De nieuwe realiteit voor Amerikaanse Joden: antisemitisme, van links, rechts en averechts

Terwijl antisemitische haatmisdrijven toenemen, zijn Amerikaanse joden verbaasd en vooral bang. Vooral omdat veel van het geweld niet van islamisten of neonazi’s komt, maar van hun buren die veel van hun waarden delen.

‘De nieuwe realiteit’ – dat is wat Amerikaanse joden de recente golf van antisemitische aanvallen in hun districten, buurten en synagogen noemen. Soms is het ‘gewoon’ een hakenkruis geschilderd op een muur, soms beledigingen en vloeken, en vaak is het echt geweld – stoten of poging tot moord.

De Joden kunnen de redenen niet verklaren voor wat er gebeurt of waarom het nu gebeurt. Ze kunnen evenmin het feit verklaren dat veel van de gevallen van antisemitisme en geweld niet worden gepleegd door islamistische radicalen of neonazi’s, maar door leden van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, die veel waarden deelt met Joodse leiders, met name joodse leiders uit de niet-orthodoxe stromingen.

Het is moeilijk om te stoppen met denken aan de algemene sfeer in de VS op dit moment. In het oude debat tussen liberalen en conservatieven, dat de Amerikaanse samenleving al jaren splitst, wint het ene kamp soms, het andere. Gevoelens veranderen, evenals het leiderschap.

Tot Donald Trump werd gekozen. De president vertegenwoordigt niet alleen conservatisme op steroïden, hij is ook de ultieme aartsvijand van al het andere. Het tegengestelde kamp maakt niet alleen bezwaar tegen zijn wegen, maar ook tegen zijn bestaan. Dus de andere partij startte een proces van afzetting, dat nooit zal doorgaan.

De media, intellectuelen, Hollywood- en Broadway-kunstenaars zijn allemaal hevig tegen hem. Nogmaals, het lijkt erop dat liberalen zeer intolerant zijn voor andere gezichtspunten – zowel in Israël als in Amerika. De aansporing leidt tot geweld, en niet alleen als het van rechts komt. Omdat het, in tegenstelling tot hoe geweld wordt gestigmatiseerd, scheidslijnen overschrijdt.

Conservatieven in de VS zijn doelen geworden. Trump-aanhangers worden gemeden. De orthodoxe gemeenschap in Amerika wordt geïdentificeerd met het conservatieve kamp, ​​en haar leden kunnen gemakkelijk worden herkend, waardoor ze doelen zijn. Het begint met het geestelijk gestoorde.

Veel van de mensen achter de recente haatmisdrijven hebben een geschiedenis van psychische aandoeningen. Dan gaat het verder met voorbedachte, goed geplande aanvallen en moorden. De politie en de lokale autoriteiten zijn in dit stadium bijna hulpeloos en weigeren fundamentele beveiligingsmaatregelen te nemen.

Hoe zit het met de Joden zelf? Ze zijn meestal in de war. Ze zijn bang dat ze een gemakkelijke prooi zijn en er is niemand die hen kan helpen. Buiten het grote Chabad House op 770 Eastern Parkway in Brooklyn, heeft een groep Guardian Angels – waarvan de meeste zwart of Spaans zijn – zich ertoe verbonden de Joodse buurten te beschermen.

Als degenen die zelf het doelwit van geweld zijn geweest, patrouilleert de vrijwillige veiligheidsorganisatie ongewapend in door geweld geteisterde gebieden en helpt de bewoners op plaatsen waar de autoriteiten dat niet hebben gedaan. De Hassidim zien de ironie hiervan. De immigranten die mishandeld zijn, zijn nu degenen die anderen slaan, en de ideologische verdedigingsgroep die ze tientallen jaren geleden hebben opgericht, beschermt de Joden tegen hen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mati Tuchfeld “The new reality for US Jews” van 31 december 2019 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “De nieuwe realiteit voor Amerikaanse Joden: antisemitisme, van links, rechts en averechts

 1. Er zijn helaas leden van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, die zichzelf beschouwen als Zwarte Hebreeuwse Israëlieten, en blanke en licht getinte Joden beschouwen als valse Joden (omkeertaal) en hen daarom beschouwen als vijanden. Sommigen gaan zelfs zover dat ze terreur begaan tegen Joden.

  Like

 2. Nieuwe verklaringen zoeken voor oude Jodenhaat.
  Het is vrij eenvoudig eigenlijk.

  Domme mensen haten Joden omdat ze Joods zijn.
  Altijd zo geweest.

  Jodenhaat heeft dus niets met Joden te maken maar alles met domme hatende mensen……..die vooral zichzelf haten om hun eigen domheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.