Oekraïense neo-nazi consul in Hamburg in functie hersteld ondanks zijn ‘Mein Kampf’ -taart

De Joodse gemeenschap van Oekraïne sprak woensdag verontwaardiging uit nadat via een rechterlijke beslissing het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gedwongen een ex-consul in zijn functie te herstellen die vorig jaar werd ontslagen vanwege antisemitische opmerkingen die in zijn functie werden gemaakt.

Israël uitte zijn verontwaardiging over de uitspraak en zei dat het ‘verward’ was. Vasyl Marushchynets, toen de Oekraïense consul in Hamburg, Duitsland, werd vorig jaar ontslagen nadat zijn berichten op sociale media aan het licht kwamen. Schrijvend op Facebook, legde hij de schuld voor de Tweede Wereldoorlog bij de Joden en riep hij op tot “dood voor de antifascisten”.

Plaatje hierboven: De Oekraïense consul Vasyl Marushchynets poseerde ook voor foto’s met een verjaardagstaart gebakken in de vorm van Adolf Hitler’s boek ‘Mein Kampf’.

Minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin en andere Hoge Oekraïense functionarissen hadden de opmerkingen veroordeeld. Het hof van Kiev oordeelde echter dinsdag dat de beëindiging illegaal was en beval het herstel van Maruschchynets. Maruschynets ontvangt ook duizenden dollars aan gemiste lonen.

Het nieuws van het herstel werd op ongeloof en verbijstering onthaald door de Joodse gemeenschap van Oekraïne. “Het is uiterst beschamend, echt een aanval op gezond verstand, als zo’n voor de hand liggende antisemiet en zelfs neonazi’s worden hersteld in de diplomatieke dienst,” zei Iosif Zisels, een prominente Joodse activist in Oekraïne.

“Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat er geen legitieme mechanismen zijn om zijn herstel in een structuur zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken te voorkomen,” zei hij. “Een persoon die antisemitische en xenofobe aanvallen toestaat, heeft geen recht op een diplomatieke functie,” zei Inna Ioffe, directeur van de Joodse Confederatie van Oekraïne.

Plaatje hierboven: Oekraïense notabelen begroeten aankomende Duitsers in West-Oekraïne in de zomer van 1941. De collaboratie van Oekraïne met de nazi’s was omvangrijk. Tegen het einde van 1942 had de SS alleen al in Reichskommissariat Oekraïne 238.000 Oekraïners in dienst. Duizenden Oekraïeners fungeerden als kampbewakers in de concentratiekampen en waren berucht om hun wreedheid jegens Joden [beeldbron: Wiki]

Oekraïne heeft een lange geschiedenis van veel Joodse pogroms en antisemitische aanvallen, en heeft een aantal ultra-rechtse politieke bewegingen en paramilitaire groepen, waarvan er een een Wolfsangel, een Duits symbool dat door de nazi’s wordt gebruikt, op het embleem heeft.

Maar het land koos dit jaar Joodse ex-komiek Volodymyr Zelensky als president. Voormalig premier Volodymyr Groysman, die tot dit jaar in functie is, is ook joods. Een peiling die vorig jaar werd gepubliceerd door Pew Research Center zei dat vijf procent van de Oekraïners Joden niet als landgenoten accepteren, een cijfer dat tot de laagste in Oost-Europa behoort.

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Joel Lion, reageerde op de uitspraak in een brief die woensdag op Twitter was geplaatst. “De staat Israël is in de war door het besluit van het Zesde Administratieve Hof van Beroep om de antisemitische Oekraïense diplomaat Vasyl Maruschynets te herstellen in zijn functies,” schreef Lion.

Hij voegde eraan toe dat Israël werd ‘aangemoedigd’ door het besluit van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het ministerie besloot Marushchynets niet terug te brengen naar zijn vorige positie, maar zal hem in plaats daarvan toewijzen aan het Department for Countering Threats van de Russische Federatie, volgens de lokale nieuwsuitzending 112UA.

Lion riep de Oekraïense regering ook op om de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance over te nemen.

Plaatje hierboven: Op de avond van 24 december 2019 hebben vandalen een hakenkruis (swastika) getekend op het welkomstbord van de Rivne-synagoge in Oekraïne, meldt Michael Tkach, het hoofd van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne, op zijn Facebook-pagina op 25 december. Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap van Rivne City meldden ook dat twee en een half jaar geleden onbekende personen bewakingscamera’s van dezelfde synagoge hebben gestolen, maar de zaak is nog niet onderzocht [beeldbron: CFCA]

Plaatje hierboven: Op maandag 25 november 2019 werd ontdekt dat een standbeeld van de overleden Jiddische auteur en toneelschrijver Sholem Aleichem in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd besmeurd met swastika’s in rode verf. Het standbeeld bevindt zich in het centrum van Kiev aan de Rohnydinskastraat in de buurt van de Brodsky Chorale Synagoge [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine restores diplomat who blamed Jews for WWII, posed with ‘Mein Kampf’ cake” van 28 december 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelUkrainian consul in Germany, who celebrated birthday with ‘Mein Kampf’ cake, rejoins diplomatic corps” van 19 december 2019 op de site van RT

♦ naar een artikelUkraine restores diplomat who blamed Jews for WWII, posed with ‘Mein Kampf’ cake” van 18 december 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Oekraïense neo-nazi consul in Hamburg in functie hersteld ondanks zijn ‘Mein Kampf’ -taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.