Israël laat invoer van Gazaanse aarbeien toe alsook export naar het buitenland

Plaatje hierboven: Dagelijkse routine voor Palestijnen in Gaza: overdag aarbeien en bloemen kweken en voor en na het werk wat Joden vermoorden…

Aangezien het aardbeienteeltseizoen officieel is begonnen in de Gazastrook, heeft de Coördinatie- en Verbindingsadministratie (CAO) voor Gaza een inspanning gecoördineerd om voor het eerst goederen uit de Gazastrook naar Israël te exporteren. Het Politiek Veiligheidskabinet keurde de import van aardbeien uit Gaza naar Israël goed, naast tomaten en aubergines.

Het ministerie van Landbouw zei dat de aardbeien alleen in Israël mogen worden toegelaten nadat ze goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid hebben gekregen dat ze in Israël op de markt kunnen worden gebracht. Gezien het feit dat de prijs van aardbeien in Israël tegenwoordig erg hoog is, zou de import van aardbeien uit Gaza de prijs aanzienlijk moeten verlagen.

Het besluit om Gazaanse boeren aardbeien in Israël te laten verkopen, werd genomen door het kabinet als onderdeel van een reeks economische maatregelen in Gaza, met als doel de contacten over een permanent staakt-het-vuren met Hamas en andere terroristische organisaties aan te moedigen.

Nadat de afgelopen weken Gaza-aardbeien voor het eerst naar Golflanden werden verzonden, verlieten twee weken geleden vijf ton Gazaanse aardbeien via de Israëlische luchthaven Ben-Gurion naar Engeland nadat ze vanuit Gaza waren binnengebracht.

De week ervoor werd een vergelijkbare hoeveelheid via de Allenby Crossing met Jordanië naar de VAE en Qatar verzonden. Sinds het begin van het seizoen werd meer dan 450 ton aardbeien uit de Gazastrook geëxporteerd naar het buitenland en naar Judea en Samaria.

Als onderdeel van de noodmaatregelen zal Israël banden, draden, vissersboten, bussen en landbouwmeststoffen toelaten in Gaza. Israël staat regelmatig humanitaire hulp toe in Gaza, ondanks de beweringen van zijn terroristische heersers in Hamas dat er een ‘belegering’ in de regio is.

Israël heeft in de loop der jaren honderden internationaal gefinancierde en gecontroleerde projecten in Gaza goedgekeurd. Hamas zorgt er zelfs voor dat de invoer uit Israël Gaza niet regelmatig binnenkomt. De terroristische groepering heeft in het verleden verschillende keren de invoer van fruit uit Israël verboden, in een beweging die gericht is op het ‘straffen’ van Israël, maar dat in wezen Gazanen straft.

In het verleden heeft Hamas geweigerd om samen te werken met de Palestijnse Autoriteit om Gazanen toe te staan ​​naar Israël over te steken voor medische behandeling, vanwege de jarenlange strijd met de Fatah-beweging.

Gazaanse aarbeienteelt
Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benai “Israel to permit imports of Gazan strawberries” van 31 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAmid ceasefire reports, Israel lets in Gaza-grown strawberries” van 31 december 2019 op de site van The Times of Israël

♦ naar een artikel van Idan Zonshine “Gaza exports first ever shipment of strawberries to England” van 17 december 2019 op de site van The Jerusalem Post