al Assad, de Russische president Vladimir Poetin en Hassan Nasrallah, de chef van de Libanese terreurgroep Hezbollah. De enigen die nog mankeren op dit plaatje zijn Ayatollah Khamenei en zijn spreekbuis president Hassan Rouhani van Iran [beeldbron: Inform Napalm]

De Israëlische en Duitse ambassadeurs in Warschau sloten zich maandag aan bij de Amerikaanse gezant en verzetten zich tegen claims van de Russische president Vladimir Poetin dat Polen een deel van de schuld draagt ​​voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Geachte president Poetin, Hitler en Stalin hebben samengewerkt om de Tweede Wereldoorlog te beginnen. Dat is een feit. Polen was het slachtoffer van dit vreselijke conflict,” zei de Amerikaanse ambassadeur Georgette Mosbacher eerder op Twitter in het Engels en Pools.

De Russische ambassade reageerde met een tweet die zei: “Beste ambassadeur, denk je echt dat je meer van geschiedenis weet dan van diplomatie?

En ook deze: “Beste Georgette, in 1938 hebben nazi-Duitsland en nazi-Polen samengespannen om Tsjechoslowakije te veroveren. En ten tijde van de Duitse aanval op Polen, was Polen een bondgenoot van nazi-Duitsland en onderhandelde over de uitroeiing van joden en de aanval op de USSR. Dit is een feit.

Wereldoorlog II begon op 1 september 1939, toen nazi-Duitse troepen Polen binnenvielen. Twee weken later viel het Sovjet-Rode Leger ook de Poolse strijdmacht vanuit het oosten aan, in wat de Polen nog steeds een ‘steek in de rug’ noemen. Dagen eerder hadden Duitsland en Rusland een pact getekend met een geheim protocol om Polen op te delen en De Baltische staten onderling. Ongeveer zes miljoen Polen verloren hun leven tijdens de hele Tweede Wereldoorlog.

Onlangs heeft Poetin beweerd dat collusie tussen westerse mogendheden en Adolf Hitler de weg had vrijgemaakt voor de Tweede Wereldoorlog. Hij haalde ook scherp uit naar Polen als een antisemitisch land dat de plannen van Hitler om de Joden van Europa te vernietigen verwelkomde.

De Duitse ambassadeur Rolf Nikel en de Israëlische ambassadeur Alexander Ben Zvi namen maandag een standpunt in om de uitbraak van de oorlog op het nazi-Sovjetpact van augustus 1939 te beschuldigen. De Poolse historicus Mariusz Wolos vertelde het Onet-portaal dat Poetin streeft naar “onenigheid creëren tussen Polen en de VS en de internationale Joodse diaspora.”

Hij zei dat Poetin de alliantie van Stalin met Hitler uit de geschiedenis probeert te wissen. De Britse historicus Roger Moorehouse tweette om te zeggen dat de woorden van Poetin ‘een veel beter populair begrip van de ware snode aard en betekenis van het pact veroorzaakten.’

Zondag protesteerde de Poolse premier Mateusz Morawiecki tegen Poetin’s opmerkingen, Zeggen dat ze opzettelijke ‘leugens’ zijn en beweren dat Poetin de aandacht probeert af te leiden van recente politieke mislukkingen door Rusland. Polen nodigde Poetin niet uit voor internationale ceremonies op 1 september in Warschau ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het uitbreken van de oorlog.

De betrekkingen tussen Rusland en Polen zijn gespannen sinds Polen 30 jaar geleden het door Moskou gecontroleerde communistische bewind afsloeg en dichter naar het Westen begon te bewegen. Polen is sindsdien lid geworden van de NAVO en de Europese Unie en heeft een hechte alliantie met de Verenigde Staten ontwikkeld.

Polen heeft ook inspanningen geleverd om zijn afhankelijkheid van Russisch gas en olie te verminderen en heeft zich fel uitgesproken tegen Nord Stream 2, een belangrijke Russisch-Duitse gaspijpleiding in aanbouw die Russisch gas naar West-Europa zal transporteren, waarbij Polen en Oekraïne worden omzeild.

Plaatje hierboven: Amerikaanse ansichtkaarten uit de jaren 1900-1920 die veel geluk en voorspoed wensen. Omdat de swastika (hakenkruis) een populair symbool was bij de Navajo-bevolking, markeerde het Arizona Department of Transportation zijn rijkswegen met borden met een naar rechts gerichte hakenkruis bovenop een pijlpunt. In 1942, nadat de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog waren ingegaan, verving de afdeling de tekens [beeldbron: Wiki]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli, German envoys take a stand against Putin’s claim Poland started WWII” van 30 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelPoland snub to Putin over WWII anniversary angers Kremlin” van 21 maart 2019 op de site van The Telegraph