Chanoeka in de VS: reeds 9 antisemitische aanslagen; vijf Joodse mensen neergemaaid met machete

Meerdere mensen werden zaterdagavond neergestoken bij een aanval in het huis van een rabbijn in Monsey, New York. Lokale media meldden dat de man het huis binnenkwam en ten minste vijf mensen neermaaide tijdens een Chanoeka-viering.

De man haalde naar verluidt een machete tevoorschijn om de slachtoffers aan te vallen, voordat hij wegliep en in een voertuig ontsnapte. De politie zoekt hem. Eerste hulpdiensten behandelden de slachtoffers en brachten ze naar het ziekenhuis. Ten minste twee van hen verkeren in kritieke toestand.

De Orthodoxe Public Affairs Council voor de regio Hudson Valley zei op Twitter: “Om 9:50 deze avond kwam er een telefoontje over een massale steekpartij op Forshay Road 47 in Monsey (Rockland County; 30 mijl ten noorden van NYC). Het is het huis van een chassidische rabbijn. 5 patiënten met steekwonden, allemaal chassidisch, werden naar lokale ziekenhuizen vervoerd.

Er zijn meldingen geweest van acht antisemitische aanvallen in New York City sinds 13 december. De aanvallen vielen samen met de antisemitische aanval van 10 december op een koosjer supermarkt in Jersey City waarbij twee Chassidim om het leven kwamen.

Ook op vrijdag, dezelfde dag als het incident in Chabad, arresteerde de politie een 30-jarige vrouw voor het slaan van drie jonge Joodse vrouwen in Crown Heights, terwijl ze antisemitische scheldwoorden schreeuwde. Donderdag arresteerde de politie een 42-jarige dakloze vrouw in Gravesend. Ze werd beschuldigd van het slaan van een moeder die haar 3-jarige kind uitliep, ook terwijl ze antisemitische scheldwoorden schreeuwde. Getuigen konden de verdachte volgen totdat de politie de arrestatie deed.

Op maandag werd Steven Jorge, 28, een inwoner van Miami, beschuldigd van haatmisdaad nadat hij een religieuze Joodse man, 65, in Midtown Manhattan had vervloekt, geslagen en geschopt. Het slachtoffer werd behandeld voor snijwonden en kneuzingen.

De Hate Crime Task Force van de New York Police Department onderzoekt ook een aanval door een ‘groep mensen’ op twee religieuze Joodse jongens in de leeftijd van 6 en 7 jaar, toen ze maandagavond uit een lift stapten in een flatgebouw in Williamsburg. Een van de jongens werd geraakt en de aanvallers renden daarna weg.

Begin dinsdag liep een religieuze joodse man weg van een groep mannen die antisemitische scheldwoorden tegen hem schreeuwden in een straat in Crown Heights. Ze gooiden een fles achter hem aan. Diezelfde dinsdag werd een religieuze joodse man omringd door zwarte mannen die hem sloegen.


Bronnen:

♦ naar een artikelNYPD Investigating 9th Anti-Semitic Attack Reported This Week” van 28 december 2019 op de site van CBS New York

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Anti-Semitism in NYC: 2 Attacks in Crown Heights, Brooklyn” en een artikel van David Israel “Mayor Sending More Cops to Jewish Neighborhoods following 8 Anti-Semitic Attacks” van 28 december 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelAt least five Jews stabbed in New York” van 29 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSeveral people hurt in mass stabbing attack at Monsey Hanukkah lighting” van 29 december 2019 en een artikelMan enters Chabad world headquarters in Brooklyn and threatens to shoot it up” en een artikelJewish woman assaulted in Brooklyn in front of her son” van 27 december 2019 op de site van The Times of Israel