Een schat van 1200 jaar oude gouden munten ontdekt in Israël herinnert aan ‘Arabische Nachten’

Een kan vol met zeldzame 1200 jaar oude gouden munten werd ontdekt in een opgraving in Yavne vlak voor Chanoeka, kondigde de Israel Antiquities Authority (IAA) aan.

Een Chanoeka -geschenk rechtstreeks uit het legendarische Duizend-en-één-Nacht heeft de vakantie van een groep Israëlische archeologen opgefleurd. De Antiquities Authority heeft zondag aangekondigd dat een oude geldbeurs vol zeldzame 1200 jaar oude gouden munten werd ontdekt in een opgraving in Yavne net voor het festival. De site wordt opgegraven door de IAA voorafgaand aan de bouw van een nieuwe wijk in de stad.

“Ik was bezig met het catalogiseren van een groot aantal artefacten die we tijdens de opgravingen vonden toen ik plotseling schreeuwen van vreugde hoorde,” zei Liat Nadav-Ziv, codirecteur van de opgraving namens de IAA. “Ik rende naar het geschreeuw en zag Marc Molkondov, een veteraan-archeoloog van de Israel Antiquities Authority, enthousiast naar me toe komen. We volgden hem snel naar het veld waar we verrast waren bij het zien van de schat. Dit is zonder twijfel een unieke en opwindende vondst vooral tijdens de Chanoeka-vakantie.”

Zoals onthuld door IAA muntexpert Robert Kool, dateren de munten uit de vroege islamitische Abbasidische periode, 9de eeuw na Chr. De periode markeerde het begin van een gouden eeuw voor het moslimrijk, waarbij de Abbasidische heersers internationale status verwierven en kunst, wetenschap, handel en industrie promootten.

Volgens Kool bevond zich onder de munten een dinar uit het bewind van kalief Harun al-Rashid (786-809 na Chr.), wiens hof het decor was van vele scenes van de wereldberoemde Duizend-en-een-nacht, ook bekend als de Arabische nachten. “De schat bevat ook munten die zelden in Israël worden gevonden,” zei Kool.

“Dit zijn gouden dinars uitgegeven door de Aghlabiden-dynastie die regeerde in Noord-Afrika, in de regio van het moderne Tunesië, namens het Abbasidische kalifaat gecentreerd in Bagdad,” voegde hij eraan toe. “Zonder twijfel is dit een geweldig Chanoeka geschenk voor ons.”

Archeologen die de site opgraven, vonden ook een grote hoeveelheid aardewerkovens die werden gebruikt om potten, kannen en kommen te produceren. Het kannetje met de gouden munten werd in de buurt blootgelegd en de experts suggereerden dat het misschien de ‘spaarpot’ van de pottenbakker was waar hij zijn persoonlijke spaargeld had bewaard.

De ovens dateren uit het einde van de Byzantijnse periode en het begin van de vroege islamitische periode (7de – 9de eeuw na Chr.). Zelfs oudere artefacten werden onthuld in de regio. Volgens de IAA werd in een ander deel van de opgraving een grote wijnproductie-installatie uit de Perzische periode (4de – 5de eeuw) ontdekt.

Co-directeur van de opgraving Elie Haddad legde uit dat een “eerste analyse van de inhoud van de installatie oude druivenpitten [zaden] onthulde.” Hadded voegde eraan toe: “De grootte en het aantal vaten die op de site werden gevonden, gaven aan dat wijn op commerciële schaal werd geproduceerd , veel verder dan de lokale behoeften van de oude inwoners van Yavne.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “Trove of 1,200-year-old ‘Arabian Nights’ gold coins uncovered in Israel” van 29 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Een schat van 1200 jaar oude gouden munten ontdekt in Israël herinnert aan ‘Arabische Nachten’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.