België: Joods parlementslid onder vuur na ontsteken van kandelaar met Chanoeka in het parlement

Een video van het enige orthodox-joodse parlementslid in het Belgische federale parlement die daar kaarsen aansteekt op Chanoeka in de buurt van een kerststal, roept boze reacties op, ook van leden van zijn eigen partij N-VA.

Michael Freilich liep met een menora door het parlement terwijl hij meerdere kerstbomen en andere vakantiesymbolen passeert. Dan steekt hij de menora aan in een kleinere kamer met op de achtergrond een kerstboom en kerststal, die de geboorte van Jezus viert. Voor alle duidelijkheid: het ontsteken van de kandelaar gebeurde niét in het parlement zelf, maar in een zijkamer.

Dat belette twee lokale politici die de centrumrechtse N-VA-partij van Freilich vertegenwoordigen, om te klagen dat ‘zijn acties’ indruisen tegen de scheiding van religie en staat. ‘Secularisme is voor iedereen of helemaal niet”, schreef een van de politici, Pinar Akbas van Turkse origine, op Twitter. Ze eiste ook ‘opheldering’, meldde De Morgen vrijdag.

Pieter Boudry, een andere partijvertegenwoordiger, protesteerde ook. ‘Geen religieuze kleding en symbolen voor politici en ambtenaren,’ schreef hij over de video. Freilich vertelde de media dat hij niet bad tijdens het aansteken van de kaarsen in de video, wat betekent dat de actie een uitdrukking van zijn traditie was en geen daad van aanbidding.

‘Als we kerstbomen en een kerststal toestaan, is de menora net zo een cultureel joods erfgoeditem en mag het niet worden verboden,” vertelde Freilich aan het Jewish Telegraphic Agency. Hij zei dat zijn partij het eens is met deze redenering, ondanks de bezwaren van sommige andere leden van zijn partij N-VA.

Uiteindelijk kwam de partij van Freilich ter verdediging naar voren en verklaarde dat, hoewel het “geen religieuze of antireligieuze partij was, het volledige recht van een parlementslid is om te doen wat hij wilde.” Het ultraorthodoxe parlementslid was blij met de steun die hem werd gegeven. en hij zei:

Ik zal blijven geloven dat we ons erfgoed moeten omarmenen ons niet moeten schamen voor onze culturele achtergrond. Mijn partij wordt niet geregeerd door religie, maar door gedeelde waarden van democratie, gelijkheid en verdeling tussen religieuze en staatsinstellingen. De kloof moet echter beperkt zijn – we hebben geen scheiding van religie en staat nodig, zoals sommige atheïst-militanten proberen te bevorderen.

De naam Freilich werd pas een week geleden gekoppeld aan een ander geval, toen de linkse krant in België ‘De Morgen’ beschuldigde hem van spionage voor Israël.

In dit opiniestuk over antisemitisme dat werd geschreven door krantenredacteur Bart Eeckhout beweerde deze dat Freilich’s assistenten vorige maand een discussie documenteerden tussen parlementsleden en vertegenwoordigers van B’Tselem en pro-Palestijnse organisaties, en deze doorstuurden naar de Israëlische autoriteiten. Onzin dus.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Belgian Jewish lawmaker takes heat for lighting menorah near Parliament nativity scene” van 31 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBelgium: lit a menorah in parliament – and sparked a storm” van 30 december 2019 op de site van News 1

♦ naar een artikel van Pinar Akbas “Religieuze symboliek & N-VA: Durven denken, durven doen” van 28 december 2019 op de site van Doorbraak.be

Een gedachte over “België: Joods parlementslid onder vuur na ontsteken van kandelaar met Chanoeka in het parlement

 1. Onder de vele opulent versierde kerstbomen in het parlement word in een zijkamertje een kleine Menorah ontstoken.

  Oeps……

  Dat is inderdaad hét bewijs dat de Joden o.l.v. Michael Freilich plannen hebben het héle parlement over te nemen.

  Oppassen dus!

  Tenslotte hebben Joden altijd deze snode plannen met hun toekomstige wereldheerschappij en Freilich doet hier, gewapend met keppel & menorah de eerste stap.

  Vertrouw op onze bewindvoerders want waakzaamheid is nodig!
  Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met deze Israelische spion.

  Ik zal het nog maar eens uitleggen aan Pieter Boudry, Pinar Akbas & alle verontwaardigde politieke vrienden die onder opulent versierde kerstbomen géén religieuze symbolen dulden in het parlement.

  **zonder de Menorah was de Kerstboom nooit ontstaan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.