Nieuwe Netflix-serie Messiah doet harten van gelovigen en bijgelovigen sneller slaan

Plaatje hierboven: In de pilootaflevering van de omstreden Netflix-serie The Messiah, rol gespeeld door de Belgische acteur Mehdi Dehbi, leidt de nieuwe Christus zowat  2000 Syrisch-Palestijnse vluchtelingen naar Israël waar hij wordt gearresteerd en ondervraagd wordt door de Shin Bet [beeldbron: IMDB]

Een profeet die een opstandige islamitische staat in Syrië tart. Een schietpartij op de heilige Tempelberg van Jeruzalem. En – misschien wel – de komst van de Messias.

Netflix had nauwelijks een meer controversieel plot kunnen kiezen voor zijn nieuwste thriller, over een mysterieuze religieuze leider die opduikt in het Midden-Oosten en door de CIA over de hele wereld wordt achtervolgd. “Ja, het is provocerend – de show is provocerend,” vertelde maker Michael Petroni aan AFP. “Maar provocerend is niet aanstootgevend.”

The Messiah’ die 1 januari 2020 in première ging (ook in België), stelt zich voor hoe de moderne samenleving zou reageren als zo’n figuur zou verschijnen en zijn boodschap snel zou verspreiden via sociale media in een wereld die worstelt met ‘nepnieuws’ en ademloze 24-uurs bulletins.

Opmerkelijk: De rol van de Messias wordt gespeeld door de Belgische acteur Mehdi Dehbi. De 34-jarige Mehdi werd namelijk geboren in het Belgishe Luik uit een familie van Tunesische afkomst. Hij is bekend om zijn rollen in The Other Son (2012), Mary Queen of Scots (2013) en A Most Wanted Man (2014).

Trailer: The Messiah (Netflix)

De vraag of het personage Al-Massih – gespeeld door de Belgische acteur Mehdi Dehbi – de echte Messias is, een snode politieke agent of gewoon een bedrieger, staat centraal in het uitgangspunt van de show. Petroni geeft toe dat Netflix ‘nerveus’ was toen hij met zijn idee naar hen toe kwam. “Het was zo’n gewaagd concept, weet je?” zei hij. “Je leest de pilootaflevering, deze kerel gaat 2.000 Palestijnse Syriërs marcheren over de grens van Israël.”

Dat concept omvatte het bouwen, tegen aanzienlijke kosten, van een schaalreplicatie van een deel van de Tempelberg inclusief de heilige Rotskoepel (plaatje hieronder) van waaruit moslims geloven dat de profeet Mohammed naar de hemel is opgestegen. Filmen op de iconische site was nooit een mogelijkheid – vooral gezien het gewelddadige karakter van de scène in de tweede aflevering van de show.

Maar Petroni staat erop dat de show “niet bedoeld is om iemand te beledigen.” “Het is niet alsof ik een positieve reactie verwelkom,” voegde hij eraan toe. “We verwachten dat er veel lawaai rond de show zal zijn, en veel discussie. Ik hoop op debat.” Er is al een petitie op Change.org gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot een boycot van de show, waarin het wordt beschreven als “kwade en anti-islamitische propaganda.”

In “Messias” wordt niet gespecificeerd naar welk geloof de raadselachtige leider verwijst – door sommige karakters aangeduid als ‘Al-Masih’ – onderschrijft. Petroni zegt dat hij niet beïnvloed werd door zijn eigen religie. Maar twee van de producenten, man en vrouw Mark Burnett en Roma Downey, hebben een achtergrond in op christelijk geloof gebaseerde programmering.

Het instellen van de actie op zo’n heilige locatie als de Tempelberg was noodzakelijk omdat het een verband van religie is waar het christendom, de islam en het jodendom allemaal samenkomen, zei Petroni. “Uiteraard zijn ze historisch gezien samen niet gelukkig, maar dat is waar ze elkaar allemaal ontmoeten. En dus voor mij als locatie voor een verhaal dat gaat over politiek en religie, was het zo symbolisch.

Het filmen vond zowel in Jordanië als in de VS plaats, waarbij actie werd geschakeld tussen het Midden-Oosten, Texas en Washington DC – wat een extra reeks uitdagingen opleverde. Overigens heeft Jordanië, waar toch enkele scenes werden gefilmd, Netflix verzocht om The Messiah niet uit te zenden in het land.

De personages in The Messiah, waaronder de stoere CIA-agent gespeeld door Michelle Monaghan (de serie ‘Mission: Impossible’), fladderen tussen Engels, Hebreeuws en Arabisch – vaak in het midden van een gesprek. Andere Amerikaanse shows zoals ‘Homeland’, die kritiek trokken over de weergave van het Midden-Oosten en moslims, hebben zich voor schut gezet door culturele en taalkundige valkuilen, ​​waarop iemand in het Arabisch de woorden had overgenomen: ‘Homeland is racistisch.’

Met de eerste trailer voor ‘Messiah’ die eerder deze maand werd uitgebracht werd de spot gedreven door sommige moslimkijkers, die opmerkten dat de naam ‘Al-Masih‘ in de islamitische theologie wordt gebruikt door Dajjal, een valse profeet die vergelijkbaar is met de Antichrist.

Netflix reageerde snel zeggende dat het een spoiler was – zijn Twitter-account schreef nauwkeurig: “Dat is eigenlijk niet de naam van het personage” – en plotdetails blijven strikt embargoed. Petroni, een Australiër wiens vader opgroeide in Egypte, spreekt geen Arabisch en de regisseurs ook niet – wat betekent dat de show een ervaren en betrouwbaar team van vertalers en dialectcoaches moest inhuren. “We waren super voorzichtig”, zei Petroni.

Video: Family Guy and ‘The Passion of the Christ 2’


Bronnen:

♦ naar een artikelCourting controversy, Netflix thriller ‘Messiah’ includes Temple Mount shootout” van 22 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Aaron Reich “Jordan asks Netflix not air controversial series ‘Messiah’ in the country” van 1 januari 2020 en een artikel van Hagay Hacohen “The Messiah came to Tel Aviv, was beaten and arrested by police” van 30 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.