Al-Fatah viert 55ste verjaardag met mars van zijn gewapende milities in Ramallah

Plaatje hierboven: Ramallah, 31 december 2019. Geapende gemaskerde militanten van de Al Aqsa Martelaren Brigades, de stoottroepen van Al Fatah, geleid door Mahmoud Abbas, marcheren door de straten [beeldbron: screenshot video]

Militanten van Al Fatah, de politieke factie geleid door Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de ‘gematigde’ president van de Palestijnse Autoriteit, marcheerden op dinsdag 31 december ’19 doorheen de straten van Ramallah naar aanleiding van de 55ste verjaardag van de oprichting van de politieke beweging in 1965.

Honderden gemaskerde Palestijnse Arabieren marcheerden door Ramallah, de officieuze hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit, als onderdeel van de viering, terwijl ze zelfmoordbommengordels droegen en verschillende salvo’s geweervuur ​​in de lucht werden geschoten, aldus het rapport.

Video: Al-Aqsa Martyrs” Brigades mark Fatah movement”s 55th anniversary

Fatah, opgericht door Yasser Arafat in 1965, leidde tientallen jaren de gewapende strijd tegen Israël als de belangrijkste component van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). In feite markeert 31 december niét de oprichting maar de eerste (mislukte) aanslag van Al Fatah tegen Israël.

Op 31 december 1964 probeerde een team van al-Assifah, de gewapende vleugel van Fatah en voorloper van de Al Aqsa Martelaren Brigades, Israël te infiltreren met het doel een pompstation van het Israëlische nationale waternetwerk te slopen, maar ze werden onderschept en opgesloten door Libanese veiligheidstroepen.

De volgende nacht infiltreerde een tweede Al-Asifah-eenheid de grens ten zuiden van het meer van Tiberius en legde een tas met explosieven in een waterkanaal, die echter nooit tot ontploffing kwam. In de beginjaren was de directe militaire impact van al-Asifah te verwaarlozen en bleven hun activiteiten beperkt in omvang en effectiviteit.

Over het algemeen had al-Asifah slechts beperkt succes bij het leiden van een gewapende strijd tegen Israël. De operaties waren meer symbolisch dan effectief, en hun impact was meer psychologisch dan fysiek.  Tot het ondertekenen van de Oslo Akkoorden in 1993 stond Al Fatah internationaal opgelijst als een terreurorganisatie.

Hoewel Fatah verondersteld werd afstand te doen van het terrorisme en door het Westen vaak wordt aangeprezen als een ‘vredespartner’ voor Israël, roept het op tot geweld, niet minder dan zijn rivaal Hamas, dat internationaal wordt erkend als een terroristische organisatie.

Abbas heeft regelmatig geweigerd om terroristische aanvallen op Israëli’s te veroordelen en is in feite rechtstreeks betrokken geweest bij het aanzetten tot terreur in officiële PA-media. Abbas heeft in het verleden elke druppel bloedvergieten in Jeruzalem ‘voor Allah’ gezegend en opgeroepen om te voorkomen dat ‘vuile’ Joden de Tempelberg zouden bezoeken.

De PA-chef heeft ook bevolen dat volledige militaire begrafenissen worden gehouden voor terroristen. Hij staat erop dat aanvallen door zijn eigen volk op Israëliërs het gevolg zijn van Palestijnse ‘frustratie’.

Palestinian wave Fatah and Palestinian flags during a celebration marking the 55th anniversary of the Fatah movement in the West Bank city of Ramallah, Tuesday, Dec. 31, 2019. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Fatah celebrates 55th anniversary with march in Ramallah” van 1 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAl-Aqsa Martyrs” Brigades mark Fatah movement”s 55th anniversary” van 31 december 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.