Gaza: 1800 relschoppers aan de grens met Israël markeren wat voorlopig de ‘laatste mars’ kan zijn

Ongeveer 1.800 Palestijnse Arabieren protesteerden vrijdagmiddag langs de grensafrastering in Gaza. De relschoppers gooiden explosieven en brandbommen naar de IDF-soldaten, die reageerden door middel van de klassieke oproerverspreidings middelen.

De protesten van vrijdag waren voorlopig de laatste en kwamen een dag nadat de Hamas-terroristische organisatie had aangekondigd dat de protesten na deze week zullen stoppen en, vanaf maart 2020, slechts eenmaal per maand zullen plaatsvinden in plaats van elke week.

Het nieuwe plan begint op de ‘speciale’ Landdagmars op 30 maart, ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’. De rellen van vrijdag kenden de laagste opkomst in maanden, met spanningen veel lager dan in voorgaande weken en er werd niet met scherp geschoten door het Israëlische leger, zei een AFP-correspondent.

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 27 december 2019. Enkele ‘vreedzame’ Gazaanse minderjarigen bestoken een jeep van het Israëlische leger met brandbommen zonder veel schade aan te richten, noch gewonden [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

De wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ rellen, georkestreerd door Hamas, werden elke vrijdag gehouden sinds maart 2018 tot enkele weken geleden, toen Hamas ze enkele weken annuleerde voordat ze werden hervat.

Hamas heeft het afgelopen jaar een precair informeel bestand met Israël gevormd, dat zijn blokkade van de enclave enigszins heeft verlicht in ruil voor kalmte langs de grens, ondanks intermitterende opflakkeringen.

Een rapport van het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Centre op maandag zei dat de beslissing ook een gevolg was van het feit dat Gazanen hun interesse in de mars zijn verloren. Het rapport voegde er echter aan toe dat Hamas niet geïnteresseerd is in het stoppen van de marsen en inherent geweld, maar de frequentie van de marsen en het niveau van geweld wil verminderen.

Hamas gelooft dat het verminderen van de marsen in plaats van ze helemaal te stoppen hen in staat zal stellen concessies van Israël af te dwingen, terwijl de mogelijkheid behouden blijft om ze in de toekomst te verhogen als de omstandigheden veranderen.

‘Mars’ is nogal het eufemisme voor de protesten, waarbij regelmatig Molotov-cocktails, granaten en IED’s naar IDF-soldaten werden gegooid, het grenshek werd beschadigd, brandende ballonnen werden gelanceerd en het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van in Israël werd geïnfiltreerd.

Tawfiq Abu Naim, de directeur-generaal van Gaza’s ministerie van binnenlandse veiligheid, gaf Israël de schuld omdat het de humanitaire behoeften van de inwoners van Gaza aan medische hulp, buitenlandse reizen en onderwijs gebruikte om veiligheidsinformatie van hen te verkrijgen. Abu Naim zei dat zijn kantoor bezig is Israëlische activiteiten te omzeilen, en dat hij belangrijke resultaten heeft geboekt, bewezen door een klein aantal incidenten van samenwerking met de ‘bezetting’.

Volgens hem heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de afgelopen jaren een aantal campagnes opgezet om de informatievoorziening aan de ‘bezetting’ te ontmoedigen en zijn er plannen gemaakt om het binnenfront te beschermen en de veiligheid en stabiliteit te waarborgen. “De Palestijnse veiligheidsdiensten in Gaza werken in een situatie van voortdurende conflicten met de bezetting en haar inlichtingendiensten, zowel met betrekking tot veiligheidsinformatie als met gebeurtenissen die het wil gebruiken om de veiligheidssituatie te verstoren,” zei Abu Naim.


Bronnen:

♦ naar een artikelEpic Fail for Hamas Terrorists: Weekly Gaza Riots Fizzle Out” van 26 december 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “1,800 Arabs take part in last ‘March of the Return’” en een artikel van Dalit Halevi “Hamas: Israel using humanitarian aid to acquire agents” van 27 december 2019 en een artikel van Sarah Rubinstein “Hamas: Weekly March of Return protests will drop to once a month” van 26 december 2019 op de site van Arutz Sheva