Voor de tweede keer deze maand werden grafstenen vernield op de Joodse begraafplaats in Slowakije

Plaatje hierboven: In Rajec, Slovakije,  werd een grafsteen van zijn sokkel gerukt. Antisemitische vandalen van onbekende etniciteit hebben op een joodse begraafplaats in Noord-Slowakije ongeveer 22 grafstenen beschadigd.

De grafstenen op een joodse begraafplaats in Rajec werden op maandag vernield. Het antisemitische haatmisdrijf wordt momenteel door de politie onderzocht. Dat was reeds de tweede keer deze maand dat ene Joodse begraafplaats in Slovakije werd beschadigd.

Namestovo
Vandalen beschadigden eerder op 16 december deze maand tientallen grafstenen op de joodse begraafplaats in Namestovo, Slowakije. Daar werden in totaal negenenvijftig grafstenen beschadigd, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud waren. De politie onderzoekt het incident op de begraafplaats, dat dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het werd gerenoveerd in 2010.

Lokale politie zei dat ze een strafrechtelijk onderzoek naar het incident zijn gestart. “Toen ik dit ontdekte, werden mijn benen slap. Het is een barbaarse daad,” zei algemeen directeur Karol Kurtulik van de begraafplaats in Rajec. “Antisemitisme verspreidt zich via nepnieuws en online complottheorieën,” voegde hij eraan toe.

De schadekosten worden geraamd op ongeveer € 50.000 ($ 55.700). Kurtulik zei dat lokale groepen een beroep deden op fondsen om de geleden schade te herstellen. “Veel inwoners, maar ook mensen uit heel Slowakije hebben contact met me opgenomen om te helpen’” zei hij. Hij beloofde te volharden in het onderhoud van de begraafplaats, die in 2010 werd hersteld na tientallen jaren in verval.

Het Joodse Wereldcongres heeft de ontheiliging tenietgedaan

De Joden van Slowakije zijn de afgelopen jaren gelukkig gespaard gebleven van openlijk agressieve uitingen van antisemitisme, maar het is helaas duidelijk geworden dat in het klimaat van vreemdelingenhaat de haat groeit in heel Europa, elke minderheidsgemeenschap is inderdaad een potentieel doelwit voor kwaadaardige aanvallen. We zijn de christelijke ngo Pamätaj ongelooflijk dankbaar die de taak op zich hebt genomen om te investeren in het onderhoud van de joodse begraafplaats in afwezigheid van een actieve joodse gemeenschap in de stad Namestovo, en we hopen oprecht dat dit voorbeeld van Interreligieuze steun zal blijven zegevieren over alle uitingen van haat.

Namestovo, Slovakije, 16 dec. 2019

Joden in Slowakije
De geschiedenis van de Joden in Slowakije gaat terug tot de 11e eeuw, toen de eerste Joden zich in het gebied vestigden. In de 14de eeuw woonden ongeveer 800 Joden in Bratislava, waarvan de meerderheid zich bezighield met handel en geldleningen. In het begin van de 15de eeuw werd een joodse begraafplaats gevestigd in Tisinec en die in gebruik bleef tot 1892.

In 1494 bracht het beruchte bloedsprookje (een kwakkel die verhaalt hoe Joden van christenbloed Paasbrood aka matses maakten) een aantal Joden op de brandstapel, en in 1526, na de Slag om Mohács, werden Joden verdreven uit alle grote steden. In 1529 werden dertig Joden verbrand op de brandstapel in Pezinok.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 105.000 Slowaakse Joden, of 77% van hun vooroorlogse bevolking, door de nazi’s en hun collaborateurs vermoord. Na de oorlog werd het aantal joden in Slowakije geschat op 25.000. De meesten van hen besloten te emigreren.

In februari 1948 werd na de Tsjechoslowaakse staatsgreep een communistisch bewind ingestelddat standhield tot november 1989. Gedurende die jaren bestond er weinig of geen Joods leven. Veel Joden emigreerden naar Israël of de Verenigde Staten om hun vrijheid van godsdienst te herwinnen.

Na 1989, en met het vreedzame uiteenvallen van Tsjechoslowakije en Slowaakse onafhankelijkheid in 1993, was er een lichte heropleving in het Joodse leven. De meeste Joden waren echter ouderen, en de jongere grotendeels geassimileerd door huwelijk.


Bronnen:

♦ naar een artikelJewish gravestones damaged in Slovakia in ‘barbaric act’” van 25 december 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelSlovakia: 22 tombstones vandalized after a similar hate crime in another Jewish cemetery” van 26 december 2019 en een artikel “Slovakia: 59 tombstones vandalized in Jewish cemetery dating back to the 18th century” van 17 december 2019 op de site van Behind The News (BTN

♦ naar een artikelFor second time this month, tombstones vandalized in Jewish cemetery in Slovakia” van 26 december 2019 en een artikelNearly 60 tombstones discovered vandalized in Jewish cemetery in Slovakia” van 17 december 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)