Griekse Joden protesteren tegen antisemitische graffiti op de Trikala-synagoge

Een onlangs gerenoveerde historische synagoge in Griekenland werd besmeurd met graffiti met wat de joodse overkoepelende organisatie van het land “beledigende slogans van antisemitische haat” noemde.

Joodse slangen eruit” (plaatje hierboven) was een van de slogans geschilderd in felblauw gekleurde Griekse letters op een buitenmuur van de synagoge in Trikala, een stad in Noord-Griekenland waar ooit een van de oudste Joodse gemeenschappen van het land woonde.

De grote synagoge ‘Ka’hal Kadosh Yavani’im’ aan de straat Athanasiou Diakou werd in 1930 afgebroken en in plaats daarvan werd een nieuwe synagoge gebouwd, die de Duitsers bezetten en in een stal veranderde. Na de oorlog werd deze hersteld, maar leed ernstige schade tijdens de aardbevingen van 1954. Wederom werd de synagoge hersteld en ingehuldigd in 1957. Onlangs kreeg de synagoge een facelift, die nu werd ontsierd door vandalisme.

De Grote Synagoge van Trikala

Het vandalisme heeft “verontwaardiging en diepe droefheid” veroorzaakt, zei de Centrale Joodse Raad van Griekenland (KIS) in een verklaring. “We worden eraan herinnerd dat het ei van de slang in onze samenleving blijft uitkomen, en dat de strijd tegen antisemitisme continu moet zijn en waakzaamheid ononderbroken moet zijn,” las de verklaring.

Volgens de verklaring moeten de autoriteiten “alle nodige maatregelen nemen om de daders te arresteren en te bestraffen en de Joodse locaties van de stad Trikala te beschermen, die zijn nultolerantie voor intolerantie en racisme heeft aangetoond.”

In oktober 2018 werden acht grafstenen op een joodse begraafplaats in Trikala werden stuk geslagen. De begraafplaats heeft enkele van de oudste grafstenen van Griekenland, waaronder enkele die meer dan 450 jaar geleden zijn gebouwd (plaatje hieronder):

Ongeveer 40 Joden van de ongeveer 81.000 Griekse Joden wonen in de stad ten tijde van het vandalisme op de begraafplaats. Trikala was het toneel van een van de meest grondige liquidaties van de nazi-strijdkrachten van een grote Joodse gemeenschap, met slechts 10 mensen die de Holocaust overleefden uit een gemeenschap van honderden leden.

IHRA
Aan de vooravond van de verjaardag van de Nacht van Gebroken Glas (Kristallnacht) op 8 november 2019 ontmoette premier Kyriakos Mitsotakis de president van de Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland, om de goedkeuring door Griekenland van de IHRA Working Definitions on antisemitism and Holocaust Denial aan te kondigen.

De definitie van antisemitisme is door veel landen en niet-leden van de Europese Unie overgenomen, evenals door het Europees Parlement, dat zijn lidstaten heeft opgeroepen het via hun relevante richtlijn in hun nationale wetgeving op te nemen. Met de aankondiging van vandaag wordt Griekenland echter het eerste land dat de Working Definition of Holocaust Denial and Distortion aanneemt, in een handeling van groot historisch belang.


Bronnen:

♦ naar een artikelNewly renovated historic synagogue in Greece vandalized” van 31 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van David Israel “Greek Jews Protest Anti-Semitic Graffiti on Trikala Synagogue” van 1 januari 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Philip Chrysopoulos “Vandals Desecrate Jewish Cemetery in Trikala, Central Greece” van 15 oktober 2018 op de site van Greek Reporter

♦ naar een artikelGreece adopts the defintions of IHRA for anti-semitism and Holocaust denial” van 11 november 2019 op de site van KIS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.